Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

PrimaryBid: 50 εκατ. δολάρια για τον “εκδημοκρατισμό” των χρηματιστήριων

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο fintech παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια είναι Startups να φτιάχνουν πλατφόρμες που βοηθούν περισσότερο τους ανθρώπους να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η PrimaryBid, που είναι επίσημος συνεργάτης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αποτελεί μια Βρετανική fintech πλατφόρμα που συνδέει ιδιώτες επενδυτές με εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και (όπως και οι ανταγωνιστικές RobinHood, Stash και Revolut αποσκοπούν στον λεγόμενο εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στις χρηματιστηριακές αγορές. Μέχρι πρότινος αυτή η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και πολύ “ακριβή” για το ευρύ κοινό.

Πέρα από την Draper Espirit που ηγήθηκε του γύρου, στη χρηματοδότηση των 50 εκατ. δολαρίων συμμετείχε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η OMERS Ventures, η Fidelity International Strategic Ventures και η ABN AMRO Ventures. Η PrimaryBid σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να προσλάβει περισσότερα ταλέντα, να επενδύσει στην τεχνολογική της πλατφόρμα, να συνάψει περισσότερες συνεργασίες και να επεκταθεί διεθνώς, λογικά στα χρηματιστήρια μέλη του LSE Group, π.χ. στην Ιταλία.

Μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που διασφαλίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές πραγματοποιούν συναλλαγές ταυτόχρονα και στην ίδια τιμή με τους θεσμικούς επενδυτές, μέχρι σήμερα έχει προσφέρει επενδυτική πρόσβαση σε  αυξήσεις κεφαλαίων και αρχικές εκδόσεις μετοχών των Compass Group, Ocado, Taylor Wimpey και William Hill.

Μέχρι σήμερα περίπου το 13.5% του μετοχικού κεφαλαίου που έχει επενδυθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν οι ιδιώτες επενδυτές ενώ στο FTSE 250 το ποσοστό πλησιάζει το 20%, ενώ σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 30%, σύμφωνα με το PrimaryBid, κάτι που δείχνει το μέγεθος και την προοπτική της συγκεκριμένης αγοράς.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις