Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η StArtBio στην μάχη του Κορωνοϊού

Η StArtbio είναι μια Startup στον τομέα της μοριακής διάγνωσης που σκοπό έχει την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης αλλεργιών και παθογόνων (κυρίως ιών) που προκαλούν την έξαρση και κρίσεις των αλλεργικών νοσημάτων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 από την Στέλλα Τάκα, μοριακή βιολόγο με πολυετή ερευνητική δραστηριότητα. Βασικός στόχος της εξαρχής ήταν να προσφέρει στους εξειδικευμένους γιατρούς τα εργαλεία για την αποτελεσματική διάγνωση όλων των αλλεργικών νοσημάτων τόσο με υψηλή ειδικότητα όσο και την κάλυψη όλου του φάσματος των αλλεργιογόνων και των λοιμώξεων.

Σήμερα, ο στόχος αυτός αναδεικνύεται πιο επίκαιρος από ποτέ, αφού με το ξέσπασμα της πανδημίας, τα εργαλεία έγκαιρης και αποτελεσματικής διάγνωσης κατέστησαν ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, και “υπηρετώντας” τον σκοπό της, η StArtbio ανέπτυξε τη δική της μέθοδο ανίχνευσης του SARs-CoV-2.

Startupper.gr: Πως γεννήθηκε η ιδέα, ποια ήταν η ευκαιρία που διακρίνατε;

Στέλλα Τάκα: Η ενασχόλησή μου με τον τομέα της αλλεργιολογίας με έκανε να δω τις ελλείψεις στο διαγνωστικό κομμάτι και τις καθημερινές ανάγκες των κλινικών ιατρών για συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε βασικά ιατρικά ερωτήματα. Αυτό μας «έσπρωξε» στον να ξεκινήσουμε να μελετάμε και να εφαρμόζουμε νέες, προηγμένες διαγνωστικές μεθόδους για τη βέλτιστη διάγνωση των αλλεργιών.

Βάζω το «μας» διότι ο καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που μου έδειξε το δρόμο και με καθοδήγησε στο να δημιουργήσω κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό. Τότε (2015-2016) ήταν μία περίοδος που δεν υπήρχαν πολλά ερευνητικά προγράμματα για να υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση είτε Ευρωπαϊκή είτε εγχώρια ώστε να μπορώ με ευκολία να πω ότι προχωράω μόνο σε ερευνητικό επίπεδο. Δεν υπήρχε η ασφάλεια ότι τον επόμενο χρόνο θα είχαμε προγράμματα και χρήματα για να πληρωνόμαστε.

Έτσι ανάμεσα στην επιλογή του εξωτερικού, όπου μου είχε γίνει μία πρόταση για Σουηδία σε ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο που μελετάει τον ιό του AIDs και όπου θα είχα καλές προοπτικές για το μέλλον, και στην Ελλάδα, όπου μόλις είχε ξεκινήσει η ιδέα για μία εταιρεία με πρωτοποριακές διαγνωστικές μεθόδους και την αναγγελία του ΕΣΠΑ – Νεοφυούς επιχειρηματικότητας, επέλεξα να μείνω Ελλάδα και να πάρω το ρίσκο.

Έτσι, έκανα την αίτηση για το ΕΣΠΑ και δειλά – δειλά ξεκίνησα να μπαίνω στον μέχρι τότε άγνωστο χώρο των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα βλέπετε δεν έχουμε από τα Πανεπιστήμια καμία καθοδήγηση για το επιχειρηματικό κομμάτι, μας αφορά μόνο η έρευνα. Στα χρόνια που πήγα εγώ Πανεπιστήμιο γιατί τώρα έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα δεδομένα. Το Μάιο του 2017 έγινε επίσημα η έναρξη της StArtBio.

Startupper.gr:  Πως καταφέρατε και βγάλατε το προϊόν σας στην αγορά; Ποια είναι τα πιο σημαντικά βήματα στην πορεία σας μέχρι σήμερα;

Στέλλα Τάκα: Η αξιολόγηση της ιδέας συνομιλώντας με ειδικούς ιατρούς ήταν το βασικό πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε. Έπειτα, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ αναπτύξαμε και δοκιμάσαμε τις πρώτες βασικές μεθόδους μας. Η αποδοχή τους μέσω της παρουσίασης των μεθόδων αυτών σε Πανευρωπαϊκά συνέδρια όπως το ISMA -2017 (International Symposium on Molecular Allergology) και στο ΕΑΑCI 2019 (European Academy of Allergy and Clinical Immunology).

Startupper.gr: Πως χρηματοδοτήσατε αρχικά την ιδέα σας και πως σκοπεύετε να την χρηματοδοτήσετε στο μέλλον;

Στέλλα Τάκα: Μέσω του προγράμματος Νεοφυούς επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ και μέσω του προγράμματος EGG- Enter-Go-Grow της Eurobank. Αυτή τη στιγμή είναι πλέον βιώσιμη και αυτό-χρηματοδοτούμενη. Δεν έχουμε απευθυνθεί σε κάποιο VC και δεν έχει χρειαστεί προς το παρόν.

Startupper.gr: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στην επιχειρηματική σας προσπάθεια μέχρι σήμερα;

Στέλλα Τάκα: Οι δυσκολίες ήταν και είναι πολλές, σε πολλά επίπεδα και καθημερινές. Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι το οικονομικό κομμάτι, η χρηματική ροή και η διαχείριση των πόρων. Η υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό κόστος για τους νέους επιχειρηματίες είναι υπερβολικό. Δε μπορεί μια νέα επιχείρηση να πληρώνει τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές ανά εργαζόμενο με μία μεγάλη εταιρεία.

Η γραφειοκρατία, όχι κατά την έναρξη από το ΓΕΜΗ, μετά στην εφορία και στον ΕΦΚΑ. Όποτε έχουμε αλλαγή στο καταστατικό ή όταν χρειαζόμαστε τον ΕΦΚΑ για κάποιο χαρτί, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες και χάνουμε πολύτιμο χρόνο από την εργασία μας.

Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πελατών σε κάτι νέο, είναι δύσκολο να τους πείσεις να χρησιμοποιήσουν και να πιστέψουν σε κάτι που δεν έχουν ξαναδεί και ξαναχρησιμοποιήσει ή διδαχθεί. Αλλά αυτό με το πέρασμα του χρόνο και τη συνεχή ενημέρωση βελτιώνεται.

Τέλος, η δυσκολία εύρεσης κατάλληλων συνεργατών καθώς πολλοί από τους νέους ικανούς επιστήμονες έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Startupper.gr Πως μπορεί μια Startup σαν τη δική σας μπορεί να υποστηρίξει την εποχή της πανδημίας, τώρα και στο μέλλον.

Στέλλα Τάκα: Η εταιρεία StArtBio με βασικό σκοπό την ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης αλλεργιών και αναπνευστικών ιών που σχετίζονται με τις εξάρσεις των αλλεργικών νοσημάτων, ανέπτυξε μέθοδο ανίχνευσης του Κορωνοϊού – SARs-CoV-2 (COVID-19). Η διάγνωση της ασθένειας COVID-19 (Coronavirus disease 2019), γίνεται με λήψη ρινοφαρυγγικού και στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος και τη χρήση μοριακών τεχνικών ανίχνευσης του ιού.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης αντισωμάτων ειδικών ενάντια του ιού για τους ασθενείς που μπορεί να έχουν ήδη νοσήσει. Η εταιρεία παρέχει την υπηρεσία κατ’ οίκων δειγματοληψίας με ειδικά συνεργεία εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα ειδικά προστατευτικά μέσα για τη φροντίδα του ασθενούς. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε 24 ώρες.

Startupper.gr: Τι θα θέλατε να αλλάξει στην Ελλάδα για να ενισχυθεί και υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο η νέα επιχειρηματικότητα; 

Στέλλα Τάκα: Περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για νέες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές, που ακόμη δεν έχουν κλείσει τα 2 χρόνια λειτουργίας. Για τις επιχειρήσεις που τώρα ξεκινούν. Φορολογική απαλλαγή για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές και ευκολίες πληρωμών. Ουσιαστική καθοδήγηση και ενημέρωση για τη βέλτιστη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των νέων επιχειρήσεων, ενταγμένα σε ένα συνολικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, όπου οι μεγαλύτεροι και έμπειροι επιχειρηματίες θα βοηθούν ουσιαστικά τους  νέους και θα ωφελούνται από εκείνους και τις καινοτόμες ιδέες τους.

Startupper.gr: Τι συμβουλή θα δίνατε σε όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο των Startups;

Νομίζω οι νέοι μπορούν πλέον να κάνουν δικά τους πράγματα και να δημιουργήσουν ουσιαστικά ακόμα και στην Ελλάδα, να βοηθηθούν από ανθρώπους χωρίς απαραίτητα να προέρχονται από μία οικογένεια επιχειρηματιών. Η δύναμη των νέων επιστημόνων είναι η γνώση τους, η όρεξη για δουλειά, η διάθεση για πειραματισμό και ψάξιμο, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και ο αυθορμητισμός τους να μη φοβούνται να εκφράσουν αυτό που σκέφτονται. Θα ήταν καλό να είναι σίγουροι ότι η ιδέα τους θα έχει εμπορική αξία, να συμβουλεύονται ανθρώπους του χώρου και να ψάξουν πολύ προσεχτικά την αγορά πριν ξεκινήσουν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις