Greenathon: Οι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας Greenathon|AI4good Challenge από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

1789 άτομα παρακολούθησαν online τον διαγωνισμό καινοτομίας Greenathon|AI4good Challenge που σκοπό είχε να κινητοποιήσει startup εταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές, να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου.

Χαιρετισμό στον διαγωνισμό απηύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου ενώ τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

 Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon|AI4good Challenge

1ηθέση – EXM Environmental IoT

Πρόκειται για μια πλατφόρμα (platform SaaS) – μια ολοκληρωμένη και οικονομικά βιώσιμη λύση Internet of Things για την παρακολούθηση, ανάλυση και διανομή περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την ενοποίηση υφιστάμενων δεδομένων και τον εμπλουτισμό τους, από νέους αυτόνομους αισθητήρες περιβάλλοντος. Εκπρόσωπος: Μανώλης Νικηφοράκης (Διαχειριστής EXM)

2ηθέση – AIRBOTS

Πρόκειται για ένα σύστημα που προσεγγίζει την αγροτική παραγωγή με λύσεις υψηλής τεχνολογίας μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος της, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, drones, IoT και μηχανική μάθηση για να καθορίσει και να αυτοματοποιήσει την άρδευση και άλλες αγροτικές εργασίες διευκολύνοντας τους αγρότες και τους γεωπόνους. Εκπρόσωπος: Θεόδωρος Ποτήρης (Managing Director)

3ηθέση – Στην τρίτη θέση ισοβάθμισαν οι ομάδες ECOMPOST και EVLoader.

ECOMPOST: Το προϊόν είναι ένα θρεπτικό υπόστρωμα φυτών. Δίνει τη δυνατότητα σε αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις να συλλέγει τα απόβλητα τους και μέσω της θερμόφιλης βιοαποικοδόμησης των οργανικών υλικών (κομποστοποίηση) να παράγει ένα άριστο θρεπτικό υπόστρωμα για τα φυτά. Εκπρόσωπος: Σταμάτης Καβασίλης (Γεωπόνος – Εδαφολόγος MSc)

EVLoader: Μια πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι οδηγοί μπορούν μέσω της εφαρμογής να κάνουν κρατήσεις στους διαθέσιμους σταθμούς και να ενημερώνονται για χρονικά διαστήματα κατά τα οποία μπορούν να φορτίζουν το όχημα τους με χαμηλότερο κόστος. Εκπρόσωπος: Χρήστος Στεφανάτος (Project Lead)

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (open data) σε 6 θεματικές ενότητες:

  1. Προστασία θαλάσσιας ζωής
  2. Προστασία Δασών
  3. Διαχείριση Υδάτων
  4. Ατμοσφαιρική Ρύπανση
  5. Κλιματική Αλλαγή
  6. Κυκλική Οικονομία

Στη χθεσινή τελική φάση του διαγωνισμού οι 10 φιναλίστ ομάδες – από τις συνολικά πάνω από 100- παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις 3 θέσεις των νικήτων, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα αλλά και τη δυνατότητα να δουν τις προτάσεις τους να υλοποούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η πράσινη καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της πράσινης μετάβασης»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Με το τέλος της πανδημίας, έρχεται η σειρά της ανάκαμψης. Αυτή η ανάκαμψη οφείλει να είναι μια πράσινη ανάκαμψη, με την καινοτομία στο επίκεντρο και η πράσινη καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της πράσινης μετάβασης, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνσή μας. Θα σταθώ συνοπτικά σε 3 βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής, σε εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:

Στη ριζική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κάνει η χώρα μας στο πλαίσιο του σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2028. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για να περάσουμε στην εποχή των έξυπνων δικτύων («Smart Grids»), δηλαδή στην αποκεντρωμένη και ευέλικτη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, στα οποία οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν κεντρικό ρόλο. Στοχεύουμε μάλιστα να αξιοποιήσουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους του Next Generation EU για να προωθήσουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία είναι αυτονόητο ότι η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο. Πριν κάποιους μήνες δημιουργήσαμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό πλαίσιο κινήτρων το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Δημιουργείται έτσι προοπτική για σημαντικές καινοτομίες που θα βοηθούν τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρόνο και χρήματα, για παράδειγμα με εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση της φόρτισης οχημάτων.

Ένας δεύτερος τομέας πολιτικής στον οποίο η χώρα γυρνάει σελίδα είναι η διαχείριση απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία. Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα δρομολογήσαμε μεταξύ άλλων την κατάργηση μιας σειράς πλαστικών μιας χρήσης από το 2021. Και με τον νόμο που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα αναβαθμίζουμε συνολικά την ανακύκλωση στη χώρα. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος στην Ελλάδα για αξιοποίηση καινοτομιών στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και συνολικά στην κατεύθυνση της επαναχρησιμοποίησης και της βιομηχανικής συμβίωσης”.

Ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης δήλωσε: «Υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων στη Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες και έως τώρα δεν υπήρχε κάποιος τρόπος αξιοποίησης αυτών των δεδομένων. Βασικός στόχος του Greenathοn είναι να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με έναν πιο ορθολογικό τρόπο αυτά τα δεδομένα, ώστε να μας βοηθήσουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στον τομέα του περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή των διαγωνιζομένων και εν γένει η ανταπόκριση όσων παρακολούθησαν τον διαγωνισμό ήταν μεγάλη και μας γεμίζει αισιοδοξία. Μηχανικοί σε θέματα περιβάλλοντος, προγραμματιστές, νομικοί και φοιτητές έδωσαν «το παρών» με καινοτόμες προτάσεις. Μέριμνά μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της διαχείρισης υδάτων, των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, της διαχείρισης δασών και της κυκλικής οικονομίας».

Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, δήλωσε: «Το ενδιαφέρον για τις startups είναι μεγάλο και ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα ήθελε την καινοτομία και τις γνώσεις που φέρνουν τέτοιες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσει να τις αξιοποιήσει. Θα θέλαμε να προβούμε σε κάποιες δράσεις που να αφορούν και start ups, αλλά πάντα με άξονα την διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών, ώστε η αξιοποίηση καινοτομιών να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Είναι κρίσιμο οι φορείς της Πολιτείας να αγκαλιάσουν τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες και να γίνουμε όλοι μέρους αυτού του συστήματος, που λέγεται διαχείριση της πληροφορίας, με έμφαση στο περιβάλλον».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις