Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

NVISIONIST: Η πράσινη επιχειρηματική επανάσταση που προστατεύει το περιβάλλον

Τη στιγμή που η παγκόσμια ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τα δυσοίωνα δεδομένα που αυτή δημιουργεί, φέρνει ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το δίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον», η καινοτόμος ελληνική Startup nvisionist βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά, έχοντας (και παρέχοντας) τη λύση: βιώσιμη ανάπτυξη που όχι μόνο σέβεται, αλλά προστατεύει ενεργά το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Η nvisionist αποτελεί μια πρωτοποριακή ελληνική Startup υψηλής τεχνολογίας, που εξειδικεύεται σε προηγμένες, εφαρμοσμένες ψηφιακές λύσεις, τις οποίες θέτει στην «υπηρεσία» του δύσκολου έργου προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), προκειμένου να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογίας για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συγχρόνως, έχει αναδειχθεί ως ένας πολύτιμος σύμμαχος στις επίμονες προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για απολιγνιτοποίηση και επίτευξη του στόχου του zero emissions.

Όπως τονίζει και ο Special Advisor της nvisionist, Βασίλης Ορφανός: «Πλέον, με τη δραστηριότητά της να εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική), η nvisionist αναγνωρίζεται ως μία μοναδική διεθνώς εταιρεία, η οποία απαντά στις τεράστιες προκλήσεις του σήμερα επενδύοντας στο μέλλον, με βασικό γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αειφορία (ESG), θέτοντας παράλληλα νέα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη της Αιολικής Ενέργειας».

Σε αυτό, έχει συνεισφέρει βεβαίως και η έμφαση που δίνει εδώ και χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D), κάτι που της επιτρέπει να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό, συνδυάζοντας και παρέχοντας συγχρόνως λύσεις υπολογιστικού νέφους, δικτύωσης και διαχείρισης δεδομένων, σε συνδυασμό με τη χρήση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών (CleanTech/GreenTech).

Επιπλέον, η εταιρεία προχωράει στην ανάπτυξη και παροχή νέων προηγμένων λύσεων στο πεδίο της ανακύκλωσης και του Green Energy, της επιθεώρησης περιβαλλοντικών έργων και μελετών ακόμα και στους τομείς ανάπτυξης και συντήρησης έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, εφαρμογών Μηχανικής Όρασης και έργων Βιώσιμης Ενέργειας.

Η παγκόσμια καινοτομία της nvisionist, έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του εξωτερικού στην ελληνική Startup, αφού μέσω συνεχών διακρίσεων από σημαντικούς φορείς και συνεργασιών με τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίου επιπέδου, έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο διεθνώς για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας καθώς και για την ανάπτυξη υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών έργων πληροφορικής (ICT).

Παράλληλα, η ενεργή παρουσία της nvisionist σε επίπεδο φορέων με επιστημονικό υπόβαθρο, αποδεικνύει την έμπρακτη δέσμευσή της για ανάπτυξη με κριτήριο την βιωσιμότητα και την οικολογία.

Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με κορυφαία πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), της Wind Europe, του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας), του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών) και της HETiA (Ελληνική Ένωση Βιομηχανίας Αναδυόμενων Τεχνολογιών).

nvbird®️: Ένα καινοτόμο και διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα που αποτρέπει την σύγκρουση πτηνών με ανεμογεννήτριες

Η «ναυαρχίδα» της εταιρείας είναι αναμφίβολα το nvbird®️. Πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης πτηνών, που ήδη έχει στο ενεργητικό του 18 διακρίσεις με βραβεία καινοτομίας και τεχνολογίας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Ανάμεσα σε αυτά και δύο συνεχείς βραβεύσεις από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Υπηρεσιών (WITSA) στα διεθνή βραβεία Global Innovation & Tech Excellence του 2021 και 2022 αντίστοιχα, στην κατηγορία «Ανερχόμενες Ψηφιακές Λύσεις».

Μάλιστα, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία του nvbird®️ και τη δυναμική εξέλιξη της εταιρείας, η nvisionist διακρίθηκε πρόσφατα εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του DIGITALEUROPE (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας), διεκδικώντας το βραβείο Future Unicorn Award 2024. Ουσιαστικά, αναδείχθηκε ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρείες scale up της Ευρώπης, αφού διαθέτει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους μελλοντικούς Ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς «μονόκερους», να αξιολογηθεί δηλαδή η αξία της άνω του €1 δισεκατομμυρίου.

Παράλληλα, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα βραβεία ELTI (European Long-Term Investors Association) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μοναδικές, διεθνείς διακρίσεις για ελληνική εταιρεία.

Το nvbird®️ αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα (με διεθνείς πατέντες), στόχος του οποίου είναι να ανιχνεύει με ακρίβεια και να παρακολουθεί πτηνά που πετούν κοντά σε ανεμογεννήτριες και κινδυνεύουν από τα πτερύγιά τους όσο αυτές βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω ενός συστήματος με ειδικούς αλγόριθμους και ήχους, που ενεργοποιούνται αρχικά για να αποτραπεί η επικίνδυνη πορεία τους. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απομάκρυνση των πτηνών, οι ανεμογεννήτριες επιβραδύνουν τη λειτουργία τους, μέχρι να απομακρυνθούν τα πτηνά με ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτυγχάνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ενεργοποίησης τεχνολογιών μηχανικής εκμάθησης, με τη χρήση καμερών και ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλης ισχύος.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει αναπτύξει λογισμικό που μπορεί ανεξάρτητα του κατασκευαστή της ανεμογεννήτριας να επικοινωνεί με αυτή, να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δίνει συγκεκριμένες εντολές προς μια ομάδα ή το σύνολο των ανεμογεννητριών ενός αιολικού πάρκου. Παράλληλα, η χρήση υψηλής τεχνολογίας φροντίζει εκτός των παραπάνω να μην φθείρονται οι γεννήτριες με περιττές διακοπές λειτουργίας που προκαλούν ακραία φορτία.

Στρατηγικές συνεργασίες και διεθνής επέκταση

Οι συνεργασίες της nvisionist τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται σε ένα ευρύ και διεθνές φάσμα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι CISCO, DELL,FORTINET, ΙΒΜ, HP, SAP κ.ά. Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της με αυτές τις ηγετικές και πρωτοπόρες επιχειρήσεις στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, η nvisionist αξιοποιεί συστήματα λογισμικού και hardware των κορυφαίων επιχειρήσεων στις ψηφιακές εφαρμογές, παρέχοντας νέες και ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, που προσφέρουν το βέλτιστο τρίπτυχο ασφάλειας, ευελιξίας και επεκτασιμότητας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #47

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις