Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Intel: Αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο νευρομορφικό υπολογιστή AI που μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο νευρομορφικός υπολογιστής Hala Point της Intel τροφοδοτείται από περισσότερα από 1.000 νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και αποδίδει 50 φορές πιο γρήγορα από τα αντίστοιχα συμβατικά υπολογιστικά συστήματα.

Οι επιστήμονες της Intel έχουν κατασκευάσει τον μεγαλύτερο νευρομορφικό υπολογιστή στον κόσμο, έναν υπολογιστή σχεδιασμένο και δομημένο για να μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η εταιρεία ελπίζει ότι θα υποστηρίξει τη μελλοντική έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το μηχάνημα, που ονομάστηκε “Hala Point“, μπορεί να εκτελέσει φόρτο εργασίας AI 50 φορές πιο γρήγορα και να χρησιμοποιεί 100 φορές λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούν κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) και μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), ανέφεραν εκπρόσωποι της Intel σε δήλωση.

Το Hala Point θα αναπτυχθεί αρχικά στα Εθνικά Εργαστήρια Sandia στο Νέο Μεξικό, όπου οι επιστήμονες θα το χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αρχιτεκτονική υπολογιστών και την επιστήμη των υπολογιστών.

Τροφοδοτούμενο από 1.152 από τους νέους επεξεργαστές Loihi 2 της Intel – ένα νευρομορφικό ερευνητικό τσιπ – αυτό το μεγάλης κλίμακας σύστημα περιλαμβάνει 1,15 δισεκατομμύρια τεχνητούς νευρώνες και 128 δισεκατομμύρια τεχνητές συνάψεις κατανεμημένες σε 140.544 πυρήνες επεξεργασίας.

Μπορεί να κάνει 20 τετράκις εκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο – ή 20 petaops. Οι νευρομορφικοί υπολογιστές επεξεργάζονται δεδομένα διαφορετικά από τους υπερυπολογιστές, οπότε είναι δύσκολο να συγκριθούν.

Πώς λειτουργεί ο νευρομορφικός υπολογισμός

Ο νευρομορφικός υπολογισμός διαφέρει από τους συμβατικούς υπολογιστές λόγω της αρχιτεκτονικής του, έγραψε στο ResearchGate ο Prasanna Date, επιστήμονας υπολογιστών στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (ORNL). Αυτοί οι τύποι υπολογιστών χρησιμοποιούν νευρωνικά δίκτυα για την κατασκευή του μηχανήματος.

Γιατί η νευρομορφική πληροφορική θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το Hala Point πέτυχε υψηλή ένδειξη ενεργειακής απόδοσης για φόρτους εργασίας AI 15 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά watt (TOPS / W). Οι περισσότερες συμβατικές μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) και άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιτυγχάνουν πολύ κάτω από 10 TOPS/W.

Ο νευρομορφικός υπολογισμός εξακολουθεί να είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας, με λίγα άλλα μηχανήματα όπως το Hala Point σε ανάπτυξη. Οι ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Νευρομορφικών Συστημάτων (ICNS) στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ωστόσο, ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη ενός παρόμοιου μηχανήματος τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο υπολογιστής τους, που ονομάζεται “DeepSouth”, μιμείται μεγάλα δίκτυα νευρώνων με 228 τρισεκατομμύρια συναπτικές λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, ανέφεραν οι ερευνητές του ICNS στη δήλωση, η οποία είπαν ότι ήταν ισοδύναμη με το ρυθμό λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το Hala Point είναι ένα ερευνητικό πρωτότυπο που θα τροφοδοτήσει μελλοντικά συστήματα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εμπορικά, σύμφωνα με εκπροσώπους της Intel. Αυτοί οι μελλοντικοί νευρομορφικοί υπολογιστές θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως το ChatGPT που μαθαίνουν συνεχώς από νέα δεδομένα, γεγονός που θα μείωνε τον τεράστιο φόρτο εκπαίδευσης που απαιτείται επί του παρόντος για την AI.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις