Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 135 δισ. ευρώ η οικονομική αξία των ανοικτών δεδομένων στην Ευρώπη

Ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, δημιουργούν τα ανοικτά δεδομένα.

Με βάση τα συντηρητικά αναπτυξιακά σενάρια, η οικονομική αξία της αγοράς ανοικτών δεδομένων στην Ευρώπη μπορεί να προσεγγίσει τα 200 δισ. ευρώ το 2025. Σύμφωνα με ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, η αξία αυτή μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα των 335 δισ. ευρώ το 2025. Ο συγκερασμός των δύο σεναρίων τοποθετεί την οικονομική αξία της ευρωπαϊκής αγοράς ανοικτών δεδομένων στα 135 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Capgemini σχετικά με την οικονομική αξία των ανοικτών δεδομένων στην Ευρώπη, η οποία εκπονήθηκε μετά από ανάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μελέτη “The Economic Impact of Open Data: Opportunities for value creation in Europe” υπογραμμίζει τις μετρήσιμες ευκαιρίες από τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση των ανοικτών συνόλων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αποτελεσματικότητας, τη μείωση του κόστους και την υποστήριξη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2015, με την επικαιροποιημένη μελέτη να εξετάζει κατά πόσο τα ανοικτά δεδομένα μπορούν να δημιουργήσουν οικονομική αξία. Η φετινή έκθεση διαπιστώνει ότι τα open data μπορούν να είναι επωφελείς σε διάφορους τομείς και με διάφορους τρόπους για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους ίδιους τους πολίτες.

Αύξηση απασχόλησης

Έντονα θετική είναι η επίδραση των ανοικτών δεδομένων και στον τομέα της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 2025, ο αριθμός των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, που μπορούν να υποστηρίξουν τα ανοικτά δεδομένα, μπορεί δυνητικά να αυξηθεί σε 1,97 εκατομμύρια σε ένα αισιόδοξο σενάριο.

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο τα ανοικτά δεδομένα έχουν θετική επίδραση, είναι η εξοικονόμηση κόστους. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα open data όχι μόνο βοηθούν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να παράγουν περισσότερα έσοδα λόγω των νέων υπηρεσιών, αλλά μπορούν, επίσης, να μειώσουν το κόστος με την αποτελεσματικότερη εργασία. Επίσης, τα ανοικτά δεδομένα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, μπορούν ακόμη και να σώσουν ζωές, να εξοικονομήσουν χρόνο, να προστατεύσουν το περιβάλλον και να ενισχύσουν τη μεταφορά γνώσεων.

“Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων, που είναι κατάλληλα για δημοσίευση ως open data, αλλά δεν είναι ακόμα ανοικτά, δημιουργώντας μια χαμένη ευκαιρία. Ταυτόχρονα, πολλά σύνολα δεδομένων δεν είναι απλώς κατάλληλα για να είναι ανοικτά και διαθέσιμα στην αρχική τους μορφή, επειδή είναι εμπιστευτικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικά αρχεία, τα οποία απαιτούν συσσωμάτωση ή ανωνυμία, πριν να διανεμηθούν”, αναφέρει η μελέτη της Capgemini. “Τα open data είναι εκεί για να εμπλουτίσουμε τα δεδομένα μας, να καθορίσουν τις αποφάσεις μας και να βελτιώσουν τις διαδικασίες, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα”, καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: sepe.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις