Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η γερμανική Lilium έγινε μονόκερος με νέα χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων

Η Lilium δουλεύει πάνω στα αεροσκάφη κάθετη προσαπογείωσης (VTOL) εδώ και λίγα χρόνια και σκοπεύει να ξεκινήσει την εμπορική της υπηρεσία, το 2025

Η Lilium, η γερμανική Startup που αναπτύσσει ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί, έγινε μονόκερος! Η εταιρεία εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση, ύψους 35 εκατ. δολαρίων, από την Baillie Gifford & Co – τον μεγαλύτερο επενδυτή της Tesla – και είδε την αξία να ανεβαίνει στο 1 δις.

Η νέα επένδυση έρχεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την τελευταία χρηματοδότηση της εταιρείας, η οποία έκλεισε τον Μάρτιο και “άγγιξε” τα 224 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από την ίδρυσή της το 2015 μέχρι σήμερα, η Lilium έχει σηκώσει πάνω από 375 εκατ. δολάρια, ενώ στους επενδυτές της συγκαταλέγονται “μεγάλα ονόματα” όπως οι Tencent και Atomico.

“Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου μας δίνουν την ασφάλεια να επιβιώσουμε στο δύσκολο οικονομικό τοπίο που βλέπουμε γύρω μας και είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να παραμείνουμε πλήρως εστιασμένοι στην αποστολή μας”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lilium, Christopher Delbrueck, σχετικά με τη νέα χρηματοδότηση,

Σημειώνεται ότι η Lilium δουλεύει πάνω στα αεροσκάφη κάθετη προσαπογείωσης (VTOL) εδώ και λίγα χρόνια και πέρυσι παρουσίασε το πρωτότυπο να κινείται πάνω από το έδαφος.  Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την εμπορική της υπηρεσία το 2025 και μέχρι τότε ελπίζει να κατασκευάζει εκατοντάδες αεροσκάφη κάθε χρόνο.

Η “μάχη” των ιπτάμενων ταξί 

Η Lilium δεν είναι η μόνη που ετοιμάζεται να λανσάρει ιπτάμενα ταξί – αντιθέτως πολλές εταιρείες, μεγαλύτερες ή μικρότερες έχουν μπει σε μία άτυπη “μάχη” για το ποιος θα προλάβει να ξεκινήσει τις ιπτάμενες μετακινήσεις.

Hyundai x Uber

Τον Ιανουάριο, η Hyundai ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Uber, με στόχο να αναπτύξει και πιθανότατα να παράγει μαζικά “ιπτάμενα ταξί” για ένα μελλοντικό δίκτυο ιπτάμενων αστικών μετακινήσεων.
Η Uber Elevate είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σχεδιάσει να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις το 2020 και να τις κάνει διαθέσιμες εμπορικά το 2023.

Volocopter

Η Volocopter από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στα ιπτάμενα ταξί της από το 2011 και από τότε έχει εξελιχθεί πολύ, κερδίζοντας σημαντικές συνεργασίες όπως αυτή με την Intel, που της παρέχει τεχνολογία και βοήθεια και με την Daimler, η οποία το 2017 επένδυσε 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν η πρώτη που πέταξε ένα αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) σε διεθνή αερολιμένα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση της Volocopter, ωστόσο αποτελεί “ορόσημο” λόγω της συνεργασίας με ένα διεθνές αεροδρόμιο. Η Volocopter σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τα ιπτάμενα ταξί της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Porsche x Boeing

Την ίδια ώρα, Porsche και Boeing έχουν επίσης “μπει” στη μάχη για τη δημιουργία ενός πιο πολυτελούς ιπτάμενου ταξί. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός “premium” αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL).

Με βάση τη συμφωνία, οι εταιρείες θα καθορίσουν τι μπορεί να προσφέρει μία “υψηλής ποιότητας” λύση ιπτάμενης μετακίνησης, θα συνεργαστούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και τη δοκιμή του πρωτότυπου αεροσκάφους και στην εύρεση της πιθανής αγοράς μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Οι εταιρείες δίνουν έμφαση στη λέξη “premium” με την έννοια ότι θα είναι μια υπηρεσία πολυτελείας που πιθανότατα δεν θα απευθύνεται σε πολλούς, αν και (τουλάχιστον τώρα και στο άμεσο μέλλον) όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό, κυρίως λόγω κόστους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις