Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

PeasyPay: Η Ευρωπαϊκή εταιρεία βιομετρικών πληρωμών από το EIT Digital

Η ουγγρική Startup δημιουργήθηκε από τον μεγάλο ευρωπαϊκό accelerator ΕΙΤ Digital και έχει αναπτύξει ένα σύστημα πληρωμών το οποίο λειτουργεί με αναγνώριση προσώπου αλλά και την παλάμη του χεριού μας. Ένα παρόμοιο σύστημα έχει αναπτύξει και η Amazon μάλιστα.

Το σύστημα αναπτύχθηκε στη Βουδαπέστη, με την εταιρεία PeasyPay να έχει ιδρυθεί στην Ουγγαρία, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή σε 25 καταστήματα στην Γκουανταλαχάρα της Ισπανίας ενώ θα ακολουθήσει η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πελάτες δεν χρειάζεται να έχουν μαζί τους πορτοφόλι, smartphone ή πιστωτική κάρτα και μπορούν να πληρώσουν για τις αγορές τους απλά δείχνοντας τα πρόσωπά τους ή την παλάμη των χεριών τους σε ειδική συσκευή καθιστώντας την όλη διαδικασία πολύ γρήγορη, βολική και ασφαλή.

Το PeasyPay ξεκίνησε στο Innovation Factory του EIT Digital όπου συνεργάτες του ΕΙΤ “ενώνονται” για να ξεκινήσουν μια deep tech Startup.  Η εταιρική σχέση πίσω από την πρωτοβουλία περιλαμβάνει δύο Ισπανούς εταίρους, την Ci3 και την Liberbank, δύο Ούγγρους, την E-Group και την OTP Bank, και το AV Living Lab της Σλοβενίας.

«Το σύστημα αποτελείται από τρία στοιχεία», εξήγησε ο επικεφαλής προϊόντων του PeasyPay, Csaba Körmöczi, «μια εφαρμογή smartphone για τον πελάτη, που χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της εγγραφής, μια εφαρμογή για τους εμπόρους και το τερματικό πληρωμών».

Τα ψηφιακά προφίλ χρηστών δημιουργούνται βγάζοντας μια selfie και μια φωτογραφία της παλάμης τους με την κάμερα του κινητού τους. Στη συνέχεια, πρέπει να καταχωρήσουν τα στοιχεία της τραπεζικής τους κάρτας σε μια ασφαλή πύλη πληρωμών.
Η  διαδικασία πληρωμής στο κατάστημα υλοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού σημείου πώλησης (POS) εξοπλισμένο με κάμερες και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που σαρώνει τα πρόσωπα και τις παλάμες των πελατών και τα συγκρίνει με το βιομετρικό πρότυπο που δημιουργήθηκε εκ των προτέρων.

Η λύση PeasyPay έχει σχεδιαστεί για να συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ιδίως τον GDPR και τους εθνικούς νόμους για την προστασία των δεδομένων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του GDPR, η επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων για σκοπούς μοναδικής ταυτοποίησης δεν επιτρέπεται, εκτός εάν ο “κάτοχος” των δεδομένων έχει δώσει ρητή συγκατάθεση για συγκεκριμένο σκοπό.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος παράγοντας που κάνει την τεχνολογία της PeasyPay να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι ότι οι περισσότερες λύσεις πληρωμών εξαρτώνται πλήρως από μια ιδιόκτητη υποδομή και ένα σχετικό οικοσύστημα, ενώ το PeasyPay βασίζεται σε ένα ανοικτό σύστημα αφού οποιαδήποτε τράπεζα και κάθε έμπορος μπορεί να ενταχθεί σε αυτό.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τo ελληνικό hub του EIT Digital είναι το Foundation.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις