Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επανακάμπτει η αγορά – αυξάνονται οι προοπτικές απασχόλησης

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πρωτογενής παραγωγή, βιομηχανία και λοιπές υπηρεσίες δείχνουν να “σέρνουν το χορό” της εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπως δείχνει η μελέτη της Manpower.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τς μελέτης, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο τέταρτο τρίμηνο, διαμορφώνονται 8% υψηλότερες, ενώ αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι τόσο το +15% στην πρόθεση προσλήψεων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο το +11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο.

Φυσικά, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ακόμα ισχυρές, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις εποχικές προσλήψεις, οι οποίες ειδικά στον τουρισμό εμφανίζονται πτωτικές -11%, όσο και στον ορίζοντα της ανάκαμψης, ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό οριοθετείται σε 6 μήνες με ένα χρόνο, καθώς το 47% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει να επιστρέψει στα προ-coivd 19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών.

Επιγραμματικά, ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +13%, ενώ μέτρια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται να καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα, με Προοπτικές της τάξης του +6%.

Κερδίζει έδαφος η τηλεργασία

Η πανδημία έφερε αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, αλλαγές οι οποίες αναμένεται να εξακολουθούν να συνεχίσουν να υπάρχουν, καθώς ο θεσμός της τηλεργασίας κέρδισε έδαφος εντός των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από την έρευνα το 66% των εργοδοτών θα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό την επιλογή να εργάζεται εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα ή να έχει ευέλικτες / συμπιεσμένες ώρες εργασίας. Επίσης, το 53% θα προσφέρει στους υπαλλήλους του ευκαιρίες εκμάθησης / ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων καθώς και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +12%. Αξιοσημείωτη βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, με Προοπτικές της τάξης του +11%, ενώ οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών 4 καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξες Προοπτικές της τάξης του +9%.

Περιορισμένη αύξηση του εργατικού δυναμικού αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Λιανική & Χονδρική), με Προοπτικές της τάξης του +5%, και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο +4%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -11%.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν υγιή αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +26%. Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται και στις κατηγορίες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, με Προοπτικές της τάξης του +9% και +2% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του -2%.

Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού σε σύγκριση με το τρίτο Τρίμηνο του 2020. Οι εργοδότες στις Μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική αύξηση 31%, ενώ οι Προοπτικές για τις Μεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 25%. Οι εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν επίσης βελτίωση 9%, αλλά οι Προοπτικές για τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αποδυναμώνονται κατά 3%.

Χαράλαμπος Καζαντζίδης: “Η κρίση είναι υπό έλεγχο”

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Manpower, δήλωσε σχετικά: “«Οι ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού φαίνεται να έχουν μια ρεαλιστική άποψη για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένουν ότι οι προθέσεις προσλήψεις θα έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του δεύτερου κύματος του COVID-19, η κρίση είναι υπό έλεγχο λόγω των άμεσων κυβερνητικών αντιδράσεων, της δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία και της συμμόρφωσης προς τους περιορισμούς.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται στα Χρηματοοικονομικά και την Παροχή Υπηρεσιών, στην Πρωτογενή Παραγωγή και στον τομέα της Βιομηχανίας και Παραγωγής. Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής και οι προοπτικές είναι αβέβαιες. Ο κύριος στόχος για τους εργοδότες θα πρέπει να είναι η ασφαλής επιστροφή των εργαζομένων μετά το πέρας της θερινής περιόδου ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ξεκινώντας παράλληλα τη διαδικασία προετοιμασίας για τη νέα κανονικότητα στο χώρο εργασίας μετά την κρίση του COVID-19″.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις