Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πακέτα διάσωσης ειδικά για Startups από Βρετανία και Πορτογαλία

Τι περιλαμβάνουν

Ένα “χέρι βοηθείας” προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις που χρειάζονται χρήματα για να επιβιώσουν από την κρίση που δημιουργεί η πανδημία, αποφάσισε να δώσει η βρετανική και η πορτογαλική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1 δις, το οποίο θα στοχεύει σε startups και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πακέτο αυτό θα έχει δύο μέρη: Το πρώτο θα είναι ένα χρηματοδοτικό ταμείο, με το όνομα Future Fund, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. λίρες. Αυτό θα απευθύνεται σε startups αρχικού σταδίου, που έχουν λάβει εξωτερική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ήδη το ποσό των 250 εκατ. λιρών, για το ταμείο αυτό, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Το Future Fund θα διαχειριστεί η  British Business Bank    και είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να “μοιράζεται” τον Μάιο. Πώς θα μοιραστεί; Κάθε Startup που πληροί τα κριτήρια θα λάβει μία χρηματοδότηση από 125.000 έως 5 εκατομμύρια λίρες, ποσό το οποίο θα μετατραπεί σε μετοχές στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας.

Επομένως, η κυβέρνηση δεν θα βοηθά απλώς τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, αλλά θα λαμβάνει μετοχές σε κάποιες από τις πιο ανερχόμενες και ταχέως αναπτυσσόμενες εξ αυτών. Βέβαια, το Business Insider, επικαλούμενο πηγές του, αναφέρει ότι είναι απίθανο η κυβέρνηση να κρατήσει τα μερίδια μετοχών σε επόμενους γύρους. Αντί αυτού, θα δώσει τη δυνατότητα σε επενδυτές μεταγενέστερου σταδίου ανάπτυξης να τα εξαγοράσουν.

Σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο, προκειμένου να λάβουν τις χρηματοδοτήσεις αυτές, οι startups θα πρέπει να έχουν λάβει χρηματοδότηση τουλάχιστον 250.000 λιρών από ιδιώτες επενδυτές. Τα υπόλοιπα κριτήρια δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι το ταμείο αυτό δεν απευθύνεται σε μεγάλες Startups, τους μονόκερους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι βρίσκονται σε ξεχωριστές συζητήσεις με την κυβέρνηση για το θέμα.

Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο μέρος του πακέτου, αυτό θα έχει ύψος 750 εκατ. λιρών και θα στοχεύει, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν μέσω του Innovate UK, του οργανισμού καινοτομίας της χώρας.

Η Πορτογαλία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων 25 εκατ. ευρώ για το οικοσύστημα της χώρας. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις, δάνεια, επενδύσεις, συν-επενδύσεις με ιδιώτες επενδυτές και κρατική χρηματοδότηση για ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας και Ψηφιακής Μετάβασης της Πορτογαλίας, το σύνολο των νέων μέτρων, αξίας άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 10.000 ευρώ για κάθε startup. Οι πρώτες αντιδράσεις νέων επιχειρηματιών στην Πορτογαλία τονίζουν ότι το “πακέτο διάσωσης δεν είναι τόσο μεγάλο όσο άλλων χωρών αλλά οι κανόνες είναι λογικοί και καλά δομημένοι”.

Αναλυτικά τα μέτρα: 

  • Οικονομική υποστήριξη ανάλογη με τον κατώτατο μισθό ανά υπάλληλο (έως 10 υπαλλήλους ανά Startup)
  • Τρίμηνη επέκταση του προγράμματος Startup Voucher scheme (πρόγραμμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών έργων που βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας)
  • Υποστήριξη για νεοφυείς επιχειρήσεις με λιγότερο από πέντε χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω υπηρεσιών επώασης
  • Δάνειο μετατρέψιμο σε «κοινωνικό κεφάλαιο (προμήθειες)» μετά από 12 μήνες, με χαμηλό επιτόκιο που επιτρέπει στις Startups να αποφύγουν τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων. Από 50.000 έως 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
  • Λανσάρισμα του Ventures Portugal Notice για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, από 50.000 ευρώ.

Ήδη υπάρχοντα μέτρα:

  • Ταμείο 200 εκατ. ευρώ για συν-επενδύσεις με ιδιώτες επενδυτές σε Startups και Scaleups, από 500 έως 5 εκατ. ευρώ.
  • Κρατική χρηματοδότηση για ιδιώτες επενδυτές σε εταιρείες με καινοτόμα έργα και κοινωνικό αντίκτυπο, από 50.000 έως 2,5 εκατ, ευρώ.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις