Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βόειο ρύζι: Επιστήμονες ανέπτυξαν ζωικά κύτταρα μέσα σε κόκκους ρυζιού

Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να προσφέρει ένα θρεπτικό και γευστικό υβριδικό τρόφιμο που θα λειτουργεί ως μια πιο οικονομική βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης, με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.  

Κορεάτες επιστήμονες δημιούργησαν καλλιεργημένο σε εργαστήριο βόειο ρύζι, με την ανάπτυξη ζωικών μυών και λιπωδών κυττάρων μέσα σε κόκκους ρυζιού. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να προσφέρει ένα θρεπτικό και γευστικό υβριδικό τρόφιμο που θα λειτουργεί ως μια πιο οικονομική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης, με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν το πειραματικό φαγητό καλύπτοντας παραδοσιακούς κόκκους ρυζιού σε ζελατίνη ψαριών, που αποτελεί ασφαλές και βιώσιμο συστατικό που βοηθάει τα κύτταρα να κολλήσουν καλύτερα στο ρύζι. Βλαστοκύτταρα σκελετικών μυών και λίπους αγελάδας σπάρθηκαν στο ρύζι και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο.

Ο καθηγητής Jinkee Hong, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας στο Πανεπιστήμιο Yonsei στη Νότια Κορέα, μαγείρεψε και δοκίμασε το ρύζι καλλιέργειας βοείου κρέατος, το οποίο ελπίζει ότι θα είναι μια πιο προσιτή πηγή πρωτεΐνης από το παραδοσιακό βόειο κρέας, με πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το ρύζι είναι κυρίως ένας υδατάνθρακας με μικρότερες αναλογίες πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Matter. Η ενσωμάτωση ζωικών κυττάρων στο ρύζι καθιστά δυνατή την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς τροφίμων, σημειώνουν, δημιουργώντας ένα νέο πλήρες γεύμα.

Το υβριδικό ρύζι είναι πιο εύθραυστο από το μαλακό και κολλώδες παραδοσιακό ρύζι, αλλά περιείχε 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερο λίπος. Το ρύζι με περισσότερα μυϊκά κύτταρα είχε οσμή βοείου κρέατος και αμυγδάλου, ενώ το ρύζι με περισσότερο ζωικό λίπος μύριζε περισσότερο κρέμα, βούτυρο και λάδι καρύδας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το υβριδικό ρύζι θα μπορούσε να κάνει την παραγωγή τροφίμων πιο βιώσιμη. Η παραγωγή 100 γραμμαρίων πρωτεΐνης βοείου κρέατος απελευθερώνει σχεδόν 50 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, γράφουν, ενώ 100 γραμμάρια πρωτεΐνης από υβριδικό ρύζι θα απελευθέρωναν λιγότερα από 6,27 κιλά του αερίου. Το υβριδικό ρύζι θα πρέπει επίσης να είναι πιο προσιτό, προσθέτουν, κοστίζοντας περίπου 2,23 δολάρια ανά κιλό σε σύγκριση με 14,88 δολάρια ανά κιλό για το βόειο κρέας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις