Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Recytrust νικητής του ελληνικού τελικού PowerUp! της InnoEnergy

O τέταρτος διαγωνισμός PowerUp! της InnoΕnergy βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης με τον Ευρωπαϊκό τελικό να γίνεται στη Πράγα στις 18 Ιουνίου 2018. Εφέτος συμμετείχαν περίπου 200 Startups από 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στόχος του διαγωνισμού είναι ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον για την Ευρώπη σε τομείς όπως η διαχείριση ενέργειας, οι μεταφορές, η καθαρή και αποδοτική ενέργεια, οι έξυπνες πόλεις αλλά και η ασφάλεια των υποδομών.

Στο τελικό της Πράγας θα συμμετάσχουν οι νικητές από τους 12 περιφερειακούς τελικούς οι οποίοι θα ανταγωνιστούν για τα χρηματικά βραβεία ύψους 30.000 ευρώ αλλά και τη προοπτική επένδυσης 150.000 ευρώ, μαζί βέβαια με όλα τα οφέλη της δικτύωσης και αναγνώρισης από το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα.

Ο Ελληνικός τελικός έγινε προχθές στις εγκαταστάσεις του Be Finnovative της Εθνικής Τράπεζας με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων και διοργανώθηκε από την KiNNO Consultants Ltd, το HUB της InnoEnergy στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από αριστερά προς δεξιά: Αρης Δημέας EFESYS, Λέλα Ζουρίδη NanoTC και Γιώργος Στέγγος Recytrust.

Τη πρώτη θέση πήρε η Recytrust, ένα Spinoff της ομάδας της Cyclefi. Η ιδέα γεννήθηκε στον τελευταίο διαγωνισμό Digital Gate, όπου και διακρίθηκε, και αφορά έξυπνους κάδους ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου. 

Η RecyTrust έχει σχεδιάσει και παράγει έξυπνους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό και χαρτί. Αυτοί οι κάδοι χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των κάδων και τη συνολική απόδοση ανακύκλωσης.

Η χρήση των κάδων επιβραβεύει τους χρήστες και οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν τους κάδους της Recytrust, δημιουργεί έσοδα για τους οργανισμούς αυτούς, καθώς το καθαρό ανακυκλώσιμο απόρριμμα, μεταπωλείται σε πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης ανακύκλωσης, μέσα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών της Recytrust.

Ο Γιώργος Στέγγος, CEO της Recytrust δήλωσε σχετικά: Η επιτυχία φαίνεται στο τέλος. Άλλωστε, όταν στοχεύεις σε κάτι πολύ μεγάλο, παρόλο που η λύση σου καλύπτει ανάγκες που μέχρι πριν δεν ήταν αντιληπτές, στο τέλος θα αναγνωριστεί η προστιθέμενη αξία της λύσης σου. Θέλει απλά να δουλεύεις πολύ, έχοντας το χρόνο στρατηγικό συνεργάτη σου.
Για τώρα μπορούμε να πούμε μόνο ότι το βραβείο αυτό αποτελεί μια ακόμα δικαίωση στη νέα λύση που προτείνουμε για επιχειρήσεις και γραφειακούς χώρους. Είμαστε μια ομάδα που ξέρουμε πως έχουμε μια πολύ καλή ιδέα την οποία πιστεύουμε πολύ, και δουλεύουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση για την υλοποίησή της. Θεωρώ πως η καινοτομία, αποτελεί από μόνη της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
“.

Την δεύτερη θέση πήρε η NanoTC, με την ομάδα να προέρχεται από το ΙΤΕ της Κρήτης, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό μονωτικό υλικό με το οποίο μπορεί να βαφεί ένα κτίριο και να έχει μόνωση όχι μόνο από τη ζέστη αλλά και από το κρύο!

Την τρίτη θέση πήρε η EFESYS, η οποία έχει φτιάξει μια πλατφόρμα διαχείρισης μικρών δικτύων παραγωγής ενέργειας σε επίπεδο νησιών, οικισμών, ακόμα και σε επίπεδο μεγάλων μονάδων ξενοδοχείων.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές του ελληνικού τελικού ήταν οι:

LEDApp, μια εφαρμογή εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αγοράς λαμπτήρων LED για το σπίτι και τις επιχειρήσεις η οποία απευθύνεται σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Recycglobe, με μια πλατφόρμα διαχείρισης απορριμάτων και ανακύκλωσης.

DIGENIS by Enerfil, ενα ηλιοθερμικό σύστημα για θερμανση και ζεστό νερό υψηλής απόδοσης και αντοχής.

Community Energy River, μια πλατφόρμα ολοκληρωμένης διαχείρισης κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας με πληρωμές και χρεώσεις.

Solar Networks, ένα marketplace αγοράς και εγκατάστασης οικιακών αυτόνομων σταθμών παραγωγής ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις