Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις 17 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2019, Μέρος 4ο

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις 17 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2019 που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Να σημειώσουμε ότι υπήρξαν μερικές αποχωρήσεις από τον διαγωνισμό μια και δεν εκπλήρωσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Μπορείτε να βρείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας εδώ.
Μπορείτε να βρείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας εδώ.
Μπορείτε να βρείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματός μας εδώ.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος παρουσιάζουμε υπόλοιπες τρεις ομάδες του Energy Track στις οποίες τέθηκαν οι ίδιες ερωτήσεις.

GX Blocks

Από αριστερά προς δεξιά: Δημήτρης Ιωάννου , Θεόδωρος Κούκουτσας, Δημήτριος Βελίτσος.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Ο κλάδος του blockchain για να υποστηρίξει όλες τις ιδιότητες του χρειάζεται υπολογιστική ισχύ με την οποία πραγματοποιείται η επιβεβαίωση των συναλλαγών μεταξύ των χρηστών του.
Ως αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης του τομέα η κατανάλωση των συγκεκριμένων data centers παγκοσμίως, είναι σχεδόν ίση με την η ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Ελλάδας (56,2TWh). Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης data centers σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογία του blockchain με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας διαδικτυακής υπηρεσίας όπου ο χρήστης θα μπορεί να συμμετέχει χωρίς να χρειάζεται να είναι έμπειρος στον τομέα της διαδικασίας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (mining cryptocurrencies).

Ο σκοπός της GX Blocks είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα παρέχει πρόσβαση στους χρήστες σε cloud mining services αλλά και πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα οποία ταυτόχρονα προσδοκά να μειώσει τους παραγόμενους ρύπους από τα data centers της.
Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της ίδρυσης μιας διαδικτυακής δεξαμενής (digital pool) η οποία θα δραστηριοποιείται από ένα αποκεντρωποιημένο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την λειτουργία των data centers της. Συνδέοντας τη παραγόμενη ενέργεια από την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για της λειτουργία των servers καταφέρνουμε σε σημαντικό βαθμό την αύξηση της αποδοτικότητας.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Συνεπώς με την εξασφάλιση της απαιτούμενης ενέργειας των data mining servers μπορούμε να αυξήσουμε τα τελικά κέρδη από την διανομή της υπολογιστικής ισχύος που θα παρέχουμε στο δίκτυο του blockchain. Οι κάτοχοι των συμβολαίων (leasing contracts) μέσω της πλατφόρμας μας θα έχουν πρόσβαση σε ένα πιο αποδοτικό μοντέλο αυτής της διαδικασίας λόγω της παρεχόμενης υπολογιστικής ισχύος(computing power) στο δικτυο του blockchain με τον μηχανισμό – digital mining currencies.

Έπειτα από την έρευνα και την χρήση άλλων υπηρεσιών του διαδικτύου αντιληφθήκαμε ότι πολλές πλατφόρμες δεν παρέχουν fixed price για τις υπηρεσίες τους όπως και για το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων. Επίσης σημαντική είναι η έλλειψη διαφάνειας ως προς την παρεχόμενη υπολογιστική ισχύς των data centers με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν την βασική εμπειρία αλλά και το βασικό πυρήνα του blockchain.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η εταιρεία έχει έδρα την Ελλάδα όπου και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία της πλατφόρμας (cloud platform) καθώς και της διάθεση των συμβολαίων (leasing contract) υπολογιστικής ισχύος δεξαμενής (GXB Pool). Έχοντας ήδη δημιουργήσει τη πλατφόρμα, το επόμενος βήμα της εταιρείας είναι να διαθέσει στην αγορά συμβόλαια ενοικίασης υπολογιστικής ισχύος(cloud mining contracts) εφόσον έχει υλοποιηθεί το επιχειρηματικό μοντέλο.

Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία/εκμετάλλευση αιολικών και μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων με υψηλή απόδοση, καθώς και η δημιουργία “Digital Mining” Data Centers με τον απαραίτητο εξοπλισμό (Miner – Hardware) για εξόρυξη digital currencies/ κρυπτονομισμάτων. Επόμενο milestone είναι η ίδρυση ενεργειακού τμήματος R&D για δημιουργία πρωτοποριακών εφαρμογών στην παγκόσμια αγορά μέσω των διαθέσιμων τεχνολογιών του blockchain.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Η συμμετοχή στο MITEF Greece Startup Competition 2019, ενίσχυσε το όραμα και την δημιουργία στην ομάδα της GX Blocks για την υλοποίηση και ανάπτυξη του επιχειρησιακού μοντέλου με τεχνολογίες του blockchain.
Έχοντας ιδρύσει την εταιρεία, στόχος της οποίας είναι η συνεισφορά και η καινοτομία στη δημιουργία διαδικασιών πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ο διαγωνισμός εξόπλισε την ομάδα με χρήσιμα εργαλεία για να συνεχίσουμε δυναμικά την πρόοδό μας. Η καθοδήγηση και η εξαιρετική εκπαίδευση που παρέχεται από το MITEF Greece και τους συνεργάτες είναι μια πολύτιμη ευκαιρία μάθησης, εξέλιξης αλλά και δικτύωσης με έμπειρα στελέχη και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Inteligg

Η ομάδα αποτελείται από τους ιδρυτές (επάνω σειρά από αριστερά προς δεξιά) Χρήστο Ιωακειμίδη, Κωνσταντίνο Γενηκομσάκη, και Κωνσταντίνο Γκότση, καθώς και τα συνεργαζόμενα μέλη (κάτω σειρά) Νικήτα Κουσιάκη και Χριστίνα Αναστασοπούλου.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η εταιρεία Inteligg δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, περιβάλλοντος και αγροτικών εφαρμογών για Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες.
H Inteligg συμμετέχει στο MITEF Greece Startup Competition με την επιχειρηματική πρόταση SmartBox4U που απευθύνεται σε πληθυσμιακές ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα, συγκεκριμένα σε νεαρά παιδιά που πάσχουν από άσθμα και ηλικιωμένους, ως μια εξατομικευμένη λύση για την αποφυγή της έκθεσης σε κακής ποιότητας αέρα. Το SmartBox4U είναι μια «φορετή» (wearable) συσκευή χαμηλού κόστους που παρακολουθεί τα επίπεδα συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με βάση την τοποθεσία του χρήστη, προσβάσιμες μέσω μιας εφαρμογής για smartphone.
Χρησιμοποιώντας τεχνικές «πληθοπορισμού» (crowd-sourcing), η εφαρμογή συνδέεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συλλέγει δεδομένα από όλους τους χρήστες για να ενημερώνει συνεχώς έναν λεπτομερή χάρτη της ποιότητας του αέρα σε μια πόλη, βοηθώντας έτσι τους χρήστες να αποφεύγουν πιθανή έκθεση σε επιβλαβείς συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στις καθημερινές δραστηριότητές τους μέσω ειδοποιήσεων όταν η ποιότητα του αέρα πέφτει κάτω από τα τυπικά επίπεδα στην περιοχή του ενδιαφέροντός τους.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Το SmartBox4U παρέχει μια έξυπνη ολοκληρωμένη λύση για την αποφυγή πιθανών κρίσεων άσθματος λόγω έκθεσης σε κακής ποιότητας αέρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια ασθένεια των παιδιών και επηρεάζει 235 εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών παγκοσμίως. Μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Η εισπνοή σκόνης και καπνού είναι παράγοντες που πυροδοτούν τις κρίσεις άσθματος, ενώ η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μm ή μικρότερη είναι γνωστό ότι προκαλεί οξείες και χρόνιες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης θνησιμότητας λόγω καρδιοπνευμονικών παθήσεων και καρκίνου του πνεύμονα. Επομένως, η παρακολούθηση της συγκέντρωσής τους με σκοπό την αποφυγή της έκθεσης σε κακής ποιότητας αέρα είναι πραγματικά κρίσιμη για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαιτέρως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η Inteligg έχει ολοκληρώσει με επιτυχία εκτενείς δοκιμές για την πειραματική επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας της πρωτότυπης συσκευής με εξειδικευμένα όργανα αναφοράς υψηλής ακρίβειας. Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία βελτιώνει τον σχεδιασμό του τελικού προϊόντος και αναπτύσσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα, καθώς και την εφαρμογή για smartphones.
Στόχος της εταιρείας είναι να εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα και να επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή και εν συνεχεία στην παγκόσμια αγορά.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
H Inteligg συμμετέχει στο MITEF Greece Startup Competition για τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και σεμινάρια από ιδιαίτερα καταρτισμένους επαγγελματίες του χώρου, την καθοδήγηση από μέντορες διεθνούς κύρους, τις ευκαιρίες δικτύωσης και έκθεσης της επιχειρηματικής ιδέας σε επενδυτές, καθώς και για την πρόκληση του ίδιου του διαγωνισμού. Όταν συναγωνίζεσαι με startups υψηλού επιπέδου, μόνο καλύτερος μπορείς να γίνεις!

Enginenergy

 

 

 

 

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η ιδέα της ομάδας μας είναι ένα σύστημα το οποίο συλλέγει τις σημαντικές θερμικές απώλειες που αναπτύσσουν σε διάφορα σημεία τους τα μέσα μεταφοράς και τις μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια η που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα σχεδόν σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ μετά από την επίσκεψη του Κωνσταντίνου-Ραφαήλ σε ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο, πληροφορήθηκε εκεί ότι όσο ρεύμα καταναλώνει ο υπερυπολογιστής, του συγκεκριμένου κέντρου, για την λειτουργία του, άλλο τόσο καταναλώνεται για την ψύξη του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Έτσι, συνειδητοποιήθηκε ότι ένα σύστημα βασισμένο στις ίδιες αρχές λειτουργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους χώρους όπου βρίσκονται υπερυπολογιστές ή μεγάλοι servers και πλέον σχεδιάζουμε ένα τέτοιο σύστημα.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Η ιδέα μας ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι όλα τα μέσα μεταφοράς, ανεξάρτητα από το είδος του κινητήρα τους και του καυσίμου που χρησιμοποιούν, παρουσιάζουν σημαντικές θερμικές απώλειες και μέρος της ενέργειας αυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μέρος των ενεργειακών τους αναγκών ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά. Σχεδόν πάντα, για να γίνουν πιο αποδοτικά απαιτείται κάποια υψηλού κόστους μετατροπή, αναβάθμιση ή ακόμα και η πλήρης αντικατάστασή τους. Καθώς τα υπάρχοντα μη επιβλαβή για το περιβάλλον μέσα μεταφοράς είναι συμφέροντα και αποδοτικά σε πολύ λίγες περιπτώσεις, εξ’ αιτίας υψηλού κόστους αγοράς, χαμηλής αυτονομίας τους καθώς και η διαπίστωση ότι οι τεχνολογίες που θα αυξήσουν την αυτονομία τους ή θα μειώσουν το κόστος αγοράς τους, δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της βελτιστοποίησης του πρωτοτύπου μας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα πραγματικά αποδοτικό προϊόν.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Συμμετέχουμε στο MITEF Greece Startup Competition, καθώς πιστεύουμε ότι μέσα από αυτόν θα λάβουμε σημαντικές γνώσεις και καθοδήγηση, τόσο από τους οργανωτές όσο και τους από τους μέντορες του, που θα μας βοηθήσουν σημαντικά ώστε να επιτύχουμε ως Startup στην αποδοτική υλοποίηση της ιδέας μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις