Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AI Avatars θα μπορούν να παρακολουθούν τις συναντήσεις εργασίας για εσάς

Τα μοντέλα AI εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων για να τα κάνουν να συμπεριφέρονται με ανθρώπινους τρόπους. Τα AI Avatars θα πρέπει να εκπαιδεύονται στις ηχογραφημένες σημειώσεις συσκέψεων και στα φωνητικά δεδομένα των συγκεκριμένων ανθρώπων που προσπαθούν να αναπαράγουν, δήλωσε ο Liang, έτσι ώστε να μπορούν να ενεργούν και να συνομιλούν ακριβώς όπως αυτοί.

Οι υπάλληλοι γραφείου συχνά αναρωτιούνται αν πρέπει πραγματικά να παρευρεθούν σε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους. Ο Sam Liang, διευθύνων σύμβουλος της Otter, λέει ότι έχει έως και 10 συναντήσεις την ημέρα και αναρωτιέται το ίδιο πράγμα.

Τι θα γινόταν λοιπόν αν τα AI Avatars που ενεργούν και μιλούν σαν υπάλληλοι θα μπορούσαν να είναι παρόντα στο (εικονικό) δωμάτιο για λογαριασμό τους; Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας λογισμικού μεταγραφής με τεχνητή νοημοσύνη, αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα  νωρίτερα από ό, τι νομίζουμε.

Τα μοντέλα AI εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων για να τα κάνουν να συμπεριφέρονται με ανθρώπινους τρόπους. Τα AI Avatars θα πρέπει να εκπαιδεύονται στις ηχογραφημένες σημειώσεις συσκέψεων και στα φωνητικά δεδομένα των συγκεκριμένων ανθρώπων που προσπαθούν να αναπαράγουν, δήλωσε ο Liang, έτσι ώστε να μπορούν να ενεργούν και να συνομιλούν ακριβώς όπως αυτοί. Μόλις έχουν αρκετές πληροφορίες, τα avatars (θεωρητικά) θα είναι σε θέση να μιλούν με το ρυθμό των μεμονωμένων εργαζομένων, να συμμετέχουν σε συνομιλίες και να απαντούν σε ερωτήσεις με βάση τις μοναδικές ικανότητες του εργαζομένου.

Ο Liang αναμένει ότι το AI Avatar που σχεδιάζει η Otter θα είναι σε θέση να απαντήσει στο 90% των ερωτήσεων που τίθενται κατά τη διάρκεια συναντήσεων. Όταν κολλήσει στο υπόλοιπο 10%, οι ερωτήσεις θα σταλούν στον εργαζόμενο με ένα σημείωμα που θα λέει: «Γεια, δεν ξέρω πώς να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση – μπορείτε να με βοηθήσετε;

Σύμφωνα με τον Liang αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Είπε ότι τα bots θα μπορούν να παρακολουθούν συναντήσεις που σχετίζονται με την υποστήριξη πελατών, τις πωλήσεις και τις ενημερώσεις κατάστασης της ομάδας, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν στους υπαλλήλους επιπλέον ώρες στην ημέρα τους για να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικά καθήκοντα.

Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, θα μπορούσαν ακόμη και να στείλουν τα εικονικά αντίγραφα τους σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Αλλά ο δρόμος για την οικοδόμηση αξιόπιστων AI Avatars είναι γεμάτος τεχνικά και κοινωνικά εμπόδια. Είναι πολύ δύσκολο, είπε ο Liang, να βρεις ένα μοντέλο για να καταλάβεις τον σωστό τρόπο αλληλεπίδρασης με μια ομάδα ανθρώπων, είτε ξέρεις πότε να μιλήσεις, να περιμένεις τη σειρά σου ή να παρέμβεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η εθιμοτυπία των συναντήσεων ποικίλλει ανάλογα με το τι συζητείται. Σημειώνει επίσης ότι είναι δύσκολο να ενσταλάξουμε συναισθηματικές ενδείξεις στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν εάν η προσωπικότητα πρέπει να υψώσει τη φωνή της ή να παραμείνει ήρεμη.

Έτσι, ο Liang πιστεύει ότι οποιαδήποτε προσωπικότητα θα πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια πριν μπορέσει να λειτουργήσει με τον τρόπο που οραματίζεται. Ωστόσο, ο Liang πιστεύει ότι η τεχνολογία για τη δημιουργία τους υπάρχει ήδη. Η Character.ai, είπε, έχει δημιουργήσει chatbots προσωπικότητας AI που μπορούν να μιλήσουν σαν προσωπικότητες υψηλού προφίλ όπως ο Elon Musk. Οι βοηθοί AI της Meta εκπαιδεύονται για να αναπαράγουν τις περσόνες διασημοτήτων όπως η Kendall Jenner και ο Tom Brady.

Η ίδια η Otter κυκλοφόρησε μια νέα λειτουργία αυτόν τον μήνα, όπου πολλά άτομα μπορούν να κάνουν σε ένα chatbot AI συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις που καταγράφονται. Ο Liang βλέπει αυτή την πρόσφατη εξέλιξη ως ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού AI Avatar.

Ωστόσο, η δυνατότητα για AI Avatars σε συναντήσεις δεν σημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις θα καταστούν σύντομα παρωχημένες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι ένας αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών σε ολόκληρη την εταιρεία. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί απλώς να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Αλλά όταν πρόκειται για ένα τετ-α-τετ με ένα αφεντικό ή μια ετήσια συνάντηση, ο Liang θα συμβούλευε τους εργαζόμενους να σκεφτούν δύο φορές πριν αποφασίσουν το ψηφιακό δίδυμό τους να παρευρεθεί σε αυτή τη συνάντηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις