Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ενεργοποιείται άμεσα το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων – Ποιοι θα ενταχθούν

Επιταχύνεται η διαδικασία καταγραφής του ελληνικού οικοσυστήματος καιτονομίας, με την ενεργοποίηση του λεγόμενου “μητρώου” νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες, το προσεχές διάστημα.

Όπως δήλωσε ο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας. σε συνέντευξή του, χθες, στόχος είναι να καταγραφούν οι νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα, ώστε να δοθούν εξειδικευμένα κίνητρα σε όσους τα δικαιούνται πραγματικά, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

“Είναι προτεραιότητα της δικής μας κυβέρνησης, όπως και σε όλον τον κόσμο, να δούμε πώς θα προστατεύσουμε την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας και αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε το υπουργείο το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους του οικοσυστήματος, σχετικά με τα μέτρα στήριξης που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των Startups την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Δείτε ακόμη: Westart.gr: Το “Crunchbase” της ελληνικής Startup σκηνής

“Συζητήσαμε τα μέτρα που αντιμετωπίζουν. Σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει σαν κυβέρνηση τους καλύπτουν”, είπε και υπογράμμισε ότι βασικό πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας, το οποίο μπορεί να λυθεί με άτοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση του Ελληνικού Κράτους. “Από εκεί και πέρα, η αναστολή των υποχρεώσεων τους, φορολογικών, ασφαλιστικών εισφορών, για ένα χρονικό διάστημα είναι κάτι πολύ σημαντικό”, συμπλήρωσε ο κ. Δήμας και προχώρησε στην ανακοίνωση για το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων:

“Ανακοινώνουμε ότι θα βγάλουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ηλεκτρονικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, από την άποψη ότι δεν υπάρχει ορισμός για το τι είναι νεοφυής επιχείρηση. Εάν θέλουμε να σχεδιάζουμε συγκεκριμένες πολιτικές για τις νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να ξέρουμε σε ποιους απευθυνόμαστε. Αυτό θα βοηθήσει και στην χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων… και με αυτό το εργαλείο θα μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων, είτε είναι κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τα πρώτα δύο χρόνια είτε είναι φορολογική απαλλαγή…”

Όπως εξήγησε ο κ. Δήμας, οι εταιρείες που θα προστίθενται στο μητρώο θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, της επεκτασιμότητας (scalability), να έχουν ελληνικό ΑΦΜ και να τηρούν κάποιες προδιαγραφές όσον αφορά τον χρόνο εργασίας και το προσωπικό. Στο μητρώο θα συμμετέχουν επίσης τα Venture Capital Funds, τα οποία επενδύουν στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τα incubation centers, όπως επίσης και τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν Startups που “αριστεύουν”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις