Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

FinTech και InsurTech συγκεντρώνουν εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον

Οι Fintech Startups φαίνεται να αποκτούν επενδυτική δυναμική το 2017 μια και οι νέες προσπάθειες παράγουν ιδέες και υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να κάνουν «disrupt» στο υπάρχων χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ οι επενδυτές, αν και εμφανίζονται πιο προσεκτικοί, δείχνουν να αυξάνουν τις επενδύσεις σε αυτές.

KPMG_FinTech_1

Αυτό δείχνει η τελευταία έρευνα της KPMG «Pulse of FinTech Q2 2017» η οποία συγκεντρώνει τις παγκόσμιες επενδύσεις VC, PE αλλά και τις εξαγορές. Το καλύτερο τρίμηνο γενικά ήταν το τελευταίο του 2015 όπου πραγματοποιήθηκαν 380 συμφωνίες. Από εκεί και μετά είδαμε μια πτώση στις νέες επενδύσεις μια υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι πάνε να δημιουργηθούν πολλές «φούσκες» στο χώρο με υπερβολικές αξίες στις Startups.
Το 2017 και ειδικά το δεύτερο τρίμηνο οι συμφωνίες είναι κοντά στις 300, ένα αρκετά καλό νούμερο. Επίσης βλέπουμε ότι και η αξία των επενδύσεων έχει πέσει αισθητά από το 2016.

KPMG_FinTech_2Τώρα σε επίπεδο VCs βλέπουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 επενδύσεις σε εταιρείες FinTech το δεύτερο τρίμηνο αλλά με τη τάση να είναι πτωτική. Επίσης διακρίνεται μια πτωτική τάση στις επενδύσεις αρχικού σταδίου αλλά και τις Seed ενώ αντίθετα οι επενδυτές δείχνουν να προτιμάνε επενδύσεις με στόχο το Scaleup.

KPMG_FinTech_3Αναφορικά με τα Exits βλέπουμε ότι συνεχίζεται η ανοδική πορεία από το τέλος του 2016 φτάνοντας τα 20 το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και τα 16 το πρώτο αλλά διακρίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη πτώση στην αξία των Exits.

KPMG_FinTech_5Υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση επενδύσεων προς τις InsurTech Startups το δεύτερο τρίμηνο του 2017 με 60 συμφωνίες οι οποίες άγγιξαν τα 745 εκατ. δολ. οι οποίες ήταν κυρίως Α’ γύρου και Seed ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια στροφή ενδιαφέροντος από τις Η.Π.Α., όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη αγορά αλλά και τα μεγαλύτερα προβλήματα, προς την Ευρώπη αλλά και την Ασία.

Οι επενδύσεις από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου της υγείας προς τις Startups δείχνουν να έχουν μια σημαντική δυναμική ενώ οι τομείς ενδιαφέροντος στο χώρο του InsurTech είναι: Β2Β, AI, Big-Data και ασφαλίσεις On-Demand.

KPMG_FinTech_4Τέλος, οι επενδύσεις σε Blockchain Startups επίσης διατηρούν τη δυναμική τους καθώς ωριμάζει το αντικείμενο μπορούμε να πούμε, με τις μεγάλες εταιρείες να αντιλαμβάνονται τη δύναμη αλλαγής που μπορεί να φέρει το Blockchain στον εκάστοτε οργανισμό είτε μειώνοντας τα κόστη λειτουργίας, τα αναγκαία κεφάλαια αλλά και την εμπειρία του πελάτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις