Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Onera Health: Η ΕΕ χρηματοδοτεί καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης ύπνου

Χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ, από τον επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, έλαβε η ολλανδική Onera Health, για την ανάπτυξη της λύσης που έχει δημιουργήσει για την απομακρυσμένη παρακολούθηση του ύπνου και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.

Ο πρωταρχικός στόχος της Onera είναι να προσφέρει συστήματα παρακολούθησης  που “είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστούν όσο ένα τσιρότο”. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα παρακολούθησης που έχει αναπτύξει στο κρεβάτι τους και να λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα ύπνου, “από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους”.

“Ένας στους πέντε ανθρώπους σήμερα παλεύει με μια διαταραχή ύπνου”, λέει ο CTO της Onera, Ruben de Francisco. “Το 80% αυτών των περιπτώσεων παραμένουν αδιάγνωστες επειδή οι συμβατικοί έλεγχοι ύπνου είναι ακριβοί, άβολοι ή ακόμη και αγχωτικοί. Η βασική μας αποστολή είναι να κάνουμε τις υπηρεσίες απομακρυσμένης παρακολούθησης προσβάσιμες σε όλους, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική ή τη γεωγραφική τους θέση”.

“Τα τελευταία χρόνια, συσκευές ανίχνευσης ύπνου, όπως έξυπνα ρολόγια και αισθητήρες στρωμάτων έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά αυτά τα gadget παρέχουν περιορισμένες και ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ύπνου” συνεχίζει ο De Francisco. “Και επειδή το σύστημα μας παρακολουθεί τις λειτουργίες του εγκεφάλου, του πνεύμονα και της καρδιάς, η δυνατότητα χρήσης σε άλλους ιατρικούς τομείς είναι μεγάλη. Μεταξύ των τομέων αυτών είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση μιας ποικιλίας χρόνιων παθήσεων στον κόσμο μετά τον COVID-19”.

Σημειώνεται ότι η Onera έχει συγκεντρώσει στο παρελθόν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, από την Jazz Pharmaceuticals και την imec.xpand, καθώς και άλλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των imec, BOM Brabant Ventures και 15th Rock Ventures.

Η τελευταία χρηματοδότηση έρχεται, όπως προαναφέρθηκε, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, του επενδυτικού οχήματος ύψους 80 εκατ. ευρώ με το οποίο η ΕΕ επενδύει στην Έρευνα και Καινοτομία.

Ο De Francisco δήλωσε σχετικά: “Είναι τιμή μας που ο EIC Accelerator είδε την αξία της επαναστατικής τεχνολογίας και καινοτόμας προσέγγισή μας στην απομακρυσμένη φροντίδα. Έχουμε ξεπεράσει πολλές προκλήσεις για να φέρουμε τη νοσοκομειακού επιπέδου παρακολούθηση στο σπίτι για την παρακολούθηση του ύπνου και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις