Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Facebook “υποχωρεί” και αλλάζει τα σχέδια του για το Libra

Το Facebook “υποχωρεί” και επαναπροσδιορίζει τα σχέδια του για το Libra, το ψηφιακό του νόμισμα, προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το project Libra πλέον θα υποστηρίζει πολλαπλές εκδοχές ψηφιακών νομισμάτων, η πλειοψηφία των οποίων θα υποστηρίζεται από μεμονωμένα “φυσικά” νομίσματα όπως το αμερικανικό δολάριο.

Ουσιαστικά, το Libra Association, η ένωση εταιρειών που υποστηρίζει το Libra και επιβλέπει τη διαδικασία, σχεδίασε ξανά το νόμισμα και έκανε κάποιες αλλαγές “απαντώντας” στα σχόλια των οικονομικών αρχών παγκοσμίως, που έλεγαν ότι η όλη προσπάθεια του Facebook μπορεί να υπονομεύσει τη δύναμη και τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών.

Διαβάστε ακόμα: Δημόσιο ψηφιακό νόμισμα ετοιμάζει η Ευρωζώνη υπό την “απειλή” του Libra

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πλέον σχέδια, το Libra θα υποστηρίζει διαφορετικά νομίσματα, καθένα από τα οποία θα λειτουργεί ως η ψηφιακή εκδοχή του υφιστάμενου νομίσματος μίας χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πλάνο ήταν το Libra να αποτελέσει ένα ενιαίο και παγκόσμιο νόμισμα, ανεξάρτητο από τα “φυσικά”, σταθερά νομίσματα που χρησιμοποιούνται σε κάθε χώρα.

Το πλάνο αυτό όμως ήρθε αντιμέτωπο με δριμεία κριτική από κυβερνήσεις, πολιτικούς και φορείς παγκοσμίως, λόγω του κινδύνου που θεωρητικά δημιουργούσε για τις κεντρικές τράπεζες αλλά και γιατί, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα διευκόλυνε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την τρομοκρατία. H κριτική αυτή οδήγησε στην μαζική αποχώρηση εταιρειών από το Libra Association, και εν τέλει, σε αλλαγή κατεύθυνσης από την πλευρά του Facebook.

Στην πρόσφατη δήλωση του, σχετικά με την αναθεώρηση αυτή, το Facebook δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το Libra εάν δεν έχει την ρυθμιστική έγκριση που χρειάζεται. Σύμφωνα με τον Dante Disparte, επικεφαλής του Libra Association, η ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να λάβει την απαραίτητη άδεια. Η ομάδα εργάζεται με στόχο να είναι έτοιμη στο τέλος του 2020.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις