Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Jaan Tallinn (Skype): Η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα

Ο Jaan Tallinn συνιδρυτής της γνωστής πλατφόρμας βιντεοκλήσεων Skype μίλησε στο αμερικανικό CNBC για τους κινδύνους τους οποίους θα κληθεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα.

Ενώ η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του κορωνοιού φαίνονται αυτή τη στιγμή ως τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την υφήλιο, ωστόσο ο κ. Tallinn προειδοποίησε πως σημαντική απειλή τις επόμενες δεκαετίες για την ανθρωπότητα συνιστούν η τεχνητή νοημοσύνη, η συνθετική βιολογία και τα λεγόμενα «άγνωστα άγνωστα».

Η συνθετική βιολογία αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων βιολογικών μελών και συστημάτων, ενώ τα «άγνωστα άγνωστα» είναι σύμφωνα με τον Jaan Tallinn όσα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Εσθονό προγραμματιστή, ο οποίος ανέδειξε την πλατφόρμα διαμοιρασμού αρχείων Kazaa τη δεκαετία του ’90 και την διάσημη υπηρεσία βιντεοκλήσεων Skype, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας ελοχεύει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφερόμενος στα στοιχεία του βιβλίου του καθηγητή του πανεπιστημίου του Cambridge Toby Ord, ο Jaan Tallinn υποστηρίζει πως η πιθανότητα η ανθρωπότητα να μην φτάσει στον 22ο αιώνα ανέρχεται σε 16,6%. Βασικός κίνδυνος σύμφωνα με τον κ. Ord είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη της οποίας μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα προς τον αφανισμό με τρόπους που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα αυτή τη στιγμή.

Απέναντι στον τεχνολογικό αυτό κίνδυνο ο Jaan Tallinn έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια ώστε η νέα τεχνολογία της ΤΝ να καταστεί ασφαλής προς χρήση. Μέσω του συνιδρυτή του Skype έχουν χρηματοδοτηθεί εργαστήρια ανάπτυξης ΤΝ όπως το DeepMind όπως επίσης και ερευνητικές ομάδες σε μεγάλα πανεπιστήμια που μελετούν τους τρόπους με τους οποίους η ΤΝ θα υπάγεται σε καθεστώς επιτήρησης και ελέγχου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις