Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft: 3 AI trends που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον το 2024

Φέτος, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να γίνει πιο προσιτή, διαφοροποιημένη και ενσωματωμένη σε τεχνολογίες που βελτιώνουν τις καθημερινές εργασίες και βοηθούν στην επίλυση ορισμένων από τα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου.

Το ChatGPT και το Microsoft Copilot έκαναν δυναμική είσοδο και το 2023 χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από το κοινό. Φέτος, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να γίνει πιο προσιτή, διαφοροποιημένη και ενσωματωμένη σε τεχνολογίες που βελτιώνουν τις καθημερινές εργασίες και βοηθούν στην επίλυση ορισμένων από τα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου.

Μικρά γλωσσικά μοντέλα – SLM

Οι ερευνητές της Microsoft έχουν αναπτύξει και κυκλοφορήσει δύο SLM – Phi και Orca – που αποδίδουν εξίσου καλά ή καλύτερα από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα σε ορισμένους τομείς, αμφισβητώντας την ιδέα ότι απαιτείται κλίμακα για την απόδοση.

Σε αντίθεση με τα LLMs που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων στο διαδίκτυο, τα μικρότερα μοντέλα χρησιμοποιούν επιμελημένα, υψηλής ποιότητας δεδομένα εκπαίδευσης, με τους ερευνητές να βρίσκουν νέα όρια για το μέγεθος και την απόδοση. Φέτος, αναμένονται βελτιωμένα μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν περισσότερη έρευνα και καινοτομία.

Multimodal AI

Τα περισσότερα LLM μπορούν να επεξεργαστούν μόνο έναν τύπο δεδομένων – κείμενο – αλλά τα πολυτροπικά μοντέλα μπορούν να κατανοήσουν πληροφορίες από διαφορετικούς τύπους δεδομένων όπως κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο. Αυτή η δυνατότητα κάνει τις τεχνολογίες, από τα εργαλεία αναζήτησης έως τις εφαρμογές δημιουργικότητας, πλουσιότερες, ακριβέστερες και απρόσκοπτες.

Το Copilot δείχνει τι συμβαίνει σε μια μεταφορτωμένη εικόνα, χάρη σε ένα πολυτροπικό μοντέλο που μπορεί να επεξεργαστεί εικόνες, φυσική γλώσσα και δεδομένα αναζήτησης Bing. Το Copilot μπορεί να δημιουργήσει, για παράδειγμα, σχετικές πληροφορίες, όπως η ιστορική σημασία ενός μνημείου στη φωτογραφία.

Το Multimodal AI τροφοδοτεί επίσης το Microsoft Designer, μια εφαρμογή γραφικού σχεδιασμού που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με βάση μια περιγραφή. Επιτρέπει προσαρμοσμένες νευρωνικές φωνές ή φωνές φυσικού ήχου χρήσιμες σε αναγνώστες κειμένου και εργαλεία για άτομα με φωνητικές αναπηρίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην επιστήμη

Οι ειδικοί αναμένουν σημαντικά κέρδη στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν τις επιστημονικές ανακαλύψεις, με μεγάλο μέρος της εργασίας να στοχεύει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, οι ενεργειακές κρίσεις και οι ασθένειες.

Για να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τους αγρότες να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, οι ερευνητές της Microsoft χρησιμοποιούν AI για να δημιουργήσουν καλύτερους τρόπους πρόγνωσης του καιρού, άλλα και εργαλεία για βιώσιμη γεωργία. Αναπτύσσουν επίσης τεχνολογίες AI που θα βοηθήσουν τους αγρότες στο χωράφι, συμπεριλαμβανομένου ενός chatbot που μπορεί να βοηθήσει έναν αγρότη να εντοπίσει ένα μυστηριώδες ζιζάνιο ή να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μεθόδων άρδευσης χρησιμοποιώντας δεδομένα ειδικά για το αγρόκτημα.

Στις βιοεπιστήμες, οι ερευνητές συνεργάζονται στο μεγαλύτερο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που βασίζεται στην εικόνα για την καταπολέμηση του καρκίνου και χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν νέα φάρμακα για μολυσματικές ασθένειες και νέα μόρια για πρωτοποριακά φάρμακα.

Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει επίσης την επιστήμη των υλικών, ένα ευρύ πεδίο που επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων υλικών με συγκεκριμένες ιδιότητες. Μια πρόσφατη ανακάλυψη ανέδειξε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων για την επιτάχυνση της αναζήτησης λιγότερο τοξικών υλικών για μπαταρίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις