Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στις περισσότερες εξαγορές της τελευταίας πενταετίας προχώρησαν φέτος οι αμερικανικές Big Tech

Μέσα στο 2020, οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με δύο δεινά: Το πρώτο ήταν η πανδημία, που πάγωσε την παγκόσμια οικονομία με τον πιο αναπάντεχο τρόπο, και το δεύτερο ήταν ο εντατικός έλεγχος από θεσμικούς φορείς σε Ευρώπη και Αμερική, κυρίως για τις πρακτικές που ακολουθούν σε θέματα ανταγωνισμού.

Κανένα από τα δύο αυτά προβλήματα δεν στάθηκε όμως εμπόδιο στην κερδοφορία αλλά και την ανάπτυξη των εταιρειών αυτών, η οποία συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση πολλών εξαγορών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg, το 2020, οι 5 αμερικανικές big tech (Amazon, Apple, Google, Facebook, Microsoft) προχώρησαν στις περισσότερες εξαγορές που έχουν γίνει από το 2015.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι πέντε εταιρείες είχαν ανακοινώσει 27 συμφωνίες, καταγράφοντας  αύξηση 29% από την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν είχαν πραγματοποιηθεί 21 συμφωνίες.

Αξιοσημείωτες εξαγορές

Σύμφωνα με το Crunchbase, η Microsoft εξαγόρασε μεταξύ άλλων την Affirmed Networks, η οποία αναπτύσσει λύσεις δικτύου κινητής τηλεφωνίας, την πλατφόρμα cybersecurity, CyberX και της Metaswitch Networks,  η οποία μεταφέρει δίκτυα επικοινωνίας σε ανοιχτές αρχιτεκτονικές. Προχώρησε επίσης στην εξαγορά της “δικής μας” Softomotive, και στη στην απόκτηση της ADRM Software, η οποία παρέχει μοντέλα δεδομένων βιομηχανίας μεγάλης κλίμακας.

Η Apple απέκτησε φέτος την Xnor.ai, η οποία τρέχει αποτελεσματικά μοντέλα deep learning σε συσκευές αιχμής, την The Dark Sky Company, που ειδικεύεται  στην πρόγνωση καιρού, την Voysis που κάνει πιο “έξυπνους” τους ψηφιακούς βοηθούς στην κατανόηση της γλώσσας, και την NextVR που προσφέρει live και on demand εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας.

Το Facebook φέτος εξαγόρασε την Scape Technologies, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τις κάμερες να “κατανοούν το περιβάλλον τους, το ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης video games Sanzaru Games την ιστοσελίδα δημιουργίας και κοινοποίησης κινούμενων εικόνων και GIFs Giphy  με στόχο να την ενσωματώσει στο Instagram.

Η Google προχώρησε στην εξαγορά της Pointy, η οποία βοηθά τα καταστήματα να εντοπίζονται από άτομα που κάνουν αναζήτηση στον Ιστό αλλά και την North, που δημιουργεί ‘ανθρωποκεντρική τεχνολογία’ που εφαρμόζεται σε διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Τέλος, η Amazon πρόσφατα απέκτησε την εταιρεία αυτόνομης οδήγησης Zoox, δίνοντας πάνω από 1 δισ. δολάρια. H συγκεκριμένη, είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις