Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνεχίζεται η πτώση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το εννιάμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Σεπτέμβριος 2014, οι εξαγωγές αγαθών των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,3%, συγκριτικά με το εννιάμηνο 2013, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €2,6 τρις. Ισχυρότερη πτώση καταγράφηκε στις εξαγωγές της Μάλτας (26%) και της Κύπρου (8%), ενώ αντίθετα με ταχύτερους ρυθμούς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές της Σλοβενίας (6%), του Λουξεμβούργου (6%) και της Γερμανίας (4%).

Πτώση κατά 4,4% στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών καταγράφηκε το ίδιο διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1%, είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%. Το εννιάμηνο 2014 η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ έχει το 3ο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (€15,7 δις), μετά τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών κατά 4,4% αποδίδεται κλαδικά κατά κύριο λόγο στα καύσιμα (πτώση κατά 9%) και στα τρόφιμα (πτώση κατά 10%, κυρίως λόγω λίπων & ελαίων), ενώ αντισταθμιστικά ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των χημικών (αύξηση κατά 5%), και των μηχανημάτων & οχημάτων (αύξηση κατά 5%). Συγκρίνοντας κλαδικά τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ προκύπτει ότι στις περισσότερες κατηγορίες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση (πλην τροφίμων). Ωστόσο, οι απώλειες στις ελληνικές εξαγωγές ποτών & καπνών και πρώτων υλών είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και το ίδιο ισχύει αντίστοιχα για τα χημικά και τα μηχανήματα & οχήματα, όπου οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς.

exagoges diagramma2
Ετήσια μεταβολή εξαγωγών, ανά βασική κατηγορία αγαθών, Ιαν-Σεπτ 14/13

Η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών μετά το 2009 ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις πιεζόμενες από τη διαρκή συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς εν μέσω της κρίσης στράφηκαν στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, η κάμψη της ανόδου των εξαγωγών ξεκίνησε σχετικά σύντομα και σήμερα βλέπουμε τις ελληνικές εξαγωγές να καταγράφουν ξεκάθαρα πτώση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις