Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σημαντική επιτάχυνση των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης παγκοσμίως

Νέα έρευνα του European Patent Office, αποκαλύπτει ότι η καινοτομία στις τεχνολογίες της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, έχει επιταχυνθεί σημαντικά παγκοσμίως.

Από το 2010 έως το 2018, οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, οι οποίες αφορούν έξυπνα διασυνδεδεμένα αντικείμενα και καλύπτουν το Internet of Things, τα big data, το 5G και την τεχνητή νοημοσύνη, αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσιο ρυθμό – σχεδόν πέντε φορές γρηγορότερα από το μέσο όρο όλων των τεχνολογικών πεδίων.

Η έρευνα, με τίτλο Patents and the Fourth Industrial Revolution – the global technology trends enabling the data-driven economy, μελέτησε όλες τις διεθνείς κατηγορίες αιτήσεων (international patent families) για το συγκεκριμένο διάστημα και διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 2018 κατατέθηκαν 40.000 νέες αιτήσεις σε αυτήν την κατηγορία. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών αιτήσεων τη συγκεκριμένη χρονιά.

Όσον αφορά τα τεχνολογικά πεδία, η έρευνα διαπίστωσε ότι η καινοτομία αναπτύχθηκε περισσότερο στους τομείς της συνδεσιμότητας και της διαχείρισης δεδομένων. Η ανάπτυξη αυτή, οφείλεται στην εξέλιξη του 5G που θα υποστηρίξει όλες τις τεχνολογίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Γεωγραφικά, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν παγκόσμιος ηγέτης, κατέχοντας το ένα τρίτο όλων των εφευρέσεων από το 2000 έως το 2018, συγκριτικά με την Ευρώπη και την Ιαπωνία που κατέχουν το ένα πέμπτο η καθεμία. Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την κυριαρχία τους στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από το 2010, αναπτυσσόμενες κατά 18.5% σε μέσο όρο, ρυθμό ταχύτερο τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ιαπωνία (15.5% και 15.8% αντίστοιχα). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά επίπεδα στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η καινοτόμα δραστηριότητα της Κίνας και της Νότιας Κορέας έχει αυξηθεί με πολύ μεγάλο ρυθμό – ετήσια ανάπτυξη 39.3% και 25.2% από το 2010 έως το 2018.

Στην Ευρώπη, την κυριαρχία έχει η Γερμανία με το 29% όλων των πατεντών στις συγεκριμένες τεχνολογίες. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες ωστόσο το διάστημα που μελετά η έρευνα ήταν η Σουηδία και η Ελβετία, που κατάφεραν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή χωρών όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις