Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Anthropic: Έχει συγκεντρώσει 7,3 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο – Φρενίτιδα επενδύσεων στο AI tech

Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο και 750 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον τελευταίο μήνα.

Η Anthropic, η Startup τεχνητής νοημοσύνης, που ιδρύθηκε το 2021 στο Σαν Φρανσίσκο από πρώην μέλη της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, έχει προσελκύσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον με τις χρηματοδοτήσεις να συρρέουν. Και παρόλο που δεν τρέχει πλέον επίσημη διαδικασία για τη συγκέντρωση χρημάτων, σύμφωνα με ένα άτομο που μίλησε στους New York Times, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο και 750 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον τελευταίο μήνα.

Οι Times ερευνούν την διαδικασία χρηματοδότησης της Anthropic. Οι πρόσφατοι επενδυτές περιλαμβάνουν την Amazon, με ποσό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2023 και την Google, με μερίδιο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το μήνα εξασφάλισε επίσης 750 εκατομμύρια δολάρια από την Menlo Ventures, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1976 ως μία από τις πρώτες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley.

Ορισμένες επενδύσεις στην Anthropic έχουν δεχτεί κριτική, σημειώνουν οι Times. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις επενδύσεις της Amazon και της Google. Λαμβάνοντας τα χρήματα των τεχνολογικών γιγάντων, η Anthropic δεσμεύτηκε επίσης να χρησιμοποιήσει την υποδομή cloud τους. Το επιχείρημα είναι ότι αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν είναι εξ ολοκλήρου μια εξωτερική ταμειακή ροή – τα μετρητά αντλούνται αμέσως πίσω στις εταιρείες του επενδυτή. Στα τέλη Ιανουαρίου κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Anthropic, μαζί με την Google, την Amazon συν τη Microsoft και την OpenAI, επρόκειτο να διερευνηθεί από την FTC για πιθανές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Η Anthropic έχει προσελκύσει όλη αυτή τη χρηματοδότηση και τη νομική προσοχή επειδή οικονομικά πέτυχε περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι και αναμένεται να αυξήσει τα έσοδά της κατά οκτώ φορές φέτος, σύμφωνα με τους Times. Αυτή η φρενήρης ανάπτυξη οδηγεί σε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Επίσης, δύο από τους ιδρυτές της, η Daniela Amodei και ο Dario Amodei, οι οποίοι συμμετείχαν στην ανάπτυξη των παγκοσμίου φήμης μοντέλων ChatGPT της OpenAI, αλλά έφυγαν το 2019 λόγω διαφωνιών σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της OpenAI, πολύ πριν από το περίπλοκο σκάνδαλο του περασμένου έτους σχετικά με το μέλλον της OpenAI, το οποίο αφορούσε την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Sam Altman.

Όπως πολλοί από τους ανταγωνιστές της, η επιχείρηση της Anthropic επικεντρώνεται στην τεχνολογία chatbot. Το Claude, το κύριο chatbot της, αναβαθμίστηκε στην έκδοση 2 τον Ιούλιο του 2023 και ξεχωρίζει από ορισμένα αντίπαλα μοντέλα βασιζόμενο σε αυτό που η Anthropic αποκαλεί «constitutional AI». Αυτή είναι μια διαδικασία βασισμένη στην ασφάλεια που υποτίθεται ότι διασφαλίζει ότι η τεχνολογία δεν παρέχει παραπληροφόρηση και παραμένει ακίνδυνη και χρήσιμη. Το Claude είναι επιτυχημένο, αν και ίσως λιγότερο γνωστό από το ChatGPT της OpenAI.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις