Ο Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ανέλυσε την ανάγκη για σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της και να ενδυναμωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της, αλλά και η ευημερία της, μιλώντας στο 29ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist. Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε σε πάνελ με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, και επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων για να επανέλθει η Ευρώπη στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι για να προχωρήσει η Ευρώπη και να ανταγωνιστεί με τα μεγαθήρια της παγκόσμιας οικονομίας, πρέπει να αυξήσει τη συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ, ειδικά στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών. Πρόσθεσε ότι οι επιπλέον αποταμιεύσεις της Ευρώπης, αντί να διοχετεύονται σε εγχώριες επενδύσεις, εξάγονται και χρηματοδοτούν ξένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες παρουσιάζουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, η οποία θα διοχετεύσει αυτές τις επιπλέον αποταμιεύσεις σε νέες ευρωπαϊκές επενδύσεις, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή οικονομία και μειώνοντας την εξάρτησή της από ξένες αγορές. Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ΕΕκαι να δημιουργήσει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες, κάνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ελκυστικό.
Επιπλέον, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, καθώς οι εμπορικοί φραγμοί και περιορισμοί μεταξύ των χωρών της ΕΕ λειτουργούν ως δασμοί, μειώνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπου οι εσωτερικοί φραγμοί στην ΕΕ ισοδυναμούν με δασμούς που φτάνουν το 100%. Παρά την πρόοδο που υπήρξε μετά την δημιουργία της Ευρωζώνης, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009επηρέασε αρνητικά την ενιαία αγορά και ο κατακερματισμός της αγοράς παραμένει ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη των επενδύσεων.
Αναφερόμενος στις πολιτικές αποφάσεις ενοποίησης της Ευρώπης στο παρελθόν, όπως η Ενιαία Αγορά, η Ευρωζώνη και η διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε πως αυτές είχαν θετική επίδραση στην αύξηση των επενδύσεων και στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Κατέληξε, αναφέροντας ότι το κεντρικό ερώτημα για το μέλλον της Ευρώπης είναι εάν θα καταφέρει να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά αποταμιεύσεων και επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ευρώπη.
