Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ResQ Biotech: Ένα φωτεινό παράδειγμα ερευνητικής Spinoff “δείχνει τον δρόμο”

Γίνεται μεγάλος λόγος και προσπάθεια τον τελευταίο καιρό, από πολλούς φορείς αλλά και την πολιτεία, για την επιχειρηματική εκμετάλλευση των καινοτόμων ερευνητικών προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα τομέα όπου η Ελλάδα υστερεί παρά την (κατά κοινή ομολογία) υψηλή ποιότητα των ερευνητών αλλά και της δουλειάς τους.

Πρόσφατα, υψηλά στους τίτλους των ειδήσεων, μπήκε η ResQ Biotech με μια σημαντική διάκριση από το περιοδικό Nature το οποίο την συμπεριέλαβε στη λίστα των καλύτερων 44 ερευνητικών Spinoffs απ’ όλο τον κόσμο!

Μιλήσαμε με τους ιδρυτές της Startups για όλα το παρόν και το μέλλον της εταιρείας.

Σύντομη ιστορία

O Γιώργος Σκρέτας

Το 2009 ο Γιώργος Σκρέτας επέστρεψε από τις ΗΠΑ και ξεκίνησε το εργαστήριό του στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αποφασίζοντας να εστιάσει την έρευνά του στην αντιμετώπιση μιας κατηγορίας νοσημάτων που ονομάζονται ασθένειες προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών και που προκαλούνται επειδή ορισμένες πρωτεΐνες στο σώμα μας αποκτούν μια «τσαλακωμένη» μορφή.
Οι ασθένειες αυτές είναι πάνω από 50, περιλαμβάνουν πολύ σοβαρές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση και ο διαβήτης τύπου 2, από τις οποίες πάσχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους, παραμένουν ανίατες. Ως εκ τούτου, υπάρχει τεράστια ανάγκη στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην κοινωνία για την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών φαρμάκων κατά των παθήσεων αυτών.
Ο Γιώργος Σκρέτας αποφάσισε τότε να δοκιμάσει κάτι ανατρεπτικό: να εκμεταλλευθεί τις τεράστιες δυνατότητες της βιοτεχνολογίας για να αναπτύξει μια νέα τεχνολογία που θα προσφέρει τη δυνατότητα να ανασύρουμε για καθεμία από αυτές τις τουλάχιστον 50 διαφορετικές ανθρώπινες ασθένειες το κατάλληλο φάρμακο μέσα από μια συλλογή μερικών δισεκατομμυρίων μορίων που παράγονται από απλά βακτήρια.

Η Δάφνη Δεληβοριά

Η Δάφνη Δεληβοριά, υποψήφια διδάκτωρ στο εργαστήριο τότε, ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδα που συμμετείχε στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας από την πρώτη ημέρα. Όταν πλέον αποφασίστηκε  αυτή η ιδέα/τεχνολογία να εξελιχθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα, η ομάδα συμμετείχε το 2014-2015 στο πρόγραμμα προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας «Μαζί στην Εκκίνηση» που διοργάνωνε ο ΣΕΒ, όπου και έγινε η γνωριμία με το τρίτο μέλος της ομάδας , την Αθηνά Οικονομίδου η οποία έχει μακροχρόνια εμπειρία σε θέματα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης με έμφαση στη Βιοτεχνολογία και τις Επιστήμες της Ζωής και είχε το ρόλο της coach της ομάδας. “Μαζί φτιάξαμε το πρώτο Επιχειρηματικό Σχέδιο της εταιρίας” μας αναφέρει ο Γιώργος Σκρέτας.
H ResQ Biotech ιδρύθηκε τελικά ως εταιρεία-τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το 2019 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Σκοπός της εταιρείας είναι η ανακάλυψη και προκλινική ανάπτυξη δυνητικών φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από προβληματική αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών (νόσος Alzheimer, πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, καρκίνος, συστημική αμυλοείδωση κ.λπ.)

Η Αθηνά Οικονομίδου

χρησιμοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία-πλατφόρμα που αναφέραμε παραπάνω.

Startupper.gr: Πότε αποφασίσατε να προχωρήσετε σε σύσταση εταιρείας και ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο; 

ResQ Biotech:  Γύρω στο 2014, στο εργαστήριο του Γ. Σκρέτα στο ΕΙΕ αρχίσαμε να συλλέγουμε επαρκή ερευνητικά αποτελέσματα που να υποδεικνύουν ότι η τεχνολογία ανακάλυψης νέων δυνητικών φαρμάκων που είχε αναπτυχθεί ήταν πολύ αποτελεσματική. Ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα, πως δηλαδή τα μόρια που ανακαλύπτουμε μπορούν να φτάσουν πιο κοντά στην κλινική και στην εμπορική αξιοποίηση. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι (1) τα οικονομικά κεφάλαια που θα απαιτούντο για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να αντληθούν από ένα ακαδημαϊκό εργαστήριο και (2) η εμπορική εκμετάλλευση των μορίων αυτών μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής εταιρείας με το συγκεκριμένο στόχο. Έτσι αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη ResQ Biotech.

Όπως όλες οι εταιρίες ανακάλυψης φαρμάκων η ResQ Biotech δεν πρόκειται να πουλήσει η ίδια τα δυνητικά φάρμακα που θα αναπτύξει στην αγορά. Αυτό το κάνουν για όλα τα καινούργια φάρμακα οι 50 με 100 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Αυτό που θα κάνει η ResQ είναι να αναπτύξει τα μόρια για τις ασθένειες που επιλέγει σε όλα τα απαραίτητα στάδια μέχρι την έγκριση της δοκιμής τους στην κλινική (σε ανθρώπους). Σε αυτό το σημείο θα παραχωρεί την άδεια χρήσης και εκμετάλλευσής τους (licensing) σε όποια φαρμακευτική εταιρία ενδιαφέρεται και η οποία θα κάνει όλη την υπόλοιπη ανάπτυξη μέχρι την έγκριση εισόδου του φαρμάκου στην αγορά. Για το λόγο αυτό είναι πολύ πολύτιμο εργαλείο για εκείνο τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας με τα οποία έχει προστατέψει την τεχνολογία και τα μόρια που αναπτύσσει.

Startupper.gr:  Είσαστε από τις σπάνιες, αλλά εξαιρετικά σημαντικές, περιπτώσεις για τη χώρα μας όπου μια ερευνητική εργασία γίνεται επιχειρηματική προσπάθεια. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχης κουλτούρας και νοοτροπίας στη χώρα μας. Βλέπετε να αλλάζει κάτι σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα.

ResQ Biotech : Από τη στιγμή που κάποιος σκεφτεί ότι θέλει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, η απόφαση να το πράξει είναι σχετικά εύκολη. Το πιο δύσκολο στη χώρα μας, θεωρούμε, είναι το να σου περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό. Δεδομένου ότι η μεταφορά τεχνολογίας στους ακαδημαϊκούς φορείς είναι η σπάνια εξαίρεση και ότι ένας ερευνητής-καθηγητής δεν εκτίθεται συχνά σε τέτοιου είδους ιστορίες επιτυχίας, τα σχετικά ερεθίσματα είναι πολύ περιορισμένα και η εξέλιξη μιας ερευνητικής εργασίας σε επιχειρηματική προσπάθεια εκλαμβάνεται συνήθως αυθόρμητα σαν κάτι «εξωτικό».
Τα τελευταία χρόνια έχει σίγουρα αρχίσει να αλλάζει κάτι. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτής της αλλαγής θα πρέπει να  αυξηθεί σημαντικά, θεωρούμε, εάν θέλουμε να μοιάσουμε σε αυτές τις χώρες που αυτή τη στιγμή θαυμάζουμε όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στη μεταφορά τεχνολογίας. Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε ότι είναι σημαντικό να πετύχει η ResQ Biotech και να αποτελέσει αφορμή και για άλλες ελληνικές ερευνητικές προσπάθειες να φτάσουν στην αγορά.

Startupper.gr:  Προέρχεστε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μπορείτε να μας πείτε για την διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας; Είναι το πρώτο spinoff του ΕΙΕ; Συναντήσατε δυσκολίες στην διαδικασία; Και αν ναι αυτές από πού προήλθαν; 

ResQ Biotech:  Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, υπάρχουν 3 τρόποι εμπορικής αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας που προκύπτει από την ερευνητική δραστηριότητα: Μεταβίβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σε τρίτους, παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε τρίτους ή Δημιουργία εταιρείας spin off από ερευνητή (-ές) για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η ResQ Biotech είναι μία από τις τρεις εταιρείες-τεχνοβλαστούς του ΕΙΕ αυτή τη στιγμή. Οι δυσκολίες που συναντήσαμε αρχικά είχαν να κάνουν με το νομοθετικό πλαίσιο και τις ασάφειες αυτού (πχ δυνατότητα συμμετοχής ερευνητών στη διοίκηση εταιρειών-τεχνοβλαστών), αλλά και με την έλλειψη εξειδικευμένου γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας, το οποίο -υπό κανονικές συνθήκες- θα έπρεπε να καθοδηγεί αυτές τις διαδικασίες. Έτσι, το όλο εγχείρημα της ResQ Biotech προέκυψε ως -και εξακολουθεί εν πολλοίς να είναι- το αποτέλεσμα προσωπικής πρωτοβουλίας από την πλευρά των ερευνητών/ιδρυτών.

Startupper.gr:  Βρισκόμαστε σε μια φάση αναθεώρησης της νομοθεσίας και της στρατηγικής τη χώρας μας για τις ερευνητικές spinoffs και την μεταφορά τεχνογνωσίας. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο; Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για να δούμε περισσότερες “ResQ Biotech“;

ResQ Biotech:  Από όσα μαθαίνουμε γίνονται πολλά βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτεία προτίθεται και πάλι να χρηματοδοτήσει Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας στους ελληνικούς ερευνητικούς οργανισμούς, μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία Τεχνοβλαστών όπως εμείς. Επίσης, προσπαθεί με νομοθετική παρέμβαση να λύσει πολλά από τα θέματα που προκύπτουν από τη δημιουργία τέτοιων εταιριών. Αυτό που ελπίζουμε να γίνει παράλληλα, γιατί χωρίς αυτό η υπόλοιπη προσπάθεια θα είναι ημιτελής και άρα δε θα φέρει αποτελέσματα, είναι:

  • Η ενσωμάτωση των δεικτών μεταφοράς τεχνολογίας στην καθημερινότητα ενός ερευνητικού φορέα με την ανάπτυξη πολιτικών που θα σχετίζονται με τα θέματα της διανοητικής ιδιοκτησίας και της δημιουργίας τεχνοβλαστών.
  • Με τη θέσπιση κινήτρων για τους ερευνητές να ασχοληθούν με δραστηριότητες Μεταφοράς Τεχνολογίας και την ενσωμάτωση των δεικτών της στην αξιολόγηση της εξέλιξής τους.
  • Το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της διανοητικής ιδιοκτησίας που αναπτύσσεται στους Ερευνητικούς Φορείς.
  • Η ουσιαστική αναγνώριση του επαγγέλματος του συνηγόρου βιομηχανικής ιδιοκτησίας (patent attorney) στη χώρα μας.
  • Η αναβάθμιση της λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ώστε να μπορεί να δίνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη αυτό που συζητούν όλοι και επί σειρά ετών, χωρίς όμως -μέχρι στιγμής- αποτέλεσμα: θα πρέπει να σταματήσει η ενασχόληση του ερευνητή με ανούσιες και αντιπαραγωγικές γραφειοκρατικές διαδικασίες έτσι ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί απρόσκοπτα στο έργο του. Για να αναπτυχθεί η καινοτομία χρειάζεται έμπνευση. Άρα για να έχουμε ερευνητές που παράγουν καινοτομία θα πρέπει να προσφέρονται συνθήκες εργασίας που να καλλιεργούν αυτή τη δημιουργικότητα.

Startupper.gr:  Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, όπως και πολλές άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, πόσο βοηθά ένα επιχειρηματικό hub τις deep tech εταιρείες; Πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα παρόμοια clusters και hubs.

ResQ Biotech:   Ένα σωστά οργανωμένο επιχειρηματικό hub θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ τις deep tech εταιρείες. Το ΕΠΠ είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο οργανωμένα τέτοια Πάρκα στην Ελλάδα. Ωστόσο, τόσο ο αριθμός των εγκατεστημένων deep tech εταιρειών όσο και οι προσφερόμενες υποδομές και υπηρεσίες στις δομές αυτές υστερούν ακόμα σημαντικά από αντίστοιχες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη λίγων, στοχευμένων και σωστά οργανωμένων δομών που θα προσέφεραν πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και σε δίκτυα επενδυτικών κεφαλαίων θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη από ένα πλήθος μικρότερων και διεσπαρμένων ανά τη χώρα. Το ΕΠΠ θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχυθεί και να εξελιχθεί σε ένα τέτοιο hub.

Startupper.gr:  H εταιρεία είχε πρόσφατα μια μεγάλη διάκριση από το περιοδικό Nature. Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για αυτή;

ResQ Biotech:  Το Nature είναι το πιο διάσημο επιστημονικό περιοδικό. Πριν από περίπου ένα χρόνο, συνασπίστηκε με τη Γερμανική εταιρεία Merck για να διοργανώσει το διαγωνισμό καινοτομίας “The Spinoff Prize”, με σκοπό να αναζητήσει τις πιο καινοτόμες και ελπιδοφόρες εταιρείες-τεχνοβλαστούς που έχουν προκύψει από ακαδημαϊκούς φορείς όλου του κόσμου τα τελευταία 3 χρόνια και στους εξής κλάδους: 1) της φαρμακευτικής, της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής τεχνολογίας (2) της γεωργίας και τεχνολογίας τροφίμων (3) των χημικών και προηγμένων υλικών και (4) των ψηφιακών τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, αξιολογηθήκαμε με βάση την ποιότητα και την πρωτοτυπία της βασικής επιστήμης που υπηρετούμε, την επιχειρηματική ευκαιρία που θα προσφέρουμε στην αγορά, τη σημασία του προβλήματος που αποσκοπούμε να αντιμετωπίσουμε μέσω του προϊόντος μας, το σαφώς διατυπωμένο επιχειρηματικό σχέδιο και την καταξίωση των τεχνικών και ηγετικών ομάδων μας. Με τη βοήθεια ενός διακεκριμένου πάνελ κριτών, το Nature επέλεξε 44 ακαδημαϊκές spin-off εταιρείες που με τον πιο πολλά υποσχόμενο αντίκτυπο. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς ότι η ResQ Biotech αναγνωρίστηκε για την εφαρμογή μεθόδων συνθετικής βιολογίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε αρχικά στάδια, για ασθένειες που προκαλούνται από εσφαλμένη αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών και επιλέχθηκε ως εταιρεία “one to watch” ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες. Εκτός από την τεράστια ηθική ικανοποίηση, η συγκεκριμένη διάκριση μας έχει προσφέρει σημαντική δημοσιότητα στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια άντλησης χρηματοδότησης από ξένους επενδυτές.

Ένα ακόμα πιο πρόσφατο νέο μας είναι ότι η ResQ Biotech αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό καινοτόμου επιχειρηματικότητας «2020 Startup Competition» του MIT Enterprise Forum Greece.

Startupper.gr:  Η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση; Αν ναι, από πού;

ResQ Biotech:  Η εταιρία προς το παρόν στηρίζεται στους πόρους που της προσφέρουν οι ιδρυτές της. Δεν έχει δηλαδή «σηκώσει» χρήματα από επενδυτές ακόμα. Από την αρχή της λειτουργίας της ξεκίνησε τις επαφές καταρχήν με τα ελληνικά funds που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Innovation window του Equifund. Μας ήταν γνωστό ότι κανένα δεν είχε εντολή (mandate) να επενδύσει σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις Επιστήμες της Ζωής και ειδικά στο δικό μας χώρο της ανακάλυψης φαρμάκων. Για παράδειγμα, το BigPi μας το δήλωσε από την αρχή. Τα υπόλοιπα 3 funds έδειξαν ενδιαφέρον αλλά είτε γιατί δεν έχουν την τεχνογνωσία για να αξιολογήσουν την τεχνολογία μας, είτε γιατί η επένδυση που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη από τα χρήματα που μπορούν να επενδύσουν σε ένα πρώτο γύρο χρηματοδότησης, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία. Υπάρχει ενδιαφέρον από ένα από αυτά τα funds για συνεπένδυση εφόσον βρεθεί ένας άλλος κύριος επενδυτής (lead investor). Η αναζήτηση επενδυτών στο εξωτερικό είναι μονόδρομος για εμάς οπότε εδώ και μερικούς μήνες έχουμε ξεκινήσει τις επαφές μας με ευρωπαϊκά κατ’ αρχήν funds που δραστηριοποιούνται στο δικό μας χώρο. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να χρειαστεί να μετακινήσουμε την έδρα της εταιρίας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε ένα παράρτημα εδώ.

Και εδώ εγείρεται ένα ερώτημα/παράδοξο για το οικοσύστημα της καινοτομίας της χώρας μας. Η βιοτεχνολογία και η ανάπτυξη φαρμάκων έχουν προ πολλού επιλεγεί ανάμεσα στις ερευνητικές/τεχνολογικές προτεραιότητες της Ελλάδας. H βιοτεχνολογική πλατφόρμα μας για την ανακάλυψη δυνητικών φαρμάκων μας έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) για χρηματοδότηση με Consolidator Grant ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κορυφαίος ερευνητικός χρηματοδοτικός οργανισμός της Ευρώπης επιλέγει να χρηματοδοτήσει ένα αμιγώς βιοτεχνολογικό πρότζεκτ στην Ελλάδα. Επίσης, είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρεία-τεχνοβλαστός που, όπως αναφέραμε παραπάνω, το Nature επέλεξε ως μια από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου. Παρόλα αυτά, το οικοσύστημα της καινοτομίας της χώρας μας αδυνατεί να βρει τον τρόπο να υποστηρίξει χρηματοδοτικά αυτή τη δραστηριότητα, η οποία έχει κατ’ επανάληψη αξιολογηθεί θετικά από τους κορυφαίους.

Startupper.gr:  Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα; 

ResQ Biotech:  Μέχρι στιγμής, έχουμε ανακαλύψει μόρια-δυνητικά φάρμακα κατά τριών διαφορετικών ασθενειών προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών: της νόσου Alzheimer, της πλάγιας μυοτροφικής σκλήρυνσης (amyotrophic lateral sclerosis, ALS) και κατά μιας μορφής καρκίνου. Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σηκώσουμε τον πρώτο μας γύρο χρηματοδότησης. Με αυτά τα χρήματα θα ολοκληρώσουμε την προκλινική ανάπτυξη των μορίων για την πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis, ALS). Εφόσον η ανάπτυξη είναι πετυχημένη και τα μόρια πάρουν την έγκριση να δοκιμαστούν στην κλινική θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο ορόσημο με το οποίο θα έχουμε αποδείξει την αξία των συγκεκριμένων μορίων αλλά και την αξία της τεχνολογίας. Ο άλλος μεγάλος μας στόχος είναι η σύναψη συνεργασίας με μια φαρμακευτική ή βιοτεχνολογική εταιρία για κοινή ανάπτυξη μορίων.

Startupper.gr:  Ποια η γνώμη σας για την Ελληνική Startup σκηνή; Και τι συμβουλή θα δίνατε σε νέους founders;

ResQ Biotech:  Η ελληνική startup σκηνή είναι σχετικά νέα αλλά ανερχόμενη. Βέβαια νομίζουμε ότι δεν έχει μεγάλο θεματικό εύρος και ένας από τους λόγους είναι ότι το οικοσύστημα που υπάρχει κινείται κυρίως γύρω από τις startups της πληροφορικής και του business model innovation. Σιγά σιγά ξεπροβάλουν και άλλες εταιρίες που στηρίζονται περισσότερο στη βαθιά τεχνολογία. Η ύπαρξη τόσο λίγων εταιριών εκτός του χώρου των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών oφείλεται κυρίως σε 4 λόγους:

  • Μεταφορά Τεχνολογίας: οι περισσότερες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα αναπτύσσονται στους Ερευνητικούς Οργανισμούς (ΑΕΙ, Ερ. Κέντρα). Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες που καθορίζουν σε ποιον ανήκει η τεχνολογία, πως ιδρύονται τεχνοβλαστοί και πως ανταμείβονται οι εφευρέτες μειώνει σημαντικά τα κίνητρα ενός ερευνητή να ασχοληθεί με τη Μεταφορά της Τεχνολογίας που ανέπτυξε στην Αγορά
  • Διανοητική Ιδιοκτησία: Οι εταιρίες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούν τη διανοητική τους ιδιοκτησία για να αναπτυχθούν και να αντλήσουν χρηματοδότηση. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις τόσο στην παροχή υπηρεσιών (patent attorneys) όσο και στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
  • Πρόσβαση σε Υποδομές: Μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας χρειάζεται πρόσβαση σε εξοπλισμό και υποδομές που είναι πολύ ακριβές για να τις αγοράσει από την αρχή. Σε άλλες χώρες λειτουργούν εξειδικευμένες θερμοκοιτίδες σε συνεργασία είτε με τη βιομηχανία είτε με σχετικούς ερευνητικούς οργανισμούς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο
  • Χρηματοδοτικά & Άλλα Εργαλεία: Οι τεχνολογίες χρειάζονται ωρίμανση για να φτάσουν στην αγορά και δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Από τη βασική έρευνα και την εφεύρεση χρειάζεται χρηματοδότηση Proof of Concept που σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική θα ήταν πιο αποτελεσματικό να δοθεί με τη μορφή επιδότησης (grant) πριν ακόμα ιδρυθεί η εταιρία. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον Pre-seed και Seed Funds με θεματική εξειδίκευση σε τομείς αιχμής και όπου υπάρχει κρίσιμη μάζα στην ελληνική έρευνα. Δυστυχώς ακόμα και σε εργαλεία όπως αυτά του coaching και του mentoring υπάρχουν κενά καθώς λείπουν οι ειδικοί από τη βιομηχανία που έχουν αναπτύξει αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες. Δυστυχώς η ελληνική βιομηχανία δεν είναι αρκετά καινοτόμα…

Όσο για τους νέους founders, τους συμβουλεύουμε τα εξής:

  1. Να βρουν του κατάλληλους συνεργάτες, με τους οποίους θα έχουν κοινούς στόχους και συμπληρωματικές δεξιότητες
  2. Να κάνουν μεγάλα σχέδια και όνειρα
  3. Να εξοπλιστούν με μεγάλη υπομονή και επιμονή
  4. Να μη φοβούνται την «αποτυχία»
  5. Να είναι σε συνεχή εγρήγορση για τις πραγματικές λύσεις και προϊόντα που αναζητά η αγορά και να μην μένουν προσκολλημένοι στα χαρακτηριστικά του προϊόντος τους και το πως θα ήθελαν εκείνοι να τα αντιλαμβάνεται η αγορά
  6. Να έχουν υπόψη τους ότι η τελική επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους και είναι στο χέρι τους να την επιδιώξουν.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις