Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κοντά στα 2 δις η αξία της Bolt μετά από νέα χρηματοδότηση

Η Bolt, η αντίπαλος της Uber από την Εσθονία, που παρέχει υπηρεσίες μετακίνησης σε 150 πόλεις σε Ευρώπη και Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ότι σήκωσε 100 εκατ. ευρώ από τη Naya Capital, επενδυτική εταιρεία που συμμετείχε και στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησής της, τον Ιούλιο του 2019.

Τα χρήματα αυτά ανεβάζουν την αξία της εταιρείας στα 1.7 δισ. ευρώ και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την ίδια, για την ενίσχυση της βασικής της υπηρεσίας, που είναι οι μετακινήσεις με αυτοκίνητα, και νεότερες υπηρεσίες όπως τα ηλεκτρικά πατίνια και η διανομή φαγητού.  Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όπως αναφέρει το TechCrunch και επιβεβαιώνει η Bolt, η χρηματοδότηση αυτή είναι ουσιαστικά δάνειο (μετατρέψιμο σε μετοχές).

Δεδομένου ότι η εταιρεία “χτυπήθηκε” ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως και οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μετακινήσεων, ο δανεισμός ήταν ίσως η μόνη ή η πιο συμφέρουσα λύση για να μην εξαντληθούν τα χρήματα της. Συνολικά, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Bolt έχει σηκώσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, τόσο σε δάνεια όσο και σε χρηματοδοτήσεις με αντάλλαγμα μετοχές.

Πώς κατάφερε να μην απολύσει μέσα στην πανδημία

Την ώρα που η Uber απολύει συνεχώς εργαζόμενούς της, η Bolt, έχει καταφέρει παρά τις δυσκολίες να διατηρήσει ακέραιη την ομάδα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πώς;

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο CNBC, ο Markus Villig, ο CEO και συνιδρυτής της Bolt, η εταιρεία ήταν πιο “λιτή” από μερικούς από τους ανταγωνιστές της, και ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να κάνει απολύσεις. “Ευτυχώς … είμαστε πολύ λιτοί από το ξεκίνημα”, είπε ο Villig. “Η προσέγγισή μας ήταν πάντα να οικοδομήσουμε έναν λιτό, οικονομικά αποδοτικό οργανισμό”.

Το “οικοδόμημα” το οποίο περιγράφει ο Vilig, η “οικονομικά αποδοτική εταιρεία”, ήταν πράγματι έτσι, πριν από την πανδημία. Τον Δεκέμβριο, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του “πλησιάζει” την κερδοφορία στις περισσότερες από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Αυτό προφανώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο γιατί βρίσκεται σε αυτή τη θέση η εταιρεία τώρα, ειδικά σε σύγκριση με την Uber η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα και πριν από αυτήν την παγκόσμια κρίση, καταγράφοντας απώλειες 8.5 δις το 2019.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις