Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επενδύσεις FinTech: 32,6 δις δολάρια σε 1.164 συμφωνίες στο 9μηνο

Οι επενδύσεις στο FinTech το πρώτο εννεάμηνο του 2018 έφτασαν τα 32.6 δισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο στα οποία περιλαμβάνεται και η υπερχρηματοδότηση των 14 δισ. δολ. της Ant Financial.

Συγκεκριμένα 9,3 δισ. επενδύθηκαν στις Η.Π.Α., 6.1 δισ. στην Ασία και μόλις 2,7 δισ. στην Ευρώπη, πάντα στο πρώτο εννιάμηνο του 2018 και χωρίς να προσμετράται η χρηματοδότηση της Ant Financial στην Ασία.

Σχετική έκθεση της EY καλύπτει τα τεκταινόμενα του FinTech σε 26 hubs – χώρες που αναπτύσσονται ταχέως στον χώρο και χτίζει η κάθε μία το δικό της οικοσύστημα.

Οι βάσεις του οικοσυστήματος είναι σίγουρα η ζήτηση για υπηρεσίες FinTech από καταναλωτές, επιχειρήσεις αλλά και από τους ίδιους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, η πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια, τα λεγόμενα ταλέντα-προγραμματιστές, η ευελιξία στο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και η συνεργασία μεταξύ όλων των δομών και οργανισμών.

Στις ανεπτυγμένες τραπεζικά χώρες οι χρήστες των νέων τραπεζικών υπηρεσιών ψάχνουν και εύχρηστες και πλούσιες εφαρμογές ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχουν τραπεζικές υποδομές, το FinTech καλύπτει αυτό το κενό.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι παραδοσιακά εκτός βασικής επιχειρηματικής πολιτικής των τραπεζών λόγω μεγέθους, σχετικά άγνωστου ιστορικού κλπ. κάτι που τις έχει κάνει το βασικό στόχο των FinTechs.

Εκτός των ιδιωτικών κεφαλαίων προς επένδυση πολλά κράτη που επενδύουν στο FinTech ρίχνουν χρήματα στην αγορά είτε άμεσα είτε μέσω Fund of Funds.
Για παράδειγμα το Dubai έχει δημιουργήσει από το 2017 ένα ταμείο 100 εκατ. δολ. για άμεσες επενδύσεις σε Startups.
Η Ινδία έχει δημιουργήσει το 2016 ένα FoF ύψους 1,5 δισ. για Startups, το Μπαχρέιν έχει κάνει το ίδιο το 2018 με 100 εκατ. δολ., ενώ το 2017 το Hong Kong έχει δημιουργήσει ενα VC με 256 εκατ. δολ. διαθέσιμα κεφάλαια.
Το περασμένο καλοκαίρι η Εσθονία έφτιαξε ένα ταμείο σαν το δικό μας TANEO το οποίο θα ρίξει στην αγορά 60 εκατ. δολ. με τους ιδιώτες επενδυτές να βάζουν άλλα 40 εκατ.

Παράλληλα, χώρες έχουν ειδικευθεί σε κάποιο τομέα του FinTech. Για παράδειγμα, η Ελβετία έχει εστιάσει στα κρυπτονομίσματα και αυτό από μόνο του δείχνει τη δυναμική που έχουν αλλά και το πώς μπορούν επηρεάσουν το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα. Από το 2014 η πόλη της Zug υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις Startups κρυπτονομισμάτων.
Από την άλλη πλευρά η Μαλαισία γίνεται το κέντρο της λεγόμενης Ισλαμικής Τραπεζικής ενώ η Σουηδία έχει παράδοση στις πληρωμές με δυο μονόκερους (Klarla και iZettle).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις