Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Starguard Security: Τα drones στην υπηρεσία της ασφάλειας

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού οικοσυστήματος των drones μιλούν αποκλειστικά στο STARTUPPER MAG και εξηγούν πώς η επαναστατική τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα διαμορφώσει το μέλλον μας

Η Starguard Security Services, από το 1988 και κατά την εικοσαετή και συνεχή έκτοτε παρουσία της στο χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας, καθιερώθηκε σύντομα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών της στον τομέα δράσης της, ως μία από τις πλέον ολοκληρωμένες εταιρείες του TOTAL SECURITY. Αποτελεί μέλος του ελληνοαμερικανικού, ελληνορωσικού και ελληνοκινεζικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Με τις σύγχρονες ιδιόκτητες κεντρικές της εγκαταστάσεις στην Αττική και επιχειρησιακά κέντρα σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και με τις ανεπτυγμένες επιχειρησιακές δραστηριότητες, μπορεί να ανταποκριθεί οπουδήποτε της ζητηθεί. Ειδικότερα, η Starguard, σε συνεργασία με κατασκευαστές και διεθνείς οίκους, εισάγει συστήματα ασφαλείας και συνδυάζει την τεχνολογία με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει άμεση και έγκαιρη αποτροπή κακόβουλης ενέργειας.

Η οργανωτική δομή και οι υπηρεσίες που παρέχονται, συμβαδίζουν πιστά με τις προδιαγραφές του ISO 9001:2008. Είναι επιχειρησιακά επανδρωμένη και τεχνικά καταρτισμένη προκειμένου να επιληφθεί όλων των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, προτείνοντας τις ιδανικές λύσεις, και καταργώντας οριστικά τα ημίμετρα στην ασφάλεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Η Starguard Security ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών επιτήρησης με drones στην Ελλάδα.

Διαθέτοντας επαγγελματίες και πιστοποιημένους χειριστές από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, με εγγεγραμμένες επίσημα δεκάδες χιλιάδες ώρες πτήσεων, σε δημόσια και ιδιωτικά έργα επιτήρησης και πυρασφάλειας ανά την Ελλάδα και έναν υπερσύγχρονο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πλήρη αστική ευθύνη, η Starguard Security εξασφαλίζει την άψογη εκτέλεση του έργου με απόλυτη ασφάλεια.

Η ασφάλεια των πτήσεων με χρήση αλεξίπτωτων στα drones, η ζωντανή μετάδοση εικόνας στα κέντρα επιχειρήσεων, η εμπεριστατωμένη αναφορά των γεγονότων αλλά και η χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων σε κάθε περιβάλλον, είναι κομμάτι από την καθημερινή και απαραίτητη θεματολογία έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας.

Μάλιστα, το 2021 επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της δημιούργησε το τμήμα εναέριων μέσων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, λαμβάνοντας πιστοποίηση από την ΥΠΑ σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (Εuropean Aviation Safety Agency – EASA) για τη χρήση drone.

 

Στο STARTUPPER MAG μίλησε ο Ρήγας Ντρόλιας, UAV Department Director της Starguard Security Services

 

 

STARTUPPER MAG: Πώς αξιοποιεί τα drones η Starguard Security Services και ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

Ρήγας Ντρόλιας: Στην εταιρεία Starguard Security τα drones ήδη τα λειτουργούμε ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού επιχειρησιακού σχεδιασμού πρόληψης και καταστολής παραβατικής ενέργειας. Eμπεριέχονται στο συνολικό σχέδιο επιτήρησης εργοταξιακών και βιομηχανικών χώρων, εξασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας περιουσίας και κρατικών υποδομών υψίστης σημασίας και κρισιμότητας και ταυτόχρονα εντάσσονται αναπόσπαστα στο σχέδιο φύλαξης και επιτήρησης δήμων και κοινοτήτων μέσα στο πρωτοποριακό σχέδιο «ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΛΗ».

Καρδιά όλου του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της εφαρμογής του, αποτελεί το 24ωρο επιχειρησιακό κέντρο της Starguard Security, το οποίο είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο, έμπειρο και ειδικά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την άμεση αντίληψη κινδύνων και διαχείριση κρίσεων.

Πρώτη η Starguard Security από το 2008 εφαρμόζει και διαρκώς εξελίσσει το σχέδιο αυτό με σημαντική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων;

Ρήγας Ντρόλιας: Τα drones μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με πολλούς τρόπους:

– Σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, αλλά και σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση και διάσωση επιζώντων, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.

– Μεταφορά υγειονομικού υλικού. Τα drones μπορούν να μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και ακόμη και όργανα για μεταμόσχευση σε ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές.

– Γεωργία ακριβείας. Οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιούν drones για την παρακολούθηση των καλλιεργειών τους, για τον εντοπισμό ασθενειών στα φυτά και για τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής και τον αεροψεκασμό.

– Ψυχαγωγία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν drones, για να τραβήξουν εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες, καθώς και για να εξερευνήσουν μέρη που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα με άλλα μέσα.

Ως εκ τούτου, τα drones έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων σε πολλούς τομείς.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές;

Ρήγας Ντρόλιας: Τα drones μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές σε πολλούς τομείς. Ορισμένες εφαρμογές των drones είναι:

α) Παρακολούθηση και επιθεώρηση: Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των υποδομών, όπως κτίρια, γέφυρες, οδοί και πυρηνικά εργοστάσια. Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την επιθεώρηση ανθρώπινου προσωπικού.

β) Παρακολούθηση του αποθεματικού: Σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται αποθεματικά, τα drones μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των επιπέδων αποθεμάτων και να ειδοποιούν αυτόματα, όταν χρειάζεται να γίνει εκ νέου παραγγελία.

γ) Επιθεώρηση εγκαταστάσεων: Σε βιομηχανικούς τομείς, όπως η πετρελαϊκή και η αεροδιαστημική, τα drones μπορούν να εκτελούν επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που βρίσκονται σε ύψος ή σε δύσκολα προσβάσιμα μέρη.

δ) Παρακολούθηση παραγωγής: Στην κατασκευή και τη γεωργία, τα drones μπορούν να παρακολουθούν την παραγωγή, να εντοπίζουν προβλήματα και να βοηθούν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης.

ε) Ταχύτερη παράδοση και διανομή. Ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν drones για την παράδοση προϊόντων στους πελάτες ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

STARTUPPER MAG: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα drones;

Ρήγας Ντρόλιας: Τα drones ενσωματώνουν πολλές καινοτόμες δυνατότητες, αλλά αντιμετωπίζουν και αρκετές προκλήσεις. Ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις είναι:

α) Νομικό πλαίσιο. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να θεσπίσουν κανονισμούς για τη χρήση των drones, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων και των αεροσκαφών.

β) Προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η χρήση drones για την παρακολούθηση ή τη συλλογή πληροφοριών μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανονισμοί για τον περιορισμό της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.

γ) Ασφάλεια των πτήσεων. Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει αυξημένες αναφορές για παρενοχλήσεις των επιβατικών αεροσκαφών από drones. Αυτό απαιτεί αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των εναέριων χώρων.

δ) Εκπαίδευση και εξομοίωση. Η εκπαίδευση των χειριστών των drones είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πτήσεων. Πρέπει να υπάρξει επενδυτική προσπάθεια στην εκπαίδευση και την προσομοίωση.

 

STARTUPPER MAG: Πώς θα εξελιχθούν τα drones στο μέλλον και σε ποιους τομείς;

Ρήγας Ντρόλιας: Τα drones αναμένεται να σημειώσουν σημαντική εξέλιξη στο μέλλον και να επεκτείνουν την παρουσία τους σε πολλούς τομείς. Στην υγεία θα χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη μεταφορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Στη γεωργία θα παρακολουθούν τις καλλιέργειες και θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα. Στην αστυνομία και τη διάσωση θα χρησιμοποιούνται για την έρευνα και τη διάσωση σε επικίνδυνες καταστάσεις. Στην περιβαλλοντική παρακολούθηση θα παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση. Στον τομέα της ψυχαγωγίας και του κινηματογράφου. Συνολικά, τα drones αναμένεται να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή και να προσφέρουν νέες δυνατότητες σε πολλούς τομείς.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να χρησιμοποιηθούν για την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης;

Ρήγας Ντρόλιας: Τα drones μπορούν να παράσχουν σημαντική βοήθεια σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ως εξής:

α) Συντονισμός και αξιολόγηση. Αρχικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των καταστροφών. Τα drones μπορούν να πετάξουν πάνω από περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και να παράσχουν ζωντανές εικόνες και δεδομένα στις επιχειρήσεις διάσωσης ώστε να εστιάσουν τις προσπάθειες βοήθειας.

β) Εντοπισμός επιζώντων: Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό επιζώντων σε απομακρυσμένες ή επικίνδυνες περιοχές, καθιστώντας πιο αποτελεσματική τη διάσωση.

γ) Μεταφορά επείγουσας βοήθειας. Τα drones μπορούν να μεταφέρουν επείγουσα ιατρική προμήθεια, φάρμακα ή εξοπλισμό σε περιοχές που η πρόσβαση καθίσταται αδύνατη λόγω καταστροφής.

 

STARTUPPER MAG: Δείχνει ρεαλιστικό ένα μέλλον στο οποίο τα drones θα υποκαταστήσουν πλήρως την παραδοσιακή μορφή παρακολούθησης και επιθεώρησης μεγάλων έργων;

Ρήγας Ντρόλιας: Τα drones είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν και αναμένεται να εξελιχθούν σημαντικά στο μέλλον. Η αυξημένη αυτονομία, η αυξημένη διάρκεια πτήσης και η πιο αποδοτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέψουν την ευρύτερη εφαρμογή τους σε τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια, η γεωργία, και η παρακολούθηση του περιβάλλοντος. Επίσης, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις