Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Meta: Κινδυνεύει με πρόστιμο 100.000 δολαρίων τη μέρα από τη Νορβηγία για παραβιάσεις απορρήτου

Η απαγόρευση θα ξεκινήσει στις 4 Αυγούστου και θα διαρκέσει τρεις μήνες για να δώσει χρόνο στη Meta να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Η υπηρεσία προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα απαγορεύσει στη Meta, σε Facebook και Instagram, να χρησιμοποιεί τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών για στοχευμένη διαφήμιση, απειλώντας με ημερήσιο πρόστιμο 100.000 δολαρίων εάν η εταιρεία συνεχίσει.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση σε όλη την Ευρώπη λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, με τεράστια πρόστιμα να έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Η νορβηγική εποπτική αρχή, Datatilsynet, δήλωσε ότι η Meta χρησιμοποιεί πληροφορίες όπως η τοποθεσία των χρηστών, το περιεχόμενο που τους αρέσει και οι αναρτήσεις τους για σκοπούς μάρκετινγκ.

«Η Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων θεωρεί ότι η πρακτική της Meta είναι παράνομη και ως εκ τούτου επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση της συμπεριφορικής διαφήμισης στο Facebook και το Instagram», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η απαγόρευση θα ξεκινήσει στις 4 Αυγούστου και θα διαρκέσει τρεις μήνες για να δώσει χρόνο στη Meta να λάβει διορθωτικά μέτρα. Στην εταιρεία θα επιβληθεί πρόστιμο 100.000 δολαρίων την ημέρα εάν δεν συμμορφωθεί.

Η νορβηγική ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι η απόφασή της δεν ήταν ούτε απαγόρευση λειτουργίας του Facebook και του Instagram στη χώρα ούτε γενική απαγόρευση της διαφήμισης.

Η αυστριακή ομάδα εκστρατείας ψηφιακής ιδιωτικότητας noyb, η οποία έχει υποβάλει αρκετές καταγγελίες κατά των δραστηριοτήτων της Meta, δήλωσε ότι «χαιρετίζει αυτήν την απόφαση ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα» και ελπίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεδομένων σε άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Νωρίτερα φέτος, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απέρριψαν τη νομική βάση που είχε χρησιμοποιήσει η Meta για να δικαιολογήσει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρηστών για χρήση σε στοχευμένη διαφήμιση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις