VentureFriends: Νέα success stories, ανερχόμενες εταιρείες και αυξανόμενη πρόσβαση σε κεφάλαια το 2025 για το ελληνικό οικοσύστημα 

Το Startupper MAG παρουσιάζει τις απόψεις των ελληνικών VCs για το παρόν και το μέλλον του οικοσυστήματος Startups.

Newsroom
2'

Του Παύλου Παυλάκη*

 

Το 2024 αποτέλεσε μια ακόμη αξιοσημείωτη χρονιά για το οικοσύστημα των Startups και του venture capital στην Ελλάδα.

Η ελληνική σκηνή καινοτομίας κατάφερε να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από εγχώριους και διεθνής επενδυτές, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της και συνεχίζοντας να αναπτύσσεται προς την σωστή κατεύθυνση.

Σε αυτό συντελούν success stories όπως η εξαγορά της BETA CAE για 1,24 δισ. δολάρια το 2024, που μαζί με την Blueground και Viva Wallet αποτελούν τους τρείς ελληνικούς μονόκερους. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καινοτομίας αναδεικνύεται περαιτέρω από την προσέλκυση διεθνών επενδυτών όπως η Atomico, ένα από τα μεγαλύτερα VCs παγκοσμίως, η οποία επένδυσε το 2024 στην Harbor Lab.

Τέλος, την χρονιά που μας πέρασε είδαμε ανάπτυξη στην κινητικότητα χρηματοδοτήσεων από εγχώριους και διεθνής επενδυτές σε όλα τα στάδια, ξεκινώντας από το pre-Seed στάδιο με Startups όπως η Smithy μέχρι και το Series A/B στάδιο με εταιρείες όπως η Simpler και η Plum αντίστοιχα. Εάν και ομολογουμένως το ελληνικό οικοσύστημα είναι μικρό σε μέγεθος και εύρος, κάθε χρόνο υπάρχουν λαμπρά αστέρια σε τομείς όπως το fintech και το cybersecurity μεταξύ άλλων.

Για την νέα χρονιά, οι προοπτικές φαίνονται ευοίωνες καθώς υπάρχει ζωντανή τεχνολογική σκηνή με νέα success stories, ανερχόμενες εταιρείες και αυξανόμενη πρόσβαση σε κεφάλαια, με ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίζουν σημαντικά την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Τέλος, σαν VentureFriends είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το 2024 καθώς 10 από τις εταιρείες μας ολοκλήρωσαν γύρους χρηματοδότησης από 8 μέχρι 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για το 2025 καθώς είμαστε σε διαδικασία δημιουργίας του VF4 το οποίο θα αποτελεί το νέο μας fund.

 

*Ο Παύλος Παυλάκης είναι Principal στην VentureFriends

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag #57

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΑπόNewsroom
Ακολουθήστε
Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.