Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όλες οι μεγάλες πλατφόρμες στο διαδίκτυο θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον κανονισμό Digital Services Act

Η προθεσμία συμμόρφωσης λήγει σήμερα και αφορά χιλιάδες sites.

Από αυτό το Σαββατοκύριακο, όλες οι μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Digital Services Act – DSA). Μέχρι σήμερα, μόνο μερικές μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης ήταν υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τον DSA.

Ο DSA είναι ένας αυστηρός νέος κανονισμός που επιβάλλει νέους κανόνες για τoν έλεγχο περιεχομένου και τις σχετικές πολιτικές αλλά και τη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Από σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, οι κανόνες θα ισχύουν για κάθε διαδικτυακή πλατφόρμα με χρήστες στην ΕΕ, εκτός από τις 19 πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης που έπρεπε να συμμορφωθούν με τους κανόνες από τον περασμένο Αύγουστο.

Η επέκταση σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις του DSA θα καλύψουν χιλιάδες διαδικτυακές πλατφόρμες. Σύμφωνα με το Associated Press, αυτό θα περιλαμβάνει γνωστά ονόματα όπως το eBay και το OnlyFans, που δεν έφτασαν το όριο των 45 εκατομμυρίων ενεργών μηνιαίων χρηστών στην ΕΕ για να θεωρηθούν πολύ μεγάλες πλατφόρμες. Εξαιρούνται μόνο οι μικρές υπηρεσίες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους και ετήσιο τζίρο κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υποχρεώσεις του DSA περιλαμβάνουν απαγόρευση της στοχοθέτησης ανηλίκων χρηστών με διαφημίσεις βασισμένες στα προσωπικά τους δεδομένα και τη στοχοθέτηση οποιουδήποτε βασισμένη σε ευαίσθητα δεδομένα όπως σεξουαλικές προτιμήσεις ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Όσον αφορά την κατευθυντήρια γραμμή στο περιεχόμενο, οι ιστότοποι θα πρέπει να παρέχουν λόγο στους χρήστες όταν το περιεχόμενο ή ο λογαριασμός τους έχει υποβληθεί σε κάποιο έλεγχο με κάποια κατευθυντήρια γραμμή και να τους προσφέρουν τρόπο για να παραπονεθούν και να αμφισβητήσουν την απόφαση. Υπάρχουν επίσης κανόνες για τη δυνατότητα των χρηστών να αναφέρουν παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που βρίσκονται σε μια πλατφόρμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις