Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ μετά από καταγγελία της Spotify

Η Apple κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκή Ένωσης

Πρόστιμο ύψους 500 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να επιβάλει στην Apple η Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2019 μετά από καταγγελία της Spotify ότι η Apple παρεμπόδιζε υπηρεσίες μουσικής τρίτων στις συσκευές της και ευνόησε τη δική της υπηρεσία Apple Music. Μάλιστα, η Spotify υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να ανατιμήσει την μηνιαία συνδρομή της για να καλύψει τα κόστη.

Σε εαυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η Apple χρεώνει προμήθεια έως 30% στις εφαρμογές τρίτων που εντάσσονται στο App Store.

Η ΕΕ κατηγόρησε και επίσημα την Apple σε μια έρευνα για παραβίαση των κανόνων περί του ανταγωνισμού το 2021. Όμως τελικά περιόρισε το πεδίο της έρευνας, εγκαταλείποντας την κατηγορία της ώθησης των προγραμματιστών να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2022 η Apple άρχισε να επιτρέπει στην Spotify και άλλες υπηρεσίες μουσικής να κατευθύνουν τους χρήστες τους στο διαδίκτυο για να εγγραφούν ως συνδρομητές. Ωστόσο, η Spotify ανέφερε ότι οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν και ότι «οι αλλαγές ήταν μόνο για το “φαίνεσθαι”».

Οι τελευταίες έρευνες επικεντρώθηκαν στο εάν η Apple είχε περιορίσει τις εφαρμογές να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με φθηνότερες εναλλακτικές καταβολής συνδρομής εκτός του προεγκατεστημένου App Store, κάτι που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν οι FT τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως θα οδηγήσουν στο να κατηγορηθεί η Apple για κατάχρηση της ισχυρής της θέσης και σε απαγόρευση της «άδικης πολιτικής συναλλαγών» που ακολουθεί για το App Store.

Εάν τελικά επιβληθεί το πρόστιμο, θα είναι μια από τις σημαντικότερες κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ η ΕΕ σε εταιρεία τεχνολογίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις