Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ξεκινάει η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα

Η Microsoft σηματοδότησε την έναρξη των πρόδρομων εργασιών για την κατασκευή του Data Center στα Σπάτα, στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης που υλοποίει η εταιρεία στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

H Microsoft και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου την έναρξη των εργασιών των δυο πρώτων εγκαταστάσεων του Data Center στα Σπάτα, στην έκταση των 85 στρεμμάτων.

Μετά από την απαραίτητη περίοδο ωρίμανσης, την έγκριση των σχετικών μελετών, την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και της άδειας για πρόδρομες εργασίες, η κατασκευή του Data Center ξεκινάει άμεσα, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος των έργων και μέσα στον Απρίλιο θα αρχίσουν οι εργασίες στα Σπάτα. Η κατασκευή της πρώτης φάσης του Data Center της Microsoft αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια.

Αναφορικά με την έναρξη των εργασιών, η κ. Ανδρονοπούλου δήλωσε υπερήφανη που η Microsoft άνοιξε τον δρόμο για επενδύσεις σε σημαντικές ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα μια και ακολούθησαν και άλλες ανακοινώσεις και επενδύσεις σε Data Centers από μεγάλους παγκόσμιους παίκτες και επενδυτικά ταμεία όπως αυτές από το Mubadala των ΗΑΕ.

Συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας και τη Περιφέρεια Αττικής

Παράλληλα, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων, διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων: Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέχρι πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους ωφελούμενους. Επίσης, στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας, η Microsoft σε συνεργασία με το Istorima και τη συνιδρύτρια του Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα «cloud stories». Προσλαμβάνοντας νέες και νέους από την περιοχή των Σπάτων ως τοπικούς ερευνητές οι οποίοι θα αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας.

Η κυρία Ανδρονοπούλου αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία «GRforGrowth 2.0 the AI era», που αποτελεί μετεξέλιξη του «GRforGrowth» στο πλαίσιο του οποίου η Microsoft Hellas έχει εκπαιδεύσει 60.000 ανθρώπους σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και έχει πιστοποιήσει περισσότερους από 20.000. Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, συνεχίζει να δημοκρατικοποιεί τις ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση – με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήδη, σε συνεργασία με το ReGenaration η Microsoft Hellas υλοποιεί το AI 360 School που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα με στόχο την άμεση απασχόληση τουλάχιστον του 50%. Με ίση εκπροσώπηση γυναικών & ανδρών, το πρόγραμμα απευθύνεται για πρώτη φορά και σε άτομα 45+ με ή χωρίς εκπαιδευτικό υπόβαθρο STEM ή/και επιστήμης υπολογιστών. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη πρωτοβουλία εκπαίδευσης/πιστοποίησης σε τεχνητή νοημοσύνη για τη χώρα.

‘Έμφαση στην καινοτομία και τις Startups
Το «GRforGrowth 2.0 the AI era», θα εστιάσει σε τρεις πυλώνες: Εκμάθηση, εργασία και καινοτομία, με δράσεις και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών που θα κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Η Microsoft θα δώσει μεγάλη έμφαση στο θέμα καινοτόμου επιχειρηματικότητας μια και η κ. Ανδρονοπούλου αναφέρθηκε επανειλημμένα στο ελληνικό οικοσύστημα Startups και τα σχετικά προγράμματα για Startups που τρέχει η Microsoft παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα και ειδικά στο Microsoft for Startups Founders Hub, το οποίο θα προσφέρει και ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης σε επιλεγμένες Startups στη χώρα μας το προσεχώς χρονικό διάστημα. 

«Στη Microsoft Ελλάδας είμαστε σήμερα τριπλά χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι. Πρώτον, επειδή με την έναρξη της κατασκευής του Data Center στα Σπάτα ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνει η χώρα ένα περιφερειακό hub για τα ψηφιακά δεδομένα και στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Το Data Center δημοκρατικοποιεί ακόμα περισσότερο την τεχνολογία επιτρέποντας σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό την πρόσβαση σε γρήγορες, ασφαλείς και οικονομικές υπηρεσίες cloud, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεύτερον, επειδή εγκαινιάζουμε ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, λειτουργώντας όχι μόνο ως επιταχυντής της ψηφιακής της μετάβασης αλλά και ως συνοδοιπόρος στο ιστορικό της ταξίδι. Τέλος, επειδή η τεχνολογική υπεροχή της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να πολλαπλασιάζουμε την επίδραση των πρωτοβουλιών μας και να παρέχουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς να επιτυγχάνουν περισσότερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας», κατέληξε στην ομιλία της η κ. Ανδρονοπούλου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις