Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EIT Health RIS 2021: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ για καινοτόμες ευρωπαϊκές Startups από τον χώρο της υγείας

Το EIT Health οργανώνει το RIS Innovation Call για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με στόχο να υποστηρίξει φιλόδοξα και καινοτόμα έργα στον κλάδο της υγείας.

Το EIT Health οργανώνει το RIS Innovation Call για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με στόχο να υποστηρίξει φιλόδοξα και καινοτόμα έργα στον κλάδο της υγείας.

Κάθε χρόνο, το EIT Health RIS Innovation Call υποστηρίζει καινοτόμες ιδέες που υλοποιούνται από καινοτόμες ομάδες στις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των πολλά υποσχόμενων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, χρηματοδοτήθηκαν έξι νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, 4 από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κροατία και μια από την Εσθονία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Στον διαγωνισμό κάθε επιλεγμένο έργο λαμβάνει χρηματοδότηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο των κορυφαίων «παικτών» της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, ώστε να αναπτύξουν τις καινοτόμες λύσεις τους.

Παράδειγμα ελληνικής συμμετοχής που ξεχώρισε αποτελεί η PredictOHSS, η ψηφιακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε από τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) «Ευγονία» και τη Μονάδα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. H εφαρμογή αυτή προβλέπει σοβαρά περιστατικά σε ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS). To OHSS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που επηρεάζει τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Η εφαρμογή για κινητά PredictOHSS ανταποκρίνεται στην ανάγκη των κλινικών χειρουργών για εξατομικευμένη πρόβλεψη βάσει του προφίλ κάθε ασθενούς.

«Σε όλο τον κόσμο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης κλήθηκαν φέτος να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές προκλήσεις, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και, δυστυχώς, φαίνεται ότι το τέλος της πανδημίας είναι ακόμη μακριά. Επομένως, είναι ακόμη πιο σημαντικό να υποστηρίξουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες υγείας, που παρέχουν νέες λύσεις και μπορούν να κάνουν τη ζωή των ασθενών, των ιατρών και του ιατρικού προσωπικού ευκολότερη και τη διαδικασία της θεραπείας πιο αποτελεσματική. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών, ώστε να εδραιωθούν οι εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις της υγείας» επισημαίνει o Γιώργος Μέγας, απο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕKT), συντονιστής του κόμβου του EIT Health για την Ελλάδα.

Το 2019 το 33% των επιδοτούμενων έργων αφορούσαν τα μεγάλα δεδομένα (big data), λύσεις υπολογιστικού νέφους, εφαρμογές και πλατφόρμες για κινητά. Το 2020, το ποσοστό ανήλθε στο 40%, συμβαδίζοντας με τη διεθνή τάση: δεδομένου ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δημιουργούν τεράστιο όγκο δεδομένων κάθε μέρα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βρεθούν λύσεις που θα αναλύουν και θα ερμηνεύουν αυτά τα δεδομένα. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε περιόδους πανδημίας. Πέρυσι, οι μισές από τις επιχορηγούμενες ομάδες ανέπτυξαν νέες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπως αυτοκόλλητα για τη θεραπεία της ψωρίασης ή ενεργό τρισδιάστατο σύστημα καλλιέργειας κυττάρων για πρωτογενή ηπατοκύτταρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις