Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μέχρι το 2023, ο μισός πλανήτης θα είναι στα Social Media!

Μέχρι το 2023, ο αριθμός των χρηστών θα αγγίζει τα 3,43 δις, δηλαδή το 44,03% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 7,79 δις

Όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν για πρώτη φορά δυναμικά στη ζωή μας, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, κανείς δεν περίμενε τον ρόλο που θα παίζουν χρόνια μετά στην καθημερινότητά μας, την προσωπική μας ζωή ακόμα και την εργασία μας.

Μπορεί να ξεκίνησαν περισσότερο ως ένα μέσο επικοινωνίας, σήμερα είναι όμως πολλά περισσότερα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο τα χρησιμοποιούν κάθε μέρα για κάθε πιθανό σκοπό, και μάλιστα σπαταλούν ώρες σε αυτά, ενώ υπάρχουν δουλειές που έχουν κυριολεκτικά σχεδιαστεί πάνω σε αυτά.

Φυσικά, υπάρχουν και “μελανά σημεία” σε αυτήν την ιστορία, με παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, πολιτικές σκοπιμότητες ή κρυφές “ατζέντες” από τους κολοσσούς που “τρέχουν” αυτή τη στιγμή τα δημοφιλέστερα δίκτυα. Οι παράγοντες αυτοί δεν φαίνονται ωστόσο ικανοί να ανακόψουν την ανοδική πορεία των πλατφορμών αυτών, ούτε να μειώσουν την χρήση τους.

Νέα έρευνα της Buy Shares δείχνει ότι σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα επόμενα τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2023, ο αριθμός των χρηστών θα αγγίζει τα 3,43 δις, δηλαδή το 44,03% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 7,79 δις. Η αύξηση αυτή, αντιστοιχεί σε μια άνοδο 11.36% σε σχέση με το 2020, όπου οι χρήστες υπολογίζονται στα 3,08 δις.

Το Facebook ο “βασιλιάς”

Όπως πιθανότατα θα περίμενε κανείς, η έρευνα δείχνει ότι οι κορυφαίες σε downloads εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στο App Store – φέτος – είναι αυτές του Facebook. Πρώτο είναι το WhatsApp με 8.62 εκατ. λήψεις, ενώ ακολουθεί το ίδιο το Facebook με 6.86 εκατ. και το Facebook Messenger με 6.79 εκατ. downloads.  Στην τέταρτη θέση είναι το κινεζικό WeChat, το οποίο έχει 3,3 εκατ. downloads και στην πέμπτη το Telegram με 2,89 εκατ. Ακολουθούν Discord (2.09 εκατ.), QQ (1,63 εκατ.), LINE (1,43 εκατ.).

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Το παρελθόν των social media χαρακτηρίστηκε, όπως φαίνεται και παραπάνω, από μονοπώλια και ραγδαία ανάπτυξη. Κι ενώ το τελευταίο αναμένεται να συνεχιστεί, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η σκηνή και ποιοι παίκτες θα βρεθούν στην κορυφή τα επόμενα χρόνια. Η αυτοκρατορία του Facebook σίγουρα θα συνεχίσει να υπάρχει, καθώς έχει ακόμα μεγάλη διαφορά από τους ανταγωνιστές (π.χ. Twitter) ωστόσο η έλευση νέων δυνάμεων, όπως το TikTok, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα. Σημαντικό ρόλο αναμένεται επίσης να παίξει μελλοντικά η εξέλιξη της τεχνολογίας, που θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες δικτύωσης αλλά και τα διαφορετικά δημογραφικά κοινά, καθώς η πρώτη γενιά χρηστών πλέον μεγαλώνει και μαζί τους αυτά που ζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με μεγάλες ευκαιρίες για νέους παίκτες!

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις