Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του Go 4.0 Green Crowdhackathon

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Go 4.0 Green Crowdhackathon, ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας για την ενέργεια και το περιβάλλον που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη της εταιρείας Crowdpolicy.

Στόχος του Μαραθωνίου Go 4.o Green Crowdhackathon ήταν η ανάδειξη εφαρμογών πράσινης καινοτομίας οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας αλλά και εφαρμογών που συνεισφέρουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στον μαραθώνιο συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου, εποπτευόμενοι φορείς όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και το ΚΑΠΕ καθώς και στελέχη ιδιωτικών εταιριών υποστηρίζοντας τις ομάδες στην υλοποίηση της εφαρμογής τους. Επιπλέον, τόσο το Υπουργείο αλλά και οι φορείς, έδωσαν ανοιχτά δεδομένα και APIs σε οργανωμένη μορφή για αξιοποίηση από τις ομάδες και δεσμεύτηκαν για μια συστηματική προσέγγιση και στρατηγική στο θέμα των ανοιχτών δεδομένων και της ανοικτής καινοτομίας (hackathons — acceleration programs) στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Την έναρξη χαιρέτισαν οι Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στον διήμερο μαραθώνιο συμμετείχαν συνολικά πάνω από 400 συμμετέχοντες σε 28 ομάδες (startup εταιρείες, προγραμματιστές, στελέχη κ.α). Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου οι ομάδες υποστηρίχθηκαν να υλοποιήσουν την εφαρμογή τους από έμπειρους μέντορες από τον χώρο του περιβάλλοντος και της ενέργειας, από στελέχη του Υπουργείου καθώς και από την Crowdpolicy. Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τον χώρο του μαραθωνίου και συνομίλησε με όλες τις διαγωνιζόμενες ομάδες σχετικά με τις εφαρμογές που έχουν υλοποιήσει και τις προτάσεις τους.

Την Κυριακή το απόγευμα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους.

Η επιτροπή αξιολόγησης κατέληξε στα ακόλουθα αποτελέσματα:
 • 1ο χρηματικό βραβείο 5.000 ευρώ στην ομάδα Parity Platform. Υλοποίησαν εφαρμογή διαχείρισης συναλλαγών σε σταθμούς φόρτισης αυτοκινήτων βασισμένη σε τεχνολογία blockchain. H εφαρμογή υποστηρίζει βελτιστοποίηση του χρονισμού φόρτισης σε σχέση με το πλεόνασμα του δικτύου με την παροχή κινήτρων στους οδηγούς.
 • 2ο χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ στην ομάδα VAMIN. Υλοποίησαν εφαρμογή έγκαιρης πρόβλεψης πυρκαγιών σε δασικές περιοχές αξιοποιώντας ανοικτά δεδομένα
 • 3ο χρηματικό βραβείο 1.000 ευρώ στην ομάδα Analogprogrammers. Υλοποίησαν εφαρμογή συλλογής, ανάλυσης και προβολής δεδομένων ποιότητας αέρα σε επίπεδο γειτονιών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων σχετικά με την περιβαλλοντική στρατηγική.
 • 4ο χρηματικό βραβείο 1.000 ευρώ στην ομάδα weroar για την εφαρμογή τους σχετικά με την προώθηση της οικολογικής συνείδησης μέσα από την επιβράβευση των πολιτών με χρήση τεχνολογιών IOT, mobile και blockchain — DLT .
 • 5ο χρηματικό βραβείο 1.000 ευρώ στην ομάδα Charge4Charge για την πλατφόρμα αποδοτικότερης αξιοποίησης της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με την χρήση νευρωνικών δικτύων και την δυνατότητας δυναμικής τιμολόγησης.
 • 6ο χρηματικό βραβείο 1.000 ευρώ στην ομάδα Solaris++ Go4Green για την πλατφόρμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων με συσκευές IoT με τεχνολογία blockchain.

Ο Yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, βράβευσε τους νικητές του Διαγωνισμού Καινοτομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τους νέους τους χρειαζόμαστε για να είναι ενεργοί συμμέτοχοι στην προσπάθεια να χτίσουμε μια καινούργια Ελλάδα. Με αυτόν τον Διαγωνισμό συνδυάζονται η Καινοτομία, το Περιβάλλον και οι νέοι οι οποίοι προσφέρουν έξυπνες ιδέες προκειμένου να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καλύτερο Περιβάλλον. Οι νέοι είναι ο βασικός πλούτος της χώρας μας».

Ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε τις ομάδες για τη συμμετοχή τους, στα στελέχη του Υπουργείου καθώς και την οργανωτική ομάδα και δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση των εφαρμογών που προέκυψαν από τον Μαραθώνιο καθώς και την συστηματική υποστήριξη ομάδων και εταιριών που θέλουν να αναπτύξουν εφαρμογές για το περιβάλλον και την ενέργεια μέσω ενός κόμβου καινοτομίας.

Σύνθεση επιτροπής αξιολόγησης
 • Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών
 • Παναγιώτης Κατσαρίδης, Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Αχιλλέας Κύρτσης, Deputy Director, Strategic Planning & Intelligence, Group Strategic Planning & New Activities των ΕΛΠΕ
 • Κωνσταντίνος Αγαθάκης Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών του ΔΕΔΔΗΕ
 • Σπύρος Οικονόμου, Πρόεδρος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ
 • Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
 • Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη και μέλος του Δ.Σ. του The People’s Trust
 • Γιάννης Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ
 • Γιώργος Καραμανώλης, Co-Founder, CTO/CIO, Crowdpolicy
 • Κώστας Καλογεράκης Chief Innovation Officer, Crowdpolicy
 • Μαρίνος Ξυναριανός, Chief Digital Officer, FintelioX Director, Crowdpolicy
 • Αριστοτέλη Τσανταβάς, Head of Europe area στην Enel Green Power
 • Παύλος Γιούργας Co-Founder & COO στην εταιρεία Astron Advanced Technologies FZCO
 • Δαυίδ Τρακαντζίδης, Co-founder / Managing Partner της εταιρείας Think Plus
 • Πολυδεύκης Λουκόπουλος, Chairman and Managing Director από την Signify
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις