Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κυρ. Πιερρακάκης: “Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ακουμπά όλη την επενδυτική διαδικασία”

Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, “Επενδύω στην Ελλάδα”, μίλησε ο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ακουμπά όλες τις πτυχές της επενδυτικής διαδικασίας και εισάγεται όχι μόνο έπειτα από μια τυπική διαβούλευση, αλλά και από έναν άτυπο κοινωνικό διάλογο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το νομοσχέδιο αφορά το τι είδους χώρα θέλουμε, τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε και το αν η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση με ένα διαφορετικό μοντέλο από εκείνο μέσω και λόγω του οποίου μπήκε στην κρίση. “Να περάσουμε δηλαδή από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της οικονομίας στους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, στις εξαγωγές, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στην καινοτομία, σε όλα αυτά τα οποία η χώρα μας μπορεί να γίνει – αλλά που σήμερα ακόμα δεν είναι”, είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας κάνοντας μια αναλογία από το χώρο της πληροφορικής, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με το σωστό υλισμικό αλλά με προβληματικό λογισμικό. Μια χώρα με σωστό hardware αλλά λάθος software. Με όλα τα πλεονεκτήματα εκείνα σε σχέση με την τοποθεσία της, με τα φυσικά πλεονεκτήματα, με τους ανθρώπινους πόρους, αλλά με θεσμούς όχι πάντοτε καλά στοχευμένους, όχι πάντοτε σωστά προσανατολισμένους. Η πιο δύσκολη δουλειά, για να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο είναι αυτή: να αλλάξουμε λογισμό, να αλλάξουμε τους «κανόνες του παιχνιδιού»”.

Οι ρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυρ. Πιερρακάκης μίλησε επίσης ανέλυσε επίσης μια σειρά από διατάξεις της αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Όπως είπε:

  • Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: Θα συλλέξει τα γεωχωρικά δεδομένα που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα, συχνά μη ψηφιοποιημένα, όχι μόνο στο κεντρικό κράτος αλλά στους ΟΤΑ. Και τα δεδομένα αυτά πρέπει να μπορέσουν να συγκεντρωθούν, να ψηφιοποιηθούν, να τα παρέχουμε στους πολίτες δωρεάν, με τρόπο απλό, έγκυρο και πλήρη – για παράδειγμα οι ισχύουσες χρήσης γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία.
  • Η ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, το gov.gr: Το gov.gr θα συγκεντρώσει τις διάσπαρτες ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου και που σταδιακά, μέσα από τη διαλειτουργικότητα, θα γίνουν ολοένα και περισσότερες και έχουμε ήδη πει ότι τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου μια πρώτη μορφή αυτής της πύλης θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες.
  • το Εθνικό Πλαίσιο Απλούστευσης Διαδικασιών. Το ΕΠΑΔ θα αποτελέσει τον οδηγό καταγραφής και απλοποίησης κάθε διοικητικής διαδικασίας, με στόχο την οριζόντια καταπολέμηση της γραφειοκρατίας – που είναι και η βασική δουλειά αυτού του νέου υπουργείου.
  • τη νέα Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, τη νέα δομή που ουσιαστικά θα είναι ο εθνικός συντονιστής για την πολιτική της κυβερνοασφάλειας εντός της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών.
Η αδειοδότηση των συστημάτων κεραιών

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική μνεία στις διατάξεις που αφορούν στα ζητήματα αδειοδότησης των συστημάτων κεραιών, επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα παρέμβασης που έρχεται να διορθώσει μια στρέβλωση που υπάρχει από τη δεκαετία του ’90, όταν ξεκίνησε η κινητή τηλεφωνία στη χώρα μας.

“Αλλάζει η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών, διότι εκεί υπήρχε ένας παραλογισμός” είπε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα όταν μια κεραία άλλαζε από 3G σε 4G και έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης. “Υπήρχε ένα γκρίζο καθεστώς, το οποίο είχε και στοιχεία παραλογισμού. Για παράδειγμα, έπρεπε να βγει πάλι πολεοδομική άδεια σε μια ήδη χωροθετημένη κεραία. Τέτοιου τύπου παραλογισμοί λύνονται από τις προς ψήφιση διατάξεις. Και είναι αναγκαία συνθήκη να λυθούν και από ένα άλλο πρίσμα”, υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι να λυθεί μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά ότι το πρίσμα είναι εμπροσθοβαρές και έχει να κάνει με το πώς θα περάσουμε στη νέα εποχή. “Έχουμε μπροστά μας τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ακούμε παντού για το 5G. Είναι ένα ζήτημα που συζητείται διεθνώς, συζητείται και με άλλους όρους. Η Ελλάδα πρέπει να μη χάσει και αυτό το τραίνο. Άρα εκεί έχουμε ένα δίλημμα: ή θα ανταποκριθούμε στα νέα λειτουργικά δεδομένα, ή θα μείνουμε σε μια γκρίζα κατάσταση και θα χάσουμε και αυτό το τραίνο. Το μήνυμά μας, λοιπόν, είναι σαφές: με τις προωθούμενες αλλαγές οι κεραίες ή αδειοδοτούνται ή γκρεμίζονται. Το γκρίζο τελειώνει”, είπε χαρακτηριστικά και “έκλεισε” με μια φράση-κλειδί:

“Σε τελική ανάλυση, το μέλλον, ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Και αυτή τη φορά θα πρέπει να κάνουμε το πρώτο”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις