Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις 22 ομάδες του MITEF Startup Competition 2020, Μέρος 3ο

Διατηρώντας την παράδοση το Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece  σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις 22 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2020 που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο φετινός διαγωνισμός τρέχει σε τρία track: General, η οποία απευθύνεται σε τεχνολογικές Startups, Energy σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και θα αφορά την καινοτομία στο χώρο της ενέργειας και Maritime σε συνεργασία με το Athens Maritime Innovation Center με επίκεντρο τη Ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος.
Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος.

Beenotes Plus, General Track


Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Για τη μελισσοκομία η επί τόπου συλλογή δεδομένων χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων των μελισσιών είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς τα χέρια του μελισσοκόμου είναι συνεχώς απασχολημένα με τις μέλισσες και συχνά φοράει γάντια. Η Beenotes, είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα βασισμένη στην αναγνώριση ομιλίας που ακούει τι λέει ο μελισσοκόμος, συγκεντρώνει και αναλύει αυτόματα τα δεδομένα της μελισσοκομικής πρακτικής και του προτείνει λύσεις που προστατεύουν την υγεία των μελισσών και βελτιώνουν θεαματικά την διαδικασία παραγωγής των μελισσοκομικών προϊόντων, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Πέρα από τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας για τους μελισσοκόμους, γίνεται δυνατή για πρώτη φορά η συστηματική συγκέντρωση δεδομένων μελισσοκομικής πρακτικής. Με τη χρήση της τεχνολογίας μας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο που οι παραγωγοί ασκούν τη μελισσοκομία. Αυτό θα έχει ως άμεσο και ευεργετικό αποτέλεσμα την προστασία του πληθυσμού των μελισσών, την παρακολούθηση της ποιότητας του μελιού και την επίλυση των τρεχόντων και μελλοντικών προβλημάτων στην επικονίαση των φυτών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Η πρώτη έκδοση του προϊόντος μας είναι έτοιμη και μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσουμε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες πεδίου στη Λήμνο. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το μελισσοκομικό συνεταιρισμό της Λήμνου με προοπτική για παρεμβάσεις σε όλη την έκταση της αλυσίδας αξίας του μελιού. Επιπλέον, συμμετέχουμε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη εργαλείων για την «Μελισσοκομία ακριβείας». Θέλουμε να μετρήσουμε τις επιδόσεις της πλατφόρμας μας αλλά και την αλληλεπίδραση της μελισσοκομίας με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Γνωρίζουμε ότι εδώ, η πορεία από την «ιδέα στην αγορά» διδάσκεται με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία από εξαιρετικούς εισηγητές και μέντορες. Επιθυμούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, να επικοινωνήσουμε τις δικές μας υποθέσεις και εκτιμήσεις για το προϊόν μας. Περιμένουμε να δεχτούμε κριτική από τους οργανωτές και τις υπόλοιπες ομάδες, ώστε να αποκτήσουμε μια νέα οπτική για την πορεία μας, πιο κοντινή στα δεδομένα της αγοράς.


Inteligg, Energy Track

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η εταιρεία Inteligg δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, περιβάλλοντος και αγροτικών εφαρμογών για Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες.
H Inteligg συμμετέχει στο MITEF Greece Startup Competition με την επιχειρηματική πρόταση SMARTH-PROP, έναν έξυπνο θερμοστάτη o οποίος εφαρμόζει αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης παίρνοντας υπόψη το ιστορικό των συνθηκών του εσωτερικού χώρου ενός κτιρίου (π.χ., θερμοκρασία, υγρασία, συμπεριφοράς κατοίκων, κλπ) και των προβλέψεων των εξωτερικών καιρικών δεδομένων. Η σωστή χρησιμοποίηση και ταυτόχρονα μείωση της χρήσεως θέρμανσης ή/και ψύξης/κλιματισμού στον τελικό λογαριασμό του πελάτη μέσω της χρήση τεχνικών πρόβλεψης ελέγχου είναι τα χαρακτηριστικά που υπολείπονται οι σημερινές τεχνολογίες και που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο προς εφαρμογή των ενεργειακές οδηγιών της ΕΕ για το 2050 σε όλα τα είδη κτιρίων.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Οι τεχνολογίες αυτοματισμού σπιτιών διευκολύνουν τον τηλεχειρισμό μέσω ασύρματων συνδέσεων (Wi-Fi), επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν λιγότερες ενέργειες για τον έλεγχο των εσωτερικών συνθηκών ενώ οι διάφορες εταιρείες παγκόσμια ισχυρίζονται ότι ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια έως και 15%. Ωστόσο, οι διαθέσιμες τεχνολογίες δεν εφαρμόζουν αλγορίθμους με προσεγγίσεις ελέγχου εκ των προτέρων, οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να αυξήσουν το ρυθμό εξοικονόμησης ενέργειας μέσω τεχνικών πρόβλεψης ελέγχου. Επιπλέον, η υψηλή τιμή των διαθέσιμων τεχνολογιών και αντιστοίχως θερμοστατών επιβραδύνει την εφαρμογή τους σε μεγάλη κλίμακα. Η δικιά μας προτεινόμενη λύση μέσω εφαρμογής προηγμένων αλγορίθμων και βέλτιστων στρατηγικών ελέγχου, μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας εώς και 40% με μία τιμή του προϊόντος αρκετά ανταγωνιστική με οποιασδήποτε άλλες γνωστές μάρκες στην παγκόσμια αγορά έξυπνων θερμοστατών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Η Inteligg έχει ολοκληρώσει με επιτυχία εκτενείς δοκιμές για την πειραματική επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας της πρωτότυπης συσκευής με εξειδικευμένα όργανα αναφοράς υψηλής ακρίβειας. Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία βελτιώνει τον εργονομικό σχεδιασμό του τελικού προϊόντος που θα βγει πολύ σύντομα στην αγορά στην τελική του μορφή και τελειώνει τη διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να πληροφορηθεί, καθώς και την εφαρμογή για smartphones ενώ έχει προβεί σε συμφωνία με εταιρεία διαχείρισης κτιρίων προς ενεργειακή εξοικονόμηση για την Πιλοτική χρήση του σε μεγάλη κλίμακα στον Ελληνικό και ξένο χώρο.
Στόχος της εταιρείας είναι να εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα να επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή και εν συνεχεία στην παγκόσμια αγορά.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
H Inteligg συμμετέχει στο MITEF Greece Startup Competition για τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και σεμινάρια από ιδιαίτερα καταρτισμένους επαγγελματίες του χώρου, την καθοδήγηση από μέντορες διεθνούς κύρους, τις ευκαιρίες δικτύωσης και έκθεσης της επιχειρηματικής ιδέας σε επενδυτές, καθώς και για την πρόκληση του ίδιου του διαγωνισμού. Όταν συναγωνίζεσαι με start-ups υψηλού επιπέδου, μόνο καλύτερος μπορείς να γίνεις!

Less Engines, General Track

Από αριστερά: Ελπίδα Γεωργιτζίκη, Γεώργιος Γεωργιτζίκης, Βασίλης Γεωργιτζίκης


Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η LESS Engines ξεκίνησε ως μια μηχανολογική ιδέα που κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πριν μερικά χρόνια, η οποία αφορά έναν μηχανισμό μετατροπής κίνησης. Συγκεκριμένα, είναι ένας απλός αλλά καινοτόμος μηχανισμός μετατροπής παλινδρομικής κίνησης σε περιστροφική. Τέτοιοι μηχανισμοί βρίσκονται σε αντλίες, κομπρεσέρ, και κινητήρες, και αποτελούν το βασικότερο τους κομμάτι.
Χρησιμοποιώντας τον δικό μας μηχανισμό, μια αντλία μπορεί να μειωθεί έως και στο 1/4 του μεγέθους, και ένας κινητήρας στο 1/2 του μεγέθους!

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Από όλες τις πιθανές εφαρμογές της ευρεσιτεχνίας μας, αποφασίσαμε να στοχεύσουμε στην αγορά των αντλιών βαθέων φρεάτων, δηλαδή σε βαθιές γεωτρήσεις για ύδρευση και άρδευση, η οποία είναι μια αγορά 10 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως, με την κατασκευή μιας αντλίας στο 1/4 του μεγέθους των αντίστοιχων προϊόντων της αγοράς, και με σημαντικά μειωμένο κόστος.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να εισχωρήσουμε και στην αγορά των εξωλέμβιων μηχανών χαμηλής ιπποδύναμης, με ένα μοντέλο το οποίο θα έχει δραματικά μειωμένο βάρος και ίδιες επιδόσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Αυτή τη στιγμή έχουμε κατοχυρώσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εφεύρεσης, και έχουμε κατασκευάσει ένα πρωτότυπο κινητήρα. Στις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρώσουμε και ένα πρωτότυπο αντλίας, το οποίο και θα διοχετεύσουμε στην αγορά.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό λόγω του υψηλού επιπέδου καθοδήγησης και επιμόρφωσης που ξέραμε ότι θα λάβουμε, αλλά και της καθοδήγησης από τους μέντορες του προγράμματος. Επιπλέον αυτών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες ομάδες οι οποίες μας προσφέρουν επιπλέον βοήθεια και συμβουλές, και γενικότερα με μια κοινότητα που αλληλοβοηθάται.

Narratologies, General Track

Αριστερά, Αναστασία Παπαθωμά και δεξιά, Αλίκη Ιοβίτα


Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η εταιρεία Narratologies δημιουργεί εξατομικευμένες εμπειρίες πολιτιστικής ανακάλυψης της πόλης με τη μορφή παιχνιδιού, μέσα από την κατασκευή ΙοΤ πλατφόρμας και mobile εφαρμογής που λειτουργούν ως εναλλακτικός ταξιδιωτικός οδηγός. Προσφέρεται έτσι στους ταξιδιώτες πόλης (city breakers) η δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια περιπλάνησης και να έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο και τοπικό στοιχείο, αξιοποιώντας για αυτό το σκοπό αφηγήσεις, εργαστήρια τεχνιτών, και μικρά εμπορικά καταστήματα. Ακολουθώντας τον ταξιδιώτη σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, από την άφιξη στην πόλη μέχρι τον τόπο διαμονής, προσφέρουμε προσωποποιημένες εμπειρίες και προτάσεις επίσκεψης σύμφωνα με τις εκάστοτε προτιμήσεις. Ακόμη, παρέχουμε εργαλεία κατασκευής περιεχομένου σε τοπικούς παρόχους, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Οι ταξιδιώτες πόλης (city breakers) αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία στο να ανακαλύψουν αυθεντικές τοπικές εμπειρίες και προϊόντα. Η δυσκολία αυτή εντείνεται ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά, μιας και τα επίπεδα κούρασης είναι αυξημένα ενώ o χρόνος περιορισμένος για να καλυφθούν όλες οι επιθυμίες. Από την άλλη, παρατηρούμε πολλούς τεχνίτες και εμπόρους με παραδοσιακά προϊόντα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ιδιαίτερο παράδειγμα που αποτέλεσε αφορμή για τη λύση μας είναι το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, μια περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα που, παρά το γεγονός πως βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, δίπλα στους περισσότερο διαδεδομένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, παραμένει άγνωστη για τους επισκέπτες. Μέσα από την Narratologies πραγματοποιούμε τη σύνδεση τοπικών εμπειριών και επισκεπτών, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να μάθουν αστικές ιστορίες, να δοκιμάσουν παραδοσιακές δραστηριότητες και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα. Δημιουργώντας σημεία επαφής καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, από την άφιξη στην πόλη μέχρι τον τόπο διαμονής, κάνουμε αυτή την εμπειρία εύκολη και ευχάριστη.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Αυτή την περίοδο βελτιώνουμε το πρωτότυπο μας μέσα από την πραγματοποίηση εκτενών δοκιμών. Έτσι, στο επόμενο διάστημα πραγματοποιούμε το διπλό μας πιλοτικό, το οποίο υλοποιείται τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στόχο αποτελεί η διαμόρφωση του τελικού μας προϊόντος μέσα από τη συνδιαμόρφωση με τις ανάγκες του κοινού και των επιχειρήσεων στις οποίες απευθυνόμαστε.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Μέσα από τη συμμετοχή μας στο MITEF Greece Startup Competition 2020 ερχόμαστε σε επαφή με ένα παγκόσμιο δίκτυο που δίνει αξία στο εγχείρημά μας και μας προσφέρει καθοδήγηση σε διάφορα επίπεδα. Τα ιδιαίτερα στοχευμένα σεμινάρια και το mentoring διεθνούς κύρους που προσφέρονται στα πλαίσια του προγράμματος παρέχουν εργαλεία για να εξελίξουμε την επιχειρηματική μας στρατηγική, δίνοντας μας παράλληλα τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με έμπειρα στελέχη της αγοράς, αλλά και με νεοφυείς επιχειρήσεις. Δημιουργείται έτσι μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης και εξέλιξης με δυνατότητες δικτύωσης και συνεργασίας, τόσο στη Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.


HOMI, General Track

 

Αριστερά, Alexandros Saisanas, Δεξιά Christian Siapantas.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Ο Alex και εγώ είμαστε δύο Έλληνες τρίτης γενιάς που μεγάλωσαν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα στη Μελβούρνη, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, συνεργαστήκαμε για να βοηθήσουμε τους Έλληνες της Αυστραλίας να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά.
Θέλαμε να βοηθήσουμε τη διασπορά να επανασυνδεθεί με την πατρίδα και αισθανθήκαμε ότι η στιγμή ήταν σωστή να κάνουμε την επιχειρηματική μας προσπάθεια.

Μετακομίσαμε στην Αθήνα πριν από 18 μήνες για να ξεκινήσουμε αυτό το νέο ταξίδι. Είχαμε μια μεγάλη λίστα με πελάτες που ήταν πρόθυμοι να μας εμπιστευθούν για να τους βοηθήσουμε να αγοράσουν το “όνειρο τους”. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι να βρεθήκαμε μπροστά σε ένα σημαντικό εμπόδιο – τους κτηματομεσίτες.

Η όλη διαδικασία επαφής με τους μεσίτες ήταν απογοητευτική και χρονοβόρα. Ξοδέψαμε μέρες να ελέγχουμε μέσω ηλεκτρονικών καταχωρίσεων για να βρούμε φωτογραφίες και ιδιότητες που δεν υπήρχαν και κλείναμε ραντεβού που ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή. Όταν είδαμε ένα ακίνητο, οι μεσίτες προσπαθούσαν να ασκήσουν πίεση για προκαταβολή με μετρητά. Μείναμε έκπληκτοι από την έλλειψη πληροφόρησης και την αντιεπαγγελματική φύση της αγοράς. Το χειρότερο όλων ήταν ότι δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας με τον τρόπο που θέλαμε.

Έτσι δημιουργήθηκε η HOMI, όπου υλοποιήσαμε τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά διάφορων νεοσύστατων επιχειρήσεων από το εξωτερικό και τα φέραμε στην ελληνική αγορά. Απλοποιούμε τις διαδικασίες και προσφέρουμε σημαντική αξία στους ιδιοκτήτες, τους ενοικιαστές και τους αγοραστές.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Η HOMI είναι μια ψηφιακή εταιρεία ακίνητης περιουσίας που απλοποιεί τη διαδικασία πώλησης ή εκμίσθωσης ακινήτου και θέτει τον έλεγχο στους ενδιαφερόμενους. Προσφέρουμε υπηρεσίες από την αρχική αποτίμηση της περιουσίας τους μέχρι την τελική σύμβαση αγοράς.

Θα καλύψουμε μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην επαφή τους με το παραδοσιακό μεσιτικό γραφείο:

1. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεπαρκούς εκτίμησης των αποτιμήσεων αλλά και των επισκέψεων στα ακίνητα με τα ραντεβού να κλείνονται online.
2. Βελτιώνουμε την χαμηλή ποιότητα των λιστών ακινήτων, συμπεριλαμβάνοντας λεπτομερείς περιγραφές, διεύθυνση, χάρτη, 3D σχεδίαση και φωτογραφίες 360 μοιρών.
3. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της κακής επικοινωνίας με τους πελάτες, παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
4. Η HOMI παρέχει ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη υποστήριξη μέχρι την τελική αγορά με τις υπηρεσίες μας να προσφέρονται και να υπογράφονται με ψηφιακή υπογραφή.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones;
Ξεκινήσαμε πρόσφατα – homi.com.gr. Λαμβάνουμε νέες καταχωρίσεις από ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν τα ακίνητά τους.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε από αυτόν;
Συμμετέχουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό έτσι ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το επιχειρηματικό μας δίκτυο, να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο και να βελτιώσουμε τις υλοποιήσεις μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις