Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H πανδημία αύξησε τις αμερικανικές επενδύσεις VC στην Ευρώπη

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα σε εταιρικές στρατηγικές, σε διάφορα έργα, εκδηλώσεις αλλά και στις χρηματοδοτήσεις μια και πλέον όλοι είναι διαθέσιμοι για άμεση επαφή, όπου και να βρίσκονται πάνω στη γη, με τις εταιρείες να αλλάζουν τακτική ακόμα και στις προσλήψεις στελεχών λόγω τηλεργασίας.

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις VC o Alex Kayyal , υπεύθυνος για τις διεθνείς επενδύσεις της Salesforce Ventures, ανέφερε στο CNBC ότι δεν έχει σημασία αν η έδρα της Startup είναι στη Σίλικον Βάλεϊ ή στην Ινδία μια και όλοι βρισκόμαστε “ένα Zoom μακριά” και πλέον όλοι παίζουν σχεδόν με τους ίδιους όρους ανταγωνισμού.
Πριν από την εποχή Covid-19 μια ευρωπαϊκή startup θα έπρεπε να πετάξει στην Καλιφόρνια για απευθείας συνομιλίες με τους υπευθύνους VC εκεί για να έχουν μια πιθανότητα πρόσβασης στα τεράστια ποσά VC των Η.Π.Α., με το πιο δύσκολο έργο να είναι να καταφέρουν να πείσουν τους partners ότι αξίζουν την επένδυση σε σχέση με τις αμερικανικές Startups.
Σύμφωνα με τον Kayyal, αυτό ήταν μια δύσκολη υπόθεση με τους Ευρωπαίους ιδρυτές να ήταν πάντα σε μειονεκτική θέση από πολλές απόψεις. Αλλά όλα άλλαξαν τώρα μια και δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο αν μια εταιρεία είναι 30 λεπτά μακριά ή μια πτήση οκτώ ωρών μακριά, με την Saleforce Ventures να έχει στο πρόγραμμα μεγάλες επενδύσεις στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη από την εταιρεία ανάλυσης επενδύσεων VC Dealroom επιβεβαιώνουν τα παραπάνω μια και δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις άντλησαν  2,3 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από αμερικανούς επενδυτές μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι αμερικανικές επενδύσεις επενδύσεις VC στην Ευρώπη από 98,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 αναμένεται να φτάσουν τα 100,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Μερικές μεγάλες επενδύσεις της περιόδου είναι αυτή της γερμανικής GetYourGuide η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει συγκεντρώσει 113 εκατομμύρια ευρώ με επικεφαλής την Searchlight Capital Partner ενώ η Revolut άντλησε 80 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο από την TSG Consumer Partners, μια εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις