Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελβετική startup δημιούργησε διαφανείς χειρουργικές μάσκες που διευκολύνουν την αναπνοή

Σήκωσε 105 εκατ. δολάρια για να τις "βγάλει" στην αγορά

Η ελβετική startup HMCARE, spin-off του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης, σήκωσε 105 εκατ. δολάρια, για να εμπορευματοποιήσει τη διάφανη και φιλική προς το περιβάλλον χειρουργική μάσκα που έχει δημιουργήσει.

Οι ιδρυτές της εταιρείας, εμπνεύστηκαν από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του Ebola το 2015. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τότε εργαζόταν πολύ κοντά στους ασθενείς αλλά δυσκολευόταν να δει το πρόσωπό τους, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συγγενείς των ασθενών, που δυσκολεύονταν να έχουν μια πιο ανθρώπινη επαφή με τα δύο τρίτα του προσώπου τους καλυμμένα.

Βέβαια, υπήρχαν την περίοδο εκείνη και διάφανες μάσκες, αλλά ήταν ουσιαστικά οι τυπικές χειρουργικές μάσκες, με ένα πλαστικό “παράθυρο”, το οποίο συχνά θόλωνε και έκανε πιο δύσκολη την αναπνοή. Κάπως έτσι, ο Thierry Pelet – τώρα CEO- εμπνεύστηκε μια διάφανη μάσκα, η οποία θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, επιτρέποντας την είσοδο αέρα αλλά όχι ιών και βακτηρίων.

Μαζί με την ομάδα της HMCARE, συνεργάστηκε στη συνέχεια με το ελβετικό κέντρο υλικών Empa για τη δημιουργία ενός νέου τύπου υφάσματος. Χρησιμοποίησαν διαφανείς ίνες που προέρχονται από βιομάζα, τις τοποθέτησαν σε απόσταση 100 νανομέτρων για να σχηματίσουν στρώσεις, και έφτιαξαν ένα εύκαμπτο υλικό που διευκολύνει την αναπνοή και είναι επίσης σχεδόν διαφανές.

Το νέο υλικό σε συνδυασμό με την ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή για μάσκες σε όλον τον κόσμο, έφεραν γρήγορα τους επενδυτές στο “κατώφλι” της εταιρείας. Τώρα, με τα 105 εκατ. δολάρια η HMCARE ετοιμάζεται για το επίσημο λανσάρισμα που θα γίνει στις αρχές του 2021.

Σημειώνεται ότι οι μάσκες που θα βγουν στην αγορά θα είναι κυρίως για την ιατρική κοινότητα, ωστόσο η ευρεία διάθεσή τους στο κοινό είναι μια επιλογή που παραμένει “ανοιχτή”.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις