Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα δάνεια που θα χορηγούν παράγοντες AI θα εκτοξευθούν μέχρι το 2025

Μια νέα μελέτη από την Juniper Research  αναφέρει ότι η αξία των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις που εκδίδονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης σε πλατφόρμες fintech θα φτάσει τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, από μόλις 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Αυτή η τεράστια ανάπτυξη άνω του 1.200% κατά τα επόμενα πέντε χρόνια θα προέλθει από δανειστές που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για την ανοικοδόμηση και τον εξορθολογισμό των δανειοδοτικών τους δραστηριοτήτων, μετά τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η έκθεση προσδιόρισε ότι οι δανειστές, οι οποίοι έχουν κλονιστεί από τις επιπτώσεις των επισφαλών δανείων θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να μετριάσουν τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν οι καταναλωτές και οι πελάτες των επιχειρήσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη, όταν συνδυάζεται με υπηρεσίες όπως το Open Banking, μπορεί να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του πελάτη και να προβλέψει μελλοντικούς κινδύνους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η επέκταση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων σε ανεκμετάλλευτους τομείς της αγοράς είναι ένα σημαντικό εργαλείο με το οποίο οι τράπεζες μπορούν όχι μόνο να αυξήσουν τα δικά τους έσοδα, αλλά και να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά τις νεοτράπεζες. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι τα καταναλωτικά δάνεια θα αντιπροσωπεύουν το 66% των χορηγήσεων μέχρι το 2023.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι roboadvisors, όπου παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης διαχειρίζονται επενδύσεις για τους χρήστες-πελάτες θα έχουν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση το 2025, από 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Αυτή η μεγάλη επέκταση αναμένεται να γίνει με συνεργασίες B2B, με τράπεζες για παράδειγμα, παρά με B2C μοντέλα. Με αυτό το τρόπο οι roboadvisors και οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση σε μεγάλες ομάδες δυνητικών χρηστών που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από τις τρέχουσες προτάσεις διαχείρισης πλούτου, θα δουν αύξηση των εσόδων διατηρώντας παράλληλα το κόστος απόκτησης πελατών σε χαμηλά επίπεδα.

Η ελληνικής καταγωγής AgentRisk δραστηριοποιείται ακριβώς σε αυτόν τον τομέα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις