Όταν η καινοτομία σκοντάφτει στον «τοίχο» της γραφειοκρατίας

Στο νέο επεισόδιο του The Pulse Podcast, ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος, CEO της New Accounts, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση και τα startups σε ένα περιβάλλον που συχνά εχθρεύεται τη λογική

Newsroom
2'

Στο νέο επεισόδιο του The Pulse Podcast, ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος, CEO της New Accounts, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση και τα startups σε ένα περιβάλλον που συχνά εχθρεύεται τη λογική.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, η Ελλάδα παραμένει για τρίτη συνεχή χρονιά η χώρα με το πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για κάθε νέο ξεκίνημα.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν είναι αυτό της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Παρά τη στροφή προς τις ψηφιακές δεξιότητες, το κράτος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα εργαστήρια ρομποτικής ως δραστηριότητες αναψυχής (χόμπι), επιβάλλοντας ΦΠΑ, απλώς και μόνο επειδή τα αρμόδια υπουργεία αδυνατούν να συνεννοηθούν για το προφανές: ότι πρόκειται για εκπαίδευση. Αυτή η θεσμική ανευθυνότητα και η άρνηση λήψης αποφάσεων από τους υπαλλήλους «πνίγουν» κάθε προσπάθεια καινοτομίας.

Η ψηφιοποίηση, αν και αναγκαία, φαίνεται να υλοποιείται συχνά χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Ο κ. Σταυρόπουλος ανέφερε περιπτώσεις όπου πολίτες και παιδιά εμφανίζονται ξαφνικά ως ανασφάλιστα σε νέα συστήματα, με τους ίδιους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να δηλώνουν άγνοια για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το περιβάλλον παραμένει τιμωρητικό. Η περίπτωση του προστίμου των 10.500€ για μια τυπική παράβαση εκτός ωραρίου ή η επιβολή εξοντωτικών προστίμων (500€) για μικρές καθυστερήσεις σε δηλώσεις, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας. Το κράτος φαίνεται να εκπαιδεύει τον επιχειρηματία στη «μη συμμόρφωση», καθώς η διόρθωση ενός λάθους συχνά κοστίζει περισσότερο από την παραμονή στην παρανομία.

Καταλήγοντας, η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη για ένα κράτος με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερη καχυποψία απέναντι στον επιχειρηματία. Η επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων απαιτεί όχι μόνο ψηφιακά εργαλεία, αλλά κυρίως μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση που θα επιτρέπει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό χωρίς τον φόβο του «γραφειοκρατικού παραλόγου»

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΑπόNewsroom
Ακολουθήστε
Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.