Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ανδρέας Σταυρόπουλος (Threshold Ventures): “Δείτε τη μεγάλη εικόνα και ξεκινήστε με το πρόβλημα, όχι με τη λύση!”

Το 6ο ετήσιο συνέδριο του Reload Greece, με τίτλο «Greece Open For Business», πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 5 Οκτωβρίου στα γραφεία της Allen & Overy LLP στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το London Business School, London School of Economics και το Κέντρο South East European Studies (SEESOX) του University of Oxford.

Θα συμμετάσχουν ομιλητές μεγάλου κύρους από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τα Η.Α.Ε και την Ιαπωνία συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα Σταυρόπουλου, partner στην επενδυτική εταιρεία της Σίλικον Βάλει, Threshold Ventures, με τον οποίο μιλήσαμε για τις ελληνικές Startups και πως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και όχι μόνο.

Το Startupper.gr θα βρίσκεται στο Λονδίνο και θα καλύψει το μεγάλο συνέδριο.

Startupper.gr: Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς και τη συμμετοχή σας ως partner στη Threshold Ventures

Α. Σταυρόπουλος: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και μετά το Λύκειο μετακόμισα στις ΗΠΑ για σπουδές στο κολέγιο (Harvard), το 1988, όπου και σπούδασα πληροφορική. Αποφάσισα να μείνω στις ΗΠΑ και να μετακομίσω στην Καλιφόρνια μετά την ολοκλήρωση του Business School το 1997. H Threshold Ventures είναι ένα νέο brand της DFJ Ventures, μια επενδυτική εταιρεία με παρουσία 30 χρόνων στην αγορά. Είχα προσχωρήσει ως partner στην DFJ στις αρχές του 1999 μετά από δύο χρόνια στη McKinsey & Co στο γραφείο του Σαν Φρανσίσκο.
Εκείνη την εποχή ο κόσμος ήταν μέσα σε μια φρενίτιδα για την επανάσταση του Internet, (Σ.Σ. εποχή Dotcom), και ήθελα να είμαι πιο κοντά στις δυναμικές εταιρείες πρώιμου σταδίου αντί να δουλεύω για μεγάλους εταιρικούς πελάτες ως σύμβουλος. Έγινα Junior partner στη DFJ το 2001, και partner στα μέσα της δεκαετίας του 2000, και διευθύνων partner για τα τελευταία τρία επενδυτικά κεφάλαια, ξεκινώντας γύρω στο 2010. Στο νέο κεφάλαιο, αυτό της Threshold Ventures, θα έχω τη θέση του ανώτερου συμβούλου, επιβραδύνοντας λίγο ρυθμούς μου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Startupper.gr:  Παρακαλούμε να μας πείτε λίγα πράγματα σχετικά με τη Threshold Ventures, την επενδυτική σας θέση, το τρέχον χαρτοφυλάκιό σας κ.λπ.

Α. Σταυρόπουλος:  Ως ένα νέο όνομα για τη DFJ Ventures, η Threshold συνεχίζει να επικεντρώνεται σε disruptive, τεχνολογικές – μεγάλες ιδέες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο. Ως εταιρεία, είναι γνωστό ότι είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε σημαντικά επενδυτικά ρίσκα σε πρώιμο στάδιο, σε νέες κατηγορίες, προτού αυτές καταστούν προφανείς επενδυτικές ευκαιρίες για άλλους (όπως αποδεικνύεται από τις πρώιμες επενδύσεις στις Tesla, SpaceX, Box, Baidu, Skype, στις καθαρές τεχνολογίες, στο edge computing κ.λπ.). Για μένα προσωπικά, που είμαι ένας “software guy”, από τις σπουδές μου μάλιστα, έχουν τραβήξει τη προσοχή μου ευκαιρίες σε πλατφόρμες λογισμικού τα τελευταία χρόνια. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο μου αποτελείται κυρίως από εταιρείες υποδομών επιχειρηματικού λογισμικού (edge computing / IoT, DevOps, AI enablement, κ.λπ.) και ορισμένες εταιρείες υπολογιστικής βιολογίας μια και είμαι γοητευμένος από τις ευκαιρίες που διακρίνονται στην τομή των βιολογικών προκλήσεων και της πληροφορικής.

Startupper.gr:  Έχετε ένα διεθνές και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένης μιας ελληνικής εταιρείας, (Σ.Σ. Balena). Τι αναζητάτε γενικά σε Startups;

Α. Σταυρόπουλος: Οι απαιτήσεις είναι ίδιες ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση μιας εταιρείας ή των ιδρυτών της. H σημαντικότερη απαίτηση είναι η δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια εξαιρετική, (και ιδανικά δύσκολη για τους άλλους να αντιγράψουν), λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα της αγοράς, του οποίου η ώρα έχει έρθει. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζω τις ευκαιρίες που δημιουργούνται κατά τη δημιουργία νέων αγορών γύρω από νέα υπολογιστικά μοντέλα και τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τάσεις που οδηγούν σε νέες διαδικασίες και νέα προϊόντα στον κόσμο της ανάπτυξης λογισμικού.
Αλλά η ιδέα και η εξαιρετική τεχνική λύση δεν αρκούν. Ακόμη πιο σημαντικό για έμενα είναι να έχω μπροστά μου ιδρυτές που δεν θα αποδεχτούν το “όχι” σαν απάντηση, να το θέσω έτσι απλά. Ιδρυτές που είναι παθιασμένοι, οραματιστές, κίνητρο για άλλους να τους ακολουθήσουν και απόλυτης ακεραιότητας.
Κάθε εταιρεία συναντά “οδοφράγματα” κατά την πορεία και την ανάπτυξή της. Η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που τα προσπερνούν, και δυναμώνουν μέσα από “ωδίνες” τους, και εκείνους που δεν τα καταφέρνουν είναι ότι οι πρώτοι έχουν μια εξαιρετική και δυνατή ιδρυτική ομάδα αλλά και καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια παρόμοια κουλτούρα γύρω τους.

Startupper.gr:  Πώς υποστηρίζετε το χαρτοφυλάκιό σας μετά την επένδυση;

Α. Σταυρόπουλος: Στη Threshold, προσπαθούμε να δράσουμε ως μία εταιρεία που έχει ισχυρή “πεποίθηση” γύρω από κάθε επένδυση που έχει κάνει. Έχουμε όλοι διαφορετικά ατού στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων συνεργατών HR και marketing που βοηθούν τις εταιρείες μας με τις προσλήψεις και το PR, αντίστοιχα. Βοηθάμε στους επόμενους γύρους χρηματοδότησης, στο business development αλλά και με τις “στρατηγικές” προσθήκες μας σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου (παίρνουμε έδρες στο 80% των επενδύσεών μας). Σε γενικές γραμμές, είμαστε οι “μαζορέτες” για τις εταιρείες μας σε κάθε πλαίσιο και περίσταση και είμαστε κοντά στους ιδρυτές / CEO για βοήθεια σε περιόδους κρίσεων.

Startupper.gr: Όσον αφορά τις ελληνικές Startups πώς συγκρίνόμαστε με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό;

Α. Σταυρόπουλος: Πρόκειται για μια πολύ γενικευμένη ερώτηση αλλά, γενικά, βλέπω τις ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν την λεγόμενη τεχνολογική κομψότητα στις λύσεις τους. Τείνουν να έχουν πολύ ισχυρές ομάδες μηχανικών, οι οποίες μπορούν να λύσουν ακόμα και τα πιο πολύπλοκα προβλήματα. Αλλά αυτό, μερικές φορές, συμβαίνει σε βάρος της αναγνώρισης της αγοράς που απευθύνονται, είναι σαν να ψάχνει η λύση ένα πρόβλημα, και όχι το αντίστροφο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις εταιρείες γεννιούνται από συγκεκριμένη “εμπειρογνωμοσύνη” μιας κάθετης αγοράς, αντί από μια ανάλυση αγοράς, από την κορυφή προς τα κάτω. Επομένως, η γενική μου συμβουλή προς τις ελληνικές Startups είναι: δείτε τη μεγάλη εικόνα, και ξεκινήστε με το πρόβλημα, όχι με τη λύση.

Startupper.gr: Τι πρέπει να κάνουμε για να δούμε περισσότερες ελληνικές εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό σας;

Α. Σταυρόπουλος: Είμαι πολύ ενθαρρυμένος που το ελληνικό οικοσύστημα VC δυναμώνει με τη προσθήκη στις ομάδες ατόμων που ήταν ίδιοι πετυχημένοι founders. Χτίζουν ισχυρότερες γέφυρες με τους επενδυτές στη Σίλικον Βάλει και αλλού, αλλά και προτρέπουν τους τοπικούς founders να εκτίθενται στις μεγαλύτερες (παγκόσμιες) αγορές νωρίτερα. Οι founders που είναι πρόθυμοι να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά είναι αυτοί που θέλουμε να δούμε στη Σίλικον Βάλει.

Startupper.gr: Τι θα θέλατε να δείτε σε μια (Ελληνική) Startup πριν επικοινωνήσει μαζί σας; 

Α. Σταυρόπουλος: Η ομάδα είναι υψίστης σημασίας. Ένας ιδρυτής και απλά μια ιδέα είναι πολύ “νωρίς” για εμάς. Αν πρόκειται για μια Startup λογισμικού θέλουμε να δούμε τουλάχιστον ένα πρωτότυπο, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένα τελικό προϊόν. Αρχικές πωλήσεις ή καλή κατανόηση ενός προβλήματος της αγοράς είναι επίσης σημαντικές.

6. Startupper.gr: Υπάρχουν πολλές καταξιωμένες και αυτο-χρηματοδοτούμενες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που ξεκινούν μια εσωτερική Startup, με τη μορφή του νέου τεχνολογικού προϊόντος. Οι περισσότερες από αυτές είναι σε αδιέξοδο επειδή δεν είναι Startups και παράλληλα θέλουν χρήματα για ανάπτυξη, αλλά δεν ταιριάζουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Ποια είναι η συμβουλή σας σε αυτές;

Α. Σταυρόπουλος: Η συμβουλή μου είναι να κάνουν spin-off την ομάδα ανάπτυξης προϊόντος, υποθέτοντας ότι έχει η εταιρεία, (ή μπορεί να προσλάβει), κάποιον για να τη τρέξει ανεξάρτητα. Τα VCs δεν επενδύουν σε θυγατρικές που έχουν παράπλευρη δραστηριότητα, αυτή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη εταιρεία και να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της. Η μητρική εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει ως μέτοχος στην Startup και να μειώνεται το μερίδιό με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ανεξάρτητη spin-off σηκώνει κεφάλαια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις