Η startup από τη Στοκχόλμη που επιμένει ευρωπαϊκά, «τρέλανε» τους επενδυτές της Silicon Valley, ανακοινώνοντας γύρο χρηματοδότησης 330 εκατ. δολαρίων και εκρηκτική άνοδο των εσόδων της.
Η Lovable δεν είναι απλώς άλλη μια AI startup· είναι το νέο αστέρι του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος που αποδεικνύει ότι ένας παγκόσμιος κολοσσός μπορεί να οικοδομηθεί εκτός San Francisco. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη την ολοκλήρωση ενός Series B γύρου ύψους 330 εκατομμυρίων δολαρίων, με την αποτίμησή της να εκτοξεύεται στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο το νούμερο, αλλά η ταχύτητα: Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η Lovable είχε σηκώσει 200 εκατ. δολάρια (Series A) με αποτίμηση 1,8 δισ. δολάρια. Μέσα σε πέντε μήνες, η αξία της σχεδόν τετραπλασιάστηκε.
Στον νέο γύρο ηγήθηκαν τα κορυφαία funds CapitalG (Alphabet) και Menlo Ventures, ενώ συμμετείχαν «βαριά» ονόματα όπως Khosla Ventures, Salesforce Ventures, Databricks Ventures.
Τι είναι το «Vibe Coding» και γιατί κυριαρχεί;
Η Lovable βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του vibe-coding. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στον προγραμματισμό, όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν πλήρεις εφαρμογές χρησιμοποιώντας απλές περιγραφές σε φυσική γλώσσα (text prompts), χωρίς να γράφουν ούτε μια γραμμή κώδικα οι ίδιοι.
Τα νούμερα της εταιρείας, που ιδρύθηκε μόλις το 2024, προκαλούν ίλιγγο:
ARR (Ετήσια Επαναλαμβανόμενα Έσοδα): Έφτασε τα 100 εκατ. δολάρια σε 8 μήνες και τα 200 εκατ. δολάρια σε μόλις ένα χρόνο.
Χρήση: Πάνω από 100.000 νέα projects χτίζονται καθημερινά στην πλατφόρμα.
Πελατολόγιο: Ήδη χρησιμοποιείται από κολοσσούς όπως η Klarna, η Uber και η Zendesk.
«Μείναμε στην Ευρώπη και νικήσαμε»
Στο πρόσφατο συνέδριο Slush στο Ελσίνκι, ο συνιδρυτής και CEO της Lovable, Anton Osika, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές που τον πίεζαν να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας στη Silicon Valley.
«Ήταν δελεαστικό, αλλά αντιστάθηκα. Μπορείς να χτίσεις μια παγκόσμια AI εταιρεία από αυτή τη χώρα (τη Σουηδία). Υπάρχει διαθέσιμο ταλέντο αν έχεις ισχυρή αποστολή και αίσθημα επείγοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το μέλλον: Από τον κώδικα στις υποδομές
Με τα νέα κεφάλαια, η Lovable σκοπεύει να μετατραπεί σε ένα “all-in-one” λειτουργικό σύστημα για τη δημιουργία υπηρεσιών.
Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνονται:
Deep Integrations: Σύνδεση με εφαρμογές τρίτων.
Enterprise Features: Εξειδικευμένα εργαλεία για μεγάλες επιχειρήσεις.
Full Infrastructure: Παροχή βάσεων δεδομένων, συστημάτων πληρωμών και hosting, ώστε μια εφαρμογή να μπορεί να «τρέξει» εξ ολοκλήρου μέσα από το περιβάλλον της Lovable.
Ο ανταγωνισμός και οι προκλήσεις
Η αγορά του vibe coding «βράζει». Μόλις τον Νοέμβριο, η ανταγωνιστική Cursor σήκωσε 2,5 δισ. δολάρια με αποτίμηση 29,3 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας ότι οι VCs ποντάρουν τα πάντα στην αυτοματοποίηση της ανάπτυξης λογισμικού.
Ωστόσο, η διαδρομή της Lovable δεν ήταν χωρίς εμπόδια. Πρόσφατα η εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο για μη καταβολή ΦΠΑ (VAT) στην ΕΕ. Ο Osika παραδέχτηκε το λάθος μέσω LinkedIn, δεσμευόμενος για την άμεση επίλυσή του, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι το φορολογικό πλαίσιο της ΕΕ καθιστά την ήπειρο ακατάλληλη για startups υψηλής ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από TechCrunch
Slush 2025: «Still doubting Europe? Go to hel», οι Unicorns των 8 μηνών και ο «ελληνικός» θρίαμβος
