Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Amazon: Επενδύει 2,75 δισ. δολάρια στην AI startup Anthropic, στη μεγαλύτερη επιχειρηματική της επένδυση για να ανταγωνιστεί το ChatGPT

Η κίνηση της Amazon είναι η τελευταία σε μια σειρά επενδύσεων μεταξύ των παρόχων cloud για να παραμείνουν μπροστά στον αγώνα της AI. 

Η Amazon πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη εξωτερική της επένδυση στην ιστορία των τριών δεκαετιών της, καθώς προσπαθεί να αποκτήσει πλεονέκτημα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι θα δαπανήσει άλλα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Anthropic, της startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που θεωρείται πρωτοπόρος στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, με το chatbot Claude να ανταγωνίζεται την OpenAI και το ChatGPT.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν μια αρχική επένδυση ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο και δήλωσαν τότε ότι η Amazon θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η επένδυση τώρα σηματοδοτεί τη δεύτερη δόση αυτής της χρηματοδότησης από την Amazon.

Η Amazon θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία και δεν θα έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Anthropic, ανέφερε η εταιρεία. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία η αποτίμηση της AI startup προσεγγίζει τα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Anthropic έκλεισε πέντε διαφορετικές συμφωνίες χρηματοδότησης αξίας περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το προϊόν της εταιρείας ανταγωνίζεται άμεσα το ChatGPT της OpenAI τόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων όσο και στον κόσμο των καταναλωτών και ιδρύθηκε από πρώην ερευνητικά στελέχη και υπαλλήλους της OpenAI.

Τα νέα για την επένδυση της Amazon έρχονται εβδομάδες μετά το ντεμπούτο του Anthropic Claude 3, της νεότερης σουίτας μοντέλων AI. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα πιο ικανά από τα νέα μοντέλα της ξεπέρασαν το GPT-4 της OpenAI και το Gemini Ultra της Google σε δοκιμές αναφοράς της βιομηχανίας, όπως γνώσεις προπτυχιακού επιπέδου, συλλογιστική μεταπτυχιακού επιπέδου και βασικά μαθηματικά. Η κίνηση της Amazon είναι η τελευταία σε μια σειρά επενδύσεων μεταξύ των παρόχων cloud για να παραμείνουν μπροστά στον αγώνα της AI.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις