Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Nvidia ξεπέρασε σε αξία την Amazon

Η Nvidia έχει ξεπεράσει την Amazon σε κεφαλαιοποίηση, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία τεχνολογίας ημιαγωγών αλλά και την AI. Χθες Τρίτη, οι μετοχές της Nvidia έκλεισαν στα 721,28 δολάρια, δίνοντάς της αξία 1,78 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της Amazon των 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2002 που η Nvidia ήταν πιο πολύτιμη από την Amazon μετά το κλείσιμο των αγορών.

Η αύξηση της αξίας της Nvidia αποδίδεται στην αυξανόμενη ζήτηση για τα τσιπ AI, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση προηγμένων υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT και το Copilot. Ειδικά οι επεξεργαστές AI για servers μπορεί να κοστίζουν περισσότερα από 20.000 δολάρια o καθένας και εταιρείες όπως η Microsoft, η OpenAI και η Meta απαιτούν δεκάδες χιλιάδες από αυτούς για τις λειτουργίες τους.
Η μετοχή της Nvidia έχει σημειώσει δραματική αύξηση άνω του 246% τους τελευταίους 12 μήνες λόγω αυτής της ισχυρής ζήτησης.

Οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της Nvidia, με προσδοκίες για συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για υπολογιστική διαθεσιμότητα AI. Η Nvidia πρόκειται να ανακοινώσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της στις 21 Φεβρουαρίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν σημαντική αύξηση των πωλήσεων στα 59,04 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία θα αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 118%. Η επιτυχία της εταιρείας στην αγορά τσιπ AI οδήγησε επίσης στη μετοχή της να είναι κορυφαία επιλογή για τους αναλυτές της Goldman Sachs και της Bank of America, καθεμία από τις οποίες έχει στόχο τιμής 800 δολαρίων για την Nvidia.

Η Amazon, ενώ είχε επίσης καλές επιδόσεις με τις μετοχές της να αυξάνονται κατά περίπου 78% τους τελευταίους 12 μήνες, ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη την 1η Φεβρουαρίου, δείχνοντας επιτυχή διαχείριση εξόδων μετά την απόλυση 27.000 υπαλλήλων. Παρ ‘όλα αυτά, η όρεξη των επενδυτών για τις τεχνολογίες AI και τις εταιρείες που τις υποστηρίζουν, όπως η Nvidia, έχει οδηγήσει σε ανακατατάξεις μεταξύ των πιο πολύτιμων εταιρειών στον κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις