Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η θέση της Ελλάδας στον φετινό Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν δει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε θέματα καινοτομίας, από το 2012 έως σήμερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε για δεύτερη χρονιά τις ΗΠΑ στις επιδόσεις της σε θέματα καινοτομίας, αυξάνοντας σταθερά τη δυναμική της. Αυτό δείχνει το φετινό European Innovation Scoreboard, ο ετήσιος πίνακας  που παρουσιάζει τις ετήσιες επιδόσεις των κρατών – μελών στην καινοτομία, τον οποίο και δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα φετινά αποτελέσματα, τα οποία καλύπτουν δεδομένα από το 2019, υπογραμμίζουν τις ευκαιρίες για καλύτερο συντονισμό των πολιτικών καινοτομίας της ΕΕ, βοηθούν την Ευρώπη να βελτιώσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της και να ενισχύσει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η καινοτομία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Thierry Breton, Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε σχετικά: “Ο φετινός πίνακας αποτελεσμάτων δείχνει ότι η ΕΕ είναι ήδη ένα καλό μέρος για να καινοτομήσει κανείς, αλλά πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ για την εξεύρεση παγκόσμιων λύσεων για τον περιορισμό του ιού, και ταυτόχρονα, να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση. Περισσότερο από ποτέ, η καινοτομία είναι σημαντική δεδομένου ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: “Η ΕΕ καθοδηγεί την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού εντείνοντας την υποστήριξή της στις ερευνητικές προσπάθειες και συγκεντρώνοντας διαφορετικούς φορείς των οικοσυστημάτων καινοτομίας, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, που μπορούν να μετατρέψουν νέες ιδέες σε πραγματικότητα και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Η μετα-covid ΕΕ θα είναι ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ, αξιοποιώντας τις επιδόσεις της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, όπως τονίζει ο φετινός πίνακας αποτελεσμάτων”.

Βασικές παρατηρήσεις

  • Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα, ηγέτιδα στον χώρο της ευρωπαϊκής καινοτομίας είναι (ξανά) η Σουηδία, ακολουθούμενη από την Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Νέα προσθήκη στην κατηγορία των “Ηγετών” είναι το Λουξεμβούργο, το οποίο πέρυσι εντασσόνταν στις “Μέτρια Καινοτόμες Χώρες”.
  • Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις στην καινοτομία έχουν αυξηθεί κατά 8.9% από το 2012. Από εκείνη τη χρονιά, μεγαλύτερη βελτίωση έχει δει η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η ΕΕ ξεπέρασε για δεύτερη χρονιά τις ΗΠΑ και διατήρησε το προβάδισμα της έναντι της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας.
  • Από το 2012, το χάσμα στις επιδόσεις της ΕΕ σε σύγκριση με την Νότια Κορέα, την Αυστραλία και την Ιαπωνία έχει αυξηθεί. Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από όλους τους ανταγωνιστές της ΕΕ. Από το 2012, έχει αναπτυχθεί πέντε φορές περισσότερο από την ΕΕ.
  • Ο φετινός πίνακας επιδόσεων είναι ο πρώτος χωρίς την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και αυτό σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν έχει επηρεάσει τους δείκτες ούτε τη συνολική απόδοση της ΕΕ.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στις μέτρια καινοτόμες χώρες της ΕΕ και έχει την 20η θέση στον συνολικό πίνακα επιδόσεων.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, στην κατηγορία αυτή εντάσσεται επίσης η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η  Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Τσεχία, και η Μάλτα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις