Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γυναίκες και τεχνολογία: Εκείνες που έριξαν τα θεμέλια και όσες διαμορφώνουν το αύριο της καινοτομίας

Το Startupper MAG σας παρουσιάζει τις γυναίκες που με το έργο τους έριξαν τα θεμέλια για τη σημερινή τεχνολογική ανάπτυξη, εκείνες που είχαν  το θάρρος να αναλάβουν τα ηνία των μεγαλύτερων tech εταιρειών του κόσμου, αλλά και όσες έγραψαν τη δική τους ιστορία ως founders. 

Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες, αν και εν έτει 2024 κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι. Θα περίμενε κανείς στη σημερινή εποχή οι γυναίκες να έχουν απoκτήσει ίσα δικαιώματα, αλλά και πλήρη εκπροσώπηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Δυστυχώς,  η πραγματικότητα είναι διαφορετική.  Στερεότυπα, συμπεριφορές και νομοθεσίες συνεχίζουν να εμποδίζουν την προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ίσως οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε ακούσει κάποια στιγμή για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 12.7% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών ανά ώρα εργασίας. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Ένας από τους κλάδους με τη χαμηλότερη γυναικεία εκπροσώπηση παραμένει δυστυχώς η τεχνολογία. To ποσοστό των γυναικών που κατέχουν θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό τομέα φτάνει μόλις το 26,7%. Όσον αφορά τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις το ποσοστό αυτό πέφτει στο 24%. Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι, για την ακρίβεια δεν ξεκίνησαν ακριβώς έτσι. Αν κοιτάξουμε την ιστορία προς έκπληξή μας θα διαπιστώσουμε ότι ο προγραμματισμός στις αρχές του ήταν κατά κύριο λόγο γυναικείο επάγγελμα, με τις γυναίκες προγραμματίστριες να είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Μάλιστα, ίσως ελάχιστοι να γνωρίζουμε ότι  το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή γράφτηκε από γυναίκα, ενώ οι βασικές προγραμματίστριες του πρώτου επαναπρογραμματιζόμενου ηλεκτρονικού υπολογιστή  γενικής χρήσης που  σχεδιάστηκε ποτέ ήταν έξι γυναίκες.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν ο ρόλος των γυναικών στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ήταν καθοριστικός, όμως πολλές από αυτές δεν πήραν ποτέ την αναγνώριση που τους άξιζε ή την έλαβαν ετεροχρονισμένα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το Startupper MAG αποφάσισε να αναδείξει τις γυναίκες εκείνες που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία της τεχνολογίας, ανοίγοντας τον δρόμο για να μπορούμε όλες μας να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Παρακάτω θα γνωρίσουμε τις γυναίκες εκείνες που τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρά τις όποιες δυσμενείς συνθήκες, είχαν το θάρρος να αναλάβουν τα ηνία μεγάλων εταιρειών οδηγώντας τες στην επιτυχία. Ακόμα, θα γνωρίσουμε τις γυναίκες που κόντρα στο ρεύμα δημιούργησαν την δική τους εταιρεία, δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμά τους. Και πιστέψτε μας μπορεί το συγκεκριμένο αφιέρωμα να είναι εκτενές, όμως πραγματικά δεν φτάνει για να περιγράψει το συνολικό εύρος της συνεισφοράς των γυναικών αυτών στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας απολαμβάνουμε όλοι σήμερα. 

Οι γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της τεχνολογίας

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων η πληροφορική είναι μια καινούργια επιστήμη, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Την ίδια ώρα, ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως η πρώτη προγραμματίστρια του κόσμου ήταν γυναίκα. Ναι, καλά ακούσατε. Έναν ολόκληρο αιώνα πριν από τη γέννηση του Alan Turing, ο οποίος αναγνωρίζεται σήμερα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ο «πατέρας της σύγχρονης πληροφορικής», γεννήθηκε η «γιαγιά της πληροφορικής». Ο λόγος για την Ada Lovelace, η οποία έθεσε τις βάσεις για τη γέννηση της επιστήμης της πληροφορικής από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η Lovelace, η οποία γεννήθηκε το 1815 και ήταν κόρη του διάσημου ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (Byron), έδειξε από πολύ νεαρή ηλικία την αγάπη της για μαθηματικά και τις επιστήμες, παρουσιάζοντας  ιδιαίτερη έφεση στη μελέτη των αριθμών και της γλώσσας.

Το 1833 σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν μπορούσαν καν να μπουν σε βιβλιοθήκες με επιστημονική βιβλιογραφία, η Lovelace γνωρίστηκε με τον Charles Babbage, φιλόσοφο, αστρονόμο και καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η ιδέα του για την Αναλυτική Μηχανή, ένα σχέδιο μηχανικού υπολογιστή, εντυπωσίασε ιδιαιτέρως τη Lovelace, η οποία αναγνώρισε σύντομα τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι μηχανές για την επίλυση προβλημάτων. 

Το 1843, η  Lovelace μετέφρασε ένα επιστημονικό έγγραφο του Ιταλού στρατιωτικού μηχανικού Luigi Menabrea με τίτλο «Sketch of an Analytical Engine», προσθέτοντας παράλληλα και τις δικές της υποσημειώσεις. Η Lovelace σκέφθηκε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι διάτρητες κάρτες που χρησιμοποιούσε ένας αργαλειός Jacquard για να δημιουργήσουν μια σειρά από εντολές για την εκτέλεση υπολογισμών. Αυτή η ιδέα της, της επέτρεψε να φανταστεί πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η Αναλυτική Μηχανή με τέτοιο τρόπο που ο Babbage δεν είχε σκεφτεί έως τότε. Για παράδειγμα, στις σημειώσεις της, η Lovelace περιέγραψε μια μέθοδο, μέσω αλγορίθμων, με την οποία η Αναλυτική Μηχανή του Babbage θα μπορούσε να κάνει υπολογισμό των αριθμών Bernoulli.

Ο αλγόριθμός της για τον υπολογισμό των αριθμών Bernoulli θεωρείται το πρώτο δημόσιο πρόγραμμα υπολογιστή. 

Η συνεισφορά της Lovelace στην επιστήμη της πληροφορικής παρέμενε για πολλά χρόνια άγνωστη μέχρι το 1953, όταν αναδημοσιεύτηκαν οι σημειώσεις της και αναγνωρίστηκε επισήμως ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.

Οι πρώτες προγραμματίστριες του ENIAC

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που αντλούμε διαβάζοντας την ιστορία της πληροφορικής είναι ότι όσο και αν μας κάνει εντύπωση σήμερα ο προγραμματισμός στις αρχές του ήταν κατά κύριο λόγο γυναικείο επάγγελμα. Για την ακρίβεια, γυρνώντας  τον χρόνο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι αρχικά η λέξη υπολογιστής χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει αυτόν που υπολογίζει, αυτόν δηλαδή που κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς.

Το επάγγελμα αυτό ήταν χρήσιμο σε διάφορες επιστήμες, όπως για παράδειγμα στην αστρονομία. Η δουλειά περιλάμβανε ομάδες πολλών ατόμων που δούλευαν παράλληλα για να υπολογίσουν πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις.

Ωστόσο, το επάγγελμα του υπολογιστή δεν θεωρούνταν σημαντικό και η αμοιβή ήταν αρκετά χαμηλή. Εκείνη την εποχή οι εργοδότες προτιμούσαν κυρίως γυναίκες, επειδή αποτελούσαν φθηνότερο εργατικό δυναμικό απ’ ό,τι οι άντρες.

Ο ρόλος των λεγόμενων «ανθρώπινων υπολογιστών» ήταν ιδιαίτερα σημαντικός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, και τότε ήταν που η πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν γυναίκες, λόγω της απουσίας του ανδρικού δυναμικού.

Έτσι λοιπόν κάπου στη δεκαετία του ’40 ξεκίνησε ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβανίας για την κατασκευή του ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer – Ηλεκτρονικός Αριθμητικός Ολοκληρωτής και Υπολογιστής), του πρώτου επαναπρογραμματιζόμενου ηλεκτρονικού υπολογιστή γενικής χρήσης. 

Ο  ENIAC σχεδιάστηκε από τους John Mauchly και Presper Eckert, να εκτελεί πολύπλοκους υπολογισμούς για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αφού λοιπόν ο ENIAC πήρε σάρκα και οστά, έπρεπε να βρεθούν προγραμματιστές και προγραμματίστριες, αυτοί δηλαδή που θα χειρίζονται το μηχάνημα δίνοντάς του τις εντολές που πρέπει.

Γι’ αυτόν τον σκοπό επιλέχθηκαν έξι γυναίκες από την ομάδα των «ανθρώπινων υπολογιστών» που εκτελούσε μέχρι τότε τους υπολογισμούς που σκόπευαν να αναθέσουν στον ENIAC. Αυτές ήταν οι Kathleen McNulty, Jean Jennings Bartik, Frances Elizabeth Holberton, Marlyn Wescoff, Frances Bilas Spence, και η Ruth Lichterman. Οι γυναίκες αυτές αποτέλεσαν τις βασικές προγραμματίστριες του ENIAC  για όσα χρόνια κράτησε η λειτουργία του.

Άλλη μια γυναίκα, η δουλειά της οποίας ήταν καταλυτική για την ανάπτυξη της σύγχρονης πληροφορικής, ήταν η Margaret Hamilton, η γυναίκα που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969, καθώς ήταν εκείνη που κατασκεύασε το λογισμικό για το Πρόγραμμα Apollo της NASA.

Από το 1960 η Hamilton εργαζόταν στο Charles Stark Draper Laboratory του MIT, το οποίο συνεργαζόταν με τη NASA για το Πρόγραμμα Apollo και σύντομα ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύαζε το λογισμικό για την πλοήγηση και την προσσελήνωση του διαστημοπλοίου, ενώ αργότερα ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος Πληροφορικής. Μάλιστα, η Hamilton ήταν εκείνη που εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο software engineering, η «μηχανική λογισμικού» στα ελληνικά, καθώς η εκείνη την  περίοδο η Πληροφορική δεν εθεωρείτο επιστήμη.  

«Όταν σκέφτηκα τον όρο κανείς δεν τον είχε ξανακούσει, τουλάχιστον στον κόσμο μας.  Ήταν το αστείο για πολύ καιρό. Τους άρεσε να με κοροϊδεύουν για τις ριζοσπαστικές μου ιδέες. Είναι αξέχαστη η ημέρα, όταν ένας από τους «γκουρού» του hardware είπε σε μια συνάντηση ότι συμφωνεί μαζί μου πως η διαδικασία κατασκευής λογισμικού πρέπει να θεωρείται κλάδος της μηχανικής, όπως συμβαίνει και με το hardware», έχει δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της. 

Μιας και μιλήσαμε για την ιστορική διαστημική επιχείρηση «Απόλλων 11», δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την σπουδαία Αφροαμερικανίδα μαθηματικό της NASA, Katherine Johnson. Το έργο της Johnson ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της αποστολής, καθώς ήταν εκείνη που επαλήθευσε τους υπολογισμούς για το ταξίδι του Apollo 11 στο φεγγάρι, βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων και στην ασφαλή επιστροφή του Apollo 13.

Για να επανέλθουμε στον τομέα του προγραμματισμού, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Grace Hopper, γνωστή και ως «βασίλισσα του λογισμικού». 

Η Hopper, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές προγραμματίστριες που πέρασαν απ’ τον κλάδο της πληροφορικής, καθώς το 1952 ανέπτυξε τον πρώτο compiler για ηλεκτρονικό υπολογιστή με την ονομασία A-0. Compiler ονομάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει τον κώδικα σε γλώσσα μηχανής. Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα, καθώς μετά από αυτό δεν άργησαν να ακολουθήσουν και οι πρώτες γλώσσες προγραμματισμού με τις ονομασίες MATH-MATIC και FLOW-MATIC. Φυσικά, η Hopper ήταν επικεφαλής του τμήματος δημιουργίας τους.

Όσον αφορά το μεγάλο κεφάλαιο του Διαδικτύου, θα πρέπει να αναφέρουμε τη Radia Perlman, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς  “η μητέρα του Ίντερνετ”, καθώς έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξή του. Για όσους δεν γνωρίζουν το μέχρι τo 1985, πριν από την εμφάνιση του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα, υπήρχε  το Ethernet, μια τεχνολογία που περιοριζόταν σε μερικές εκατοντάδες κόμβους που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Με το πρωτόκολλο STP (Spanning Tree Protocol) που σχεδίασε η Perlman, το Ethernet επεκτάθηκε και υποστήριζε πλέον εκατοντάδες χιλιάδες κόμβους σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή. Έτσι λοιπόν τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία των σύγχρονων δικτύων Ίντερνετ.

Ακόμα μια σπουδαία μορφή στην ιστορία της πληροφoρικής είναι η Adele Goldberg, η οποία ήταν υπεύθυνη μαζί με τον Alan Kay και άλλους για την ανάπτυξη της αντικειμενοστρεφούς γλώσσας προγραμματισμού Smalltalk-80.

Πέρα από τη Smalltalk, ο Kay και η Goldberg ήταν οι προπάτορες του γραφικού περιβάλλοντος όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, ήταν από τους πρώτους που οραματίστηκαν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τους φορητούς υπολογιστές για τις καθημερινές τους ασχολίες. Η ονομασία που έδωσαν σε αυτούς τους υπολογιστές ήταν “Dynabook” και ο σχεδιασμός που παρουσίαζαν δε διαφέρει πολύ από τα σημερινά tablet. 

Το 1979, η Goldberg παρουσίασε στον Steve Jobs τη γλώσσα Smalltalk και το γραφικό της περιβάλλον. Αυτό αργότερα επηρέασε τον σχεδιασμό των Macintosh υπολογιστών της Apple.

Οι «σιδηρές κυρίες της τεχνολογίας»

Οπως αναφέραμε και παραπάνω  μέχρι και το 1960 οι πιο συνηθισμένες επαγγελματικές πορείες των μορφωμένων γυναικών ήταν δασκάλες, γραμματείς, και προγραμματίστριες. Από εκεί και μετά τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά για τις γυναίκες προγραμματίστριες. Στη δεκαετία του 80  εμφανίζονται οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές. Προσωπικότητες όπως ο  Steve Jobs και ο Bill Gates άρχισαν να φιγουράρουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα πτυχία πληροφορικής γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή. Τότε οι διαφημίσεις ενθάρρυναν τον αντρικό πληθυσμό να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό, με το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών να μειώνεται ραγδαία. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα που ο τομέας της τεχνολογίας και της πληροφορικής είναι κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενος τόσο εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.Για αυτό λοιπόν αξίζει να αναφέρουμε τις γυναίκες που όχι μόνο επιβίωσαν σε έναν χώρο όχι ιδαίτερα φιλικό για της ίδιες, αλλά κατάφεραν να ηγηθούν, να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν. Πάμε λοιπόν να τις γνωρίσουμε.

Safra Catz, CEO Oracle 

Πανέξυπνη, πρακτική και αλύγιστη, αυτά είναι μερικά από τα επίθετα που έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς την CEO της Oracle, Safra Catz, μια από τις ισχυρότερες γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας.
Η Catz έγινε μέλος της οικογένειας της Oracle το μακρινό 1999 και έκτοτε πέρασε περίπου μια δεκαετία στο παρασκήνιο δίνοντας μια σκληρή μάχη ενάντια στους άνδρες της Silicon Valley που προσπαθούσαν να την επισκιάσουν. 

Η μεγάλη αναγνώριση για την Catz ήρθε το 2019, όταν ανέλαβε τα ηνία της Oracle, ενώ μέχρι τότε ήταν και η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα-στέλεχος επιχειρήσεων στον κόσμο, με απολαβές που ξεπερνούσαν τα 44 εκατ. δολάρια.
Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε πως η Catz δέχτηκε σφοδρότατη κριτική όταν το 2016, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Linda Yaccarino, CEO Twitter/X

Το όνομα της Yaccarino βρέθηκε για πρώτη φορά στους τίτλους των μεγάλων μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο τον Ιούνιο του 2023, όταν ο ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter) την όρισε ως διάδοχό του στη θέση του επικεφαλής της πλατφόρμας. 

Η Yaccarino ήταν μια αρκετά γνωστή φιγούρα στη βιομηχανία των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, καθώς υπήρξε πρώην στέλεχος του NBC, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιας διαφήμισης του NBCUniversal. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal στη  νέα CEO  του X έχει δοθεί στο παρελθόν το παρατσούκλι «The Velvet Hammer» (το βελούδινο σφυρί) στη διαφημιστική βιομηχανία, λόγω του σκληρού και πραγματιστικού στυλ. Ωστόσο, ήταν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που τη βοήθησαν να κλείσει τεράστια διαφημιστικά deals στην τηλεοπτική βιομηχανία.

Gwynne Shotwell, πρόεδρος και COO Space X

Η Gwynne Shotwell είναι πρόεδρος και COO της Space X, η οποία ανήκει στο Ίλον Μασκ και αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στη διαστημική τεχνολογία.

Η Shotwell εντάχθηκε στο δυναμικό της Space X το πρώτο έτος της ίδρυσής της το 2002, καθώς εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις του Μάσκ γύρω από την διαστημική βιομηχανία, ενώ παράλληλα πίστεψε στο όραμά του για τη δημιουργία ενός πυραύλου με χαμηλότερο κόστος προσγείωσης. 

Η συνταγή φαίνεται πως πέτυχε διότι η αξία της Space X σήμερα ξεπερνά τα 150 δισ. δολάρια.

Sheryl Sandberg

Η Sheryl Sandberg, η πρώην Chief Operating Officer της Meta υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην παγκόσμια tech σκηνή την τελευταία 10ετία. Αποτελώντας στην ουσία το νούμερο 2 του Facebook,  η Sandberg βοήθησε την εταιρεία να αναπτυχθεί από μία πολλά υποσχόμενη Startup σε ένα γίγαντα της τεχνολογίας.

Έχοντας περάσει 14 συνολικά χρόνια ως γενική διευθύντρια του Facebook το 2022 η Sandberg ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την εταιρεία, ενώ το 2024 έφυγε και από το ΔΣ. 

Οι γυναίκες πίσω από τις  κορυφαίες Startups του κόσμου 

Melanie Perkins

H Melanie Perkins είναι η Co-Founder και CEO της δημοφιλούς design software πλατφόρμας, Canva. Η Perkins ίδρυσε το Canva μαζί με τον τωρινό σύζυγό της Cliff Obrecht και τον Cameron Adams το 2013 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στην αρχή της πορείας της η Startup αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και μεγάλη απόρριψη, καθώς σύμφωνα με την ίδια την Perkins η ιδέα της απορρίφθηκε από σχεδόν 100 VCs. Ωστόσο, σήμερα το Canva είναι η Startup με την υψηλότερη αποτίμηση (τον Σεπτέμβριο του 2021 οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 40 δισ. δολάρια) στον κόσμο που διευθύνεται από γυναίκα.

Divya Gokulnath

H Divya Gokulnath είναι Co-Founder της ισχυρότερης ινδικής Startup, της Byju’s. Η Gokulnath ίδρυσε την ed-tech εταιρεία το 2011 μαζί με τον σύζυγο της Byju Raveendran. Τον Μάρτιο του 2022 η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίστηκε στα 22 δισ. δολάρια, ενώ ανάμεσα στους επενδυτές της είναι και ο Mark Zuckerberg. Το app της Byju’s, το οποίο είναι σχεδιασμένο για παιδιά από 1 έως 12 ετών, μετρά σήμερα πάνω από 42 εκατ. downloads.

Miranda Qu

H Miranda Qu είναι Co-Founder και πρόεδρος της e-commerce Startup, με έδρα τη Σαγκάη, Xiaohongshu, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει «μικρό κόκκινο βιβλίο». Η Startup ιδρύθηκε το 2013 από την Qu και τον Charlwin Mao και σήμερα μετράει πάνω 200 εκατ. ενεργούς χρήστες. Τον Νοέμβριο του 2021 η αποτίμηση της Xiaohongshu υπολογίστηκε στα 20 δισ. δολάρια, ενώ ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρείας βρίσκονται η Tencent και η Alibaba.

Fidji Simo

Η  Fidji Simo είναι η CEO μιας εκ των κορυφαίων delivery Startups στον κόσμο, της Instacart, η αποτίμηση της οποίας το 2022 υπολογίστηκε στα 15 δισ. δολάρια. Η Simo, η οποία για αρκετά χρόνια ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη του Facebook, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2021.

Toyin Ajayi

Η Toyin Ajayi είναι η Co-founder και CEO, της health tech Startup, Cityblock, η οποία προσφέρει υπηρεσίες περίθαλψης υγείας σε ασθενείς χαμηλού εισοδήματος. Μέχρι σήμερα η Startup έχει σηκώσει πάνω από 300 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, ενώ η αποτίμησή της ξεπερνά τα 1 δισ. δολάρια.

Οι Ελληνίδες στο τιμόνι παγκόσμιων τεχνολογικών οργανισμών 

Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Google

Η Πέγκυ Αντωνάκου έχει χαρακτηριστεί μια «σιδηρά κυρία» της τεχνολογίας, καθώς σήμερα υπηρετεί ως Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Google. Η ίδια αποτελεί μια από τις νεότερες διευθύνουσες συμβούλους θυγατρικής μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας στη χώρα μας, αλλά και στο ότι έχει περάσει από το τιμόνι άλλων δύο ηγετικών δυνάμεων στον χώρο τους. 

 Έχοντας πολυετή εμπειρία σε θέσεις διοίκησης και marketing τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η κ. Αντωνάκου συνεχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο, προωθώντας την ανάπτυξη και την καινοτομία ΝΑ Ευρώπη.  Τα επιτεύγματά της χρησιμεύουν ως πήγη έμπνευσης για επίδοξους επαγγελματίες.

Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Mάλτα

H Γιάννα Ανδρονοπούλου είναι επίσης μια «σιδηρά κυρία» της τεχνολογίας, καθώς αποτελεί CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Mάλτα. Η κ. Ανδρονοπούλου υποστηρίζει θερμά την ισορροπία των φύλων στην εργασία και την ένταξη των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς είναι και η ίδια μια από τις λίγες γυναίκες που εισήλθαν στον χώρο από νωρίς, κατέχοντας διαφορετικούς ρόλους στις πωλήσεις, το Product Management και το Technical Delivery για εταιρείες όπως η Huawei, η Ericsson και η Intracom. Η συνεργασία της με τη Microsoft ξεκίνησε από το 2014, ενώ καθήκοντα CEO ανέλαβε τον Ιούλιο του 2023 σηματοδοτώντας την έναρξη  μιας νέας εποχής για τον tech κολοσσό. 

Ειρήνη Νικολαΐδη, νομική σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ

H Ειρήνη Νικολαΐδη είναι η νομική σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, κατέχοντας έναν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής του Οργανισμού. Η πορεία της στον όμιλο ξεκίνησε το 1996, καταφέρνοντας να διανύσει ένα εργασιακό ταξίδι γεμάτο προκλήσεις, συγκινήσεις, επιτυχίες και μάχες, όπως η ίδια έχει περιγράψει στο παρελθόν. Ωστόσο, η κ. Νικολαΐδη λατρεύει τις προκλήσεις, έχει βαθιά πίστη στην έννοια του κράτους δικαίου και πιστεύει ότι και για το πιο δύσκολο πρόβλημα υπάρχει λύση.

 Δρ Μαρίλη Νίκα, AI Product Lead στη Google, Founder της AI Product Academy

Η Δρ Μαρίλη Νίκα είναι μια απο τις Ελληνίδες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, καθώς έχει υπάρξει επικεφαλής προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης  σε εταιρείες όπως η Google και η Meta στη Σίλικον Βάλεϊ, ενώ είναι ιδρύτρια της AI Product Academy. Η Μαρίλη Νίκα έφυγε από την Ελλάδα, αρχικά για εννέα μήνες, προκειμένου να κάνει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο και στο Imperial College. Το 2011 όμως, άρχισε η πορεία που τελικά την οδήγησε στις ΗΠΑ και στα εργαστήρια των σημαντικότερων εταιρειών tech εταιρειών του πλανήτη. Ήταν η πρώτη  Ελληνίδα που έλαβε την υποτροφία «Anita Borg» από την Google για να κάνει διδακτορικό στο Imperial, ενώ όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, τότε αντιλήφθηκε πραγματικά τι σημαίνει καινοτομία.

Οι πρωταγωνίστριες του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας

Ελευθερία Ζούρου, Founder και CEO του Doctoranytime

Η Ελευθερία Ζούρου είναι η Founder και CEO του Doctoranytime, της νούμερο 1 υπηρεσίας υγείας στην Ελλάδα. Έχοντας προϋπηρεσία στο χώρο του marketing σε μεγάλους ομίλους,  η κ. Ζούρου κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στον ΕΣΥ, φέρνοντας την υγεία στα χέρια του ασθενή. Το Doctoranytime έφερε τη διαφάνεια και την ταχύτητα στην επιλογή γιατρού για εκατομμύρια ασθενείς, εντάσσοντας το ψηφιακό κομμάτι στην καθημερινότητά τους.

Δρ Μαριάνθη Φραγκοπούλου, CEO της Herado

Η Δρ Μαριάνθη Φραγκοπούλου είναι πυρηνικός φυσικός και CEO της Herado της Startup που σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα έξυπνα δοσίμετρα μέτρησης της ακτινοβολίας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προστατεύσει και να μειώσει την πιθανότητα έκθεσης των εργαζομένων σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία, αλλά και τους αστροναύτες στο Διάστημα.  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016, όμως μέχρι σήμερα έχει παρουσία σε 16 χώρες και σε τρεις ηπείρους. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε αποστολές της NASA. 

Ζωή Δημητράκου-Πολυχρονοπούλου, Founder και CEO της NeoTextile

Η Ζωή Δημητράκου- Πολυχρονοπούλου είναι Founder και CEO της NeoTextile, πρωτοπόρου εταιρείας στην ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και μέλους της Polygreen, του μεγαλύτερου ομίλου κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.  Ειδικότερα, η NeoTextile ειδικεύεται στην ολιστική διαχείριση μεταχειρισμένων ρούχων, καθώς οι υπηρεσίες ανακύκλωσης που προσφέρει συμβάλλουν στην παράταση του κύκλου ζωής των ρούχων, εξοικονομούν πρώτες ύλες, ενέργεια και νερό και μειώνουν τα απόβλητα των υφασμάτων, που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στις χωματερές. 

Έλλη Ρούντου, ιδρύτρια του Sun of a Beach 

H Έλλη Ρούντου είναι ιδρύτρια του Sun of a Beach της πρώτης εταιρείας που αναβάθμισε τις πετσέτες θαλάσσης και τις έφερε στη μόδα. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει τις πρώτες ελληνικές πετσέτες φτιαγμένες 100% από αιγυπτιακό βαμβάκι, που παράγονται αποκλειστικά στη χώρα μας. Τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σήμερα σε πολλαπλά σημεία πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, oι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.ά. 

 Μαρία Χαλά, Business Αngel

Η Μαρία Χαλά είναι Business Αngel και επικεφαλής του Female Founders’ Startups Cluster, ICC Women Hellas.  Για όσους δεν γνωρίζουν το ICC Women Hellas είναι το  γυναικείο παράρτημα  του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC). Πιο συγκεκριμένα, τo ICC Women Hellas είναι η δυναμική ένωση διακεκριμένων ηγετικών στελεχών και καταξιωμένων γυναικών επαγγελματιών που επιδιώκουν τη βελτίωση των συνθηκών και την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο της Ελλάδας.

Αθηνά-Πολίνα Ντόβα

Η Αθηνά Πολίνα-Ντόβα είναι η Co-Founder και Coo της Owiwi, μιας από τις πιο πρωτοποριακές Startups στην Ελλάδα. Η Owiwi έχει φτιάξει μια πλατφόρμα HR gamification για την καλύτερη υποστήριξη της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ειδικά σε ό,τι αφορά τα soft skills και την ψυχομετρική αξιολόγηση. Η πλατφόρμα της εταιρείας μειώνει κατά 50% τον χρόνο των συνεντεύξεων, 47% των αριθμό των συνεντεύξεων και σημειώνει 30% αύξηση στα soft skills των υποψηφίων.

Δάφνη Τσεβρένη

Η Δάφνη Τσεβρένη είναι η Co-Founder και οικονομική διευθύντρια της Clio Muse Tours. Η Startup ιδρύθηκε το 2014 με όραμα να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας πολιτιστικής συνείδησης αναπτύσσοντας τεχνολογικά εργαλεία που θα πρωτοπορήσουν ως παγκόσμιοι ψηφιακοί ξεναγοί. Έχοντας αναπτύξει μία πλατφόρμα δημιουργίας και διανομής υψηλής ποιότητας ψηφιακών ξεναγήσεων, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού να δημιουργήσουν ακουστικές και εικονικές ξεναγήσεις για διάσημα αξιοθέατα, περιπάτους στην πόλη και roadtrips.

Άσπα Παπαδημητρίου

Η Άσπα Παπαδημητρίου δραστηριοποιείται στον τομέα των νέων τεχνολογιών από το 2005. Δημιούργησε την πρώτη της Startup μαζί με την αδερφή της Βάλια Παπαδημητρίου-Λοϊζου, την Deva, μία από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ στην Ελλάδα, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει ξένες και ελληνικές πολυεθνικές όπως Unilever, P&G, Coca-Cola, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.  Είναι εισηγήτρια σε συνέδρια, σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα σχετικά με το μάρκετινγκ, τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη στο λιανικό εμπόριο, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική ευθύνη. 

Από το 2010, είναι περήφανη συνιδρύτρια της μεγαλύτερης πολιτιστικής καμπάνιας “Bring Them Back” για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. Από τον Ιούλιο του 2021, είναι Συνιδρύτρια και CMO της ταχέως αναπτυσσόμενης Startup Keyvoto.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #47

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις