Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΑΤΕ: O βασικός πυλώνας επενδύσεων υψηλής αξίας της Ελλάδας

Με αφορμή το αφιέρωμά μας στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και Startups μιλήσαμε με την ηγετική ομάδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), του βασικού χρηματοδότη της ελληνικής αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC).

 

Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) και ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών (private equity) αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια πως συμβάλλουν καθοριστικά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, η Ελλάδα έχει καταφέρει πλέον να γυρίσει σελίδα και να διαθέτει σημαντικό αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων VC & PE, ενώ οι διαχειριστές τους διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του καινοτόμου οικοσυστήματος της χώρας αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Επιτυχημένες «έξοδοι» και επιχειρηματικά success stories, αλλά και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις, σηματοδοτούν τη νέα ελληνική επιχειρηματική ατμόσφαιρα και την τοποθέτηση της χώρας στο διεθνές επενδυτικό «ραντάρ» που αναζητεί έξυπνες και επωφελείς επενδυτικές ευκαιρίες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το «έξυπνο χρήμα», όπως αποκαλούνται τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, δεν ήταν ποτέ διαθέσιμο στην Ελλάδα στον βαθμό που είναι σήμερα. Ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι, στην παρούσα συγκυρία υπάρχει διαθεσιμότητα πληθώρας κεφαλαίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ οι πολιτικές, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και των κινήτρων, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρηματιών και των νέων, ενισχύουν την επιτυχία και την κλιμάκωση όχι μόνο του ελληνικού οικοσυστήματος, αλλά και του επενδυτικού επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας, τονίζει η Διοίκηση της ΕΑΤΕ.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), το Sovereign Fund of Funds της Ελλάδας, ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη από ποτέ, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην καθιέρωση των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στη χώρα.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, από την ίδρυσή της, στοχεύει καθημερινά ψηλότερα. Υλοποιούμε με συνέπεια το όραμά μας για να λειτουργήσουμε ως ο καταλύτης και να καθιε- ρώσουμε την ΕΑΤΕ ως τον αξιόπιστο θεσμικό συνεπενδυτή και εταίρο της Ελλάδας για τη διευκόλυνση επενδύσεων προστιθέ- μενης αξίας και να συμβάλουμε στην ευημερία της χώρας μας. Με σημαντική «δύναμη πυρός» υπό διαχείριση κεφαλαίων 2,1 δισ. ευρώ και εδραίωση ισχυρών διεθνών και εγχώριων επεν- δυτικών και στρατηγικών συνεργασιών, αφουγκραζόμαστε συνε- χώς τις ανάγκες της αγοράς, ενσωματώνουμε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και κινητοποιούμε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς πόρους για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής προσπάθειας. Έτσι, πετύχαμε τα τελευταία 4 χρόνια να επενδυθούν πολλαπλάσιοι πόροι σε σύγκριση με την προηγούμενη 20ετία και να «χτίσουμε» ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο το οποίο σήμερα αριθμεί 26 νέα funds που διαχειρίζονται πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Ενώ αποτελούμε το Equity Platform Instrument του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Εθνικό Σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’) για την υλοποίηση των προγραμμάτων “InnovateNow” και “Q-equity”.

Κεντρική στρατηγική της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων είναι η χρηματοδότηση της καινοτομίας και του επιχειρείν με στόχο την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη. Καθόλη τη διάρκεια της πορείας της, επενδύει σε ομάδες ανθρώπων με ταλέντο, όραμα και συνέπεια, χωρίς διάκριση, προσηλωμένη στην εδραίωση ενός υγιούς και αξιόπιστου πλαισίου αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων στη χώρα μας.

Η ΕΑΤΕ, όπως επισημαίνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, από την ίδρυσή της ως ΤΑΝΕΟ το 2000 έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εκκίνηση της αγοράς venture capital στην Ελλάδα και εργάζεται συστηματικά για τη διεύρυνση του επενδυτικού οικοσυστήματος. Και συνεχίζει, «Η ουσιαστική συσσώρευση τεχνογνωσίας για πάνω από δύο δεκαετίες και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων και τη διαχείριση ρίσκου, έχει επιτρέψει στην αφοσιωμένη και άκρως επαγγελματική ομάδα μας να εντοπίζει και να επεξεργάζεται ανεκμετάλλευτες δυνατότητες προς όφελος της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων. Εστιάζουμε πλέον στην ουσιαστική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης «έξυπνων» κεφαλαίων ώστε να συμβάλλουμε στην αλλαγή της εικόνας της χώρας μας, με την ανάδειξη του επιχειρηματικού ταλέντου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου ΑΕΠ και τον ουσιαστικό μετασχηματισμό του μοντέλου παραγωγής και καινοτομίας της χώρας.».


Αυτό βέβαια που διαφοροποιεί την ΕΑΤΕ από άλλους επενδυτικούς οργανισμούς είναι το ίδιο της το DNA, το οποίο αποτυπώ- νεται και στις ανοιχτές προσκλήσεις της. Ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ΕΑΤΕ Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος τονίζει πως: «Το έργο μας, ως σημείο αναφοράς του οικοσυστήματος, αλλάζει καθώς αυτό μετασχηματίζεται και ουσιαστικά αποτελείται από έναν επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων και πρακτικών. Οι προσκλήσεις της ΕΑΤΕ δεν έχουν την λογική του να καθορίζουμε εμείς το τι θέλουμε να συμβεί και τις χειριζόμαστε ώστε να ανταποκρίνονται στην εξέλιξη των συνθηκών ώστε να επιτυγχάνουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η ΕΑΤΕ δημιούργησε «έξυπνες» προσκλήσεις που ανταποκρίνονται στο εκάστοτε ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό της αγοράς, επιτρέποντας στους παλαιούς αλλά και τους νέους διαχειριστές, εγχώριους αλλά και ξένους, να το εντοπίσουν και να το αναδείξουν, διατηρώντας την ΕΑΤΕ στο μέτωπο των εξελίξεων. Η ΕΑΤΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση που στηρίζει οικονομικά και θεσμικά το οικοσύστημα, χάραξε τις γενικές κατευθύνσεις και τους γενικούς κανόνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτές οι προσκλήσεις αντιδρούν με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Έχουμε δηλαδή προβλέψει «τεχνητά νοήμονες» τρόπους ώστε να είμαστε διαρκώς ευέλικτοι και να είμαστε πάντοτε επίκαιροι».

Οι διαδικασίες στην ΕΑΤΕ πηγάζουν από την ανάγκη της εύρεσης της χρυσής τομής ανάμεσα στις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, των οικονομικών στόχων και των αναγκών του οικοσυστήματος. Με γνώμονα πάντα το περιβάλλον, τη διαχείριση κινδύνων και συγκρούσεων συμφερόντων, τη βέλτιστη λειτουργική απόδοσή του και της εξισορρόπησης των «θέλω» των συμμετεχόντων μέσω φυσικά της ευθυγράμμισης συμφερόντων, της ενσωμάτωσης στρατηγικών για νέες τεχνολογίες σε ένα ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά και από την ανάγκη εξεύρεσης και βελτίωσης ενός συνόλου ατόμων συμπεριληπτικού και διεθνοποιημένου.

Παρότι είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η ομάδα της ΕΑΤΕ έχει την τεχνογνωσία αλλά και τη διάθεση να αλλάζει και να επαναπροσδιορίζεται, ώστε να παραμένει η κινητήρια δύναμη της αγοράς VC/PE στη χώρα.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις